ik weet dat je split aan het uiterlijk niet aan de buitenkant kan zien. ik vroeg me af of er met split hetzelfde werd bedoeld als wanneer je (bij andere diersoorten) een dier heterozygoot noemt voor een eigenschap.
de split dan zijnde recessief uiteraard..
Yup, hetrozygoot is dat er 2 verschillende genen aanwezig zijn waardoor het niet uiterlijk zichtbaar is met een recessieve mutatie.
ik weet wat heterozygoot is ;). ik vroeg me dus af of er met split -heterozygoot werd aangeduid. inmiddels heb ik uit eigen onderzoek bevonden dat dit waarschijnlijk wel zo is ;D.
is er niet ergens een site/tabel die de genen met letters aangeeft? ik heb een aantal jaar gerbils gefokt. daar werd wildkleur bijvoorbeeld aangegeven met;
A-C-DDE-G-P-spsp
AaC-DDE-G-P-spsp
als ik het in 'valkparkietenwereld' termen zou zetten dan is de bovenste wildkleur, en de onderste wildkleur met als split zwart (een zwarte gerbil heeft dezelfde code als een wildkleur, met het verschil dat hij twee recessieve 'a' heeft. het bruin word zo uit de vacht gefilterd). zet je een zwarte ouder + split zwart samen krijg je zwart (en agouti aangezien er 1 dominate A aanwezig is). zet je 2 agouti split zwart samen dan krijg je hetzelfde effect maar in andere percentages. zet je 2 zwarte ouders bij elkaar (aa) zul je alleen zwarte jongen krijgen.
ik vind het nogal omslachtig om uit je hoofd elke combinatie te gaan onthouden met de letterlijke namen van de kleuren, en vroeg me dus af of er bij valken niet ook een soortgelijk letterig systeem was.. want in principe is het heel simpel. even het xchromosomaal overerven bij valken overkijkend, moet je gewoon OF 2 splitten bij elkaar zetten (split voor dezelfde eigenschap uiteraard), OF 2 vogels met de gewenste kleur die hun jongen ook moeten hebben, OF 1 vogel met de geweneste kleur en 1 vogel die er split voor is.
is er eventueel ergens een site waar overzichtelijk op staat wélke kleuren xchromosomaal overerven??
alvast bedankt!
x-chromosomaal word meestal aangeduid met geslachtelijk overerven... bij valkjes hebben popjes een xy en mannen een xx chromosoom.
De mutaties die zo overerven zijn cinnamon, lutino, geelwang en opaline.
De recessieve mutaties vererven inderdaad zoals je zegt.. dus als je 2 hetrozygote vogels tegen elkaar zet ( Ab x Ab ) waarbij A wildkleur is (de dominante mutatie) en b bijvoorbeeld bont (een recessieve mutatie). Zet je hier 2 vogels van tegen elkaar krijg je hier 25% AA (zuiver wildkleur) 50% Ab (wildkleur split bont) en 25% bb (uiterlijk zichtbaar bont door de dubbele factor)
Bij valkjes word het inderdaad als split aangegeven, wanneer een eigenschap wel in de genen zit maar niet uiterlijk zichtbaar.
Groetjes Jasper
bedankt voor de info!