Hoi allemaal,
Ik heb hier een jonge valkparkiet pop eigen kweek van afgelopen zomer. Ik vermoed dat het een cinnamon opaline lutino is en ze heeft van die fluoriscerende parels. Daarom verwacht ik dat er ook nog een kans bestaat dat er fallow in zit. Deze valk zit echt enorm slecht in de veren, enorme kale plek achter de kuif, slecht verenkleed op de vleugels. Je kunt op sommige plekken gewoon de huid zien. Een zus van haar zit eveneens slecht in de veren, maar lange niet zo slecht als deze.
De ouders van deze jonge valk zijn een opaline man split bont, lutino, en cinnamon en een getekende cinnamon witmasker pop. En misschien beiden split fallow.
Weten jullie misschien hoe het komt dat deze valken zo slecht in de veren zitten? Broers uit het zelfde nest zien er keurig uit en zitten prachtig in de veren.
Groeten Rob
Heb je fotos rob?
De kans is klein dat je zomaar 2 split fallows koopt. Hoewel de kans groot is dat het mij is overkomen ::)
Een foto kan uitkomst bieden. Een kenmerk van de fallow is de dieprode ogen, deze zijn nog roder als die van een gewone lutino. Vooral als ze nog jong zijn kun je dit goed zien.
Dit zijn de oogjes van een bronze fallow :
(http://i252.photobucket.com/albums/hh4/aussieindy/20080109RPjong2copy.jpg)
In het echt is het bijna net zo fel als op de foto ;D Misschien heb je er iets aan ?
Ik zal eens kijken of ik fatsoenlijke foto's kan maken, ze zitten op dit moment met 6 valkjes binnen in een kweekkooi van 100 x 60 x 60 i.v.m. een roofvogel die ze de stuipen op het lijf jaagt. Dus ik weet niet of het gaat lukken i.v.m. eventuele paniek.
De kans lijkt mij ook erg klein dat het 2 split fallows zijn, vooral omdat mams een getekende witmasker is, aangezien de moeder een getekende witmasker is en daarmee was nog niet erg veel doorgefokt 3 jaar geleden toen ik die valk kocht.
Het gaat om deze valk
(http://www.valkparkiet.org/upload2007/DSC00006verkleind.JPG)
(http://www.valkparkiet.org/upload2007/DSC00008verkleind.JPG)
Hoi Rob,
Fluoriserende parels komen bij lutino geparelde poppen meestal voor. Dat is soms zo'n kenmerk van de lutino (geparelde) poppen. Amoré heeft op sommige plekken ook fluoriserende delen.
Valkparkieten die split fallow zijn staan dan weer gekenmerkt (soms toch) voor een felle kop/kuif. Mijn bonte cinnamon geelwang KANSSPLIT FALLOW heeft in het echt ook een fel gele kuif.
Ik denk eigenlijk niet dat jou valkparkiet een fallow is. De uitleg van de fluo parels kreeg je al en de ogen zijn ook niet "duivelrood" als ik zeggen mag ;D
Groetjes
Silke
Tja, het is moeilijk te zien hoor, lutino of fallow lutino...
Citaat van: Rob S op 12 januari 2008, 15:31:14
Weten jullie misschien hoe het komt dat deze valken zo slecht in de veren zitten? Broers uit het zelfde nest zien er keurig uit en zitten prachtig in de veren.
Die broers zijn dan geen lutino's neem ik aan, aangezien de moeder een witmasker getekende is?
Lutino's (en fallows) hebben de naam dat ze vaak slechter in dunner bevederd zijn, en het is erfelijk. Dus de jongen (lutino's) uit die broers hebben ook kans om er zo uit te zien. Helaas.
Groeten,
Bert
De broers van deze valken zijn een cinnamon witmasker en een bonte man, die zitten beide bij Manon (kruimel) hier van het forum.
Ik zie zelf toch wel iets een gelijkenis in de foto van mijn valkje en die van Karin, qua ogen dan ;). En beide valken hebben een lichte bruine tint op de vleugels, maar dat kan ook van het cinnamon komen natuurlijk. Bij de één is het bruin sterker aanwezig dan bij de ander. Maar dat kan ook nog weer zijn van dat als er fallow in zit er één een cinnamon opaline lutino fallow is en de ander een opaline lutino fallow is.
Ik ben benieuwd naar meer reacties ;)
ik denk persoonlijk dat je t verschil qua ogen tussen een jonge fallow en een jonge lutino niet kunt zien.
want lutino hebben als jong vaak ook echt helderrode ogen.
en een split fallow een heldere kop of kuif ???? heb ik nog niet meegemaakt en ik heb al wel heel wat split fallows gehad en gekweekt.
de 1 is gewoon wat lichter als ander dat wel.
maar rob is dit niet gewoon misschien een mindere kwaliteit vogel wat resultaat is van misschien een niet zo goede achtergrond van 1 van de ouders?
kan altijd toch?
ik heb ook wel koppels gehad waar hele mooie forse jongen uit kwamen maar soms in hetzelfde nest ook veel mindere vogels?
lutino is sowieso al een gevoelige mutatie zoals je zelf ook wel weet.
op zich verbaasd t me wel want je kweekt met alleen een split man en meestal geeft dat dan wel betere lutino's ipv split x lutino of lutino x lutino.
is dit t 1ste nest of heb je al meer jongen gehad van dit koppel?
en hoe waren die jongen?
Hey,
Ik ben het hierbinnen eens met Nick, de kleur ogen van een jonge Lutino verschilt lang zoveel niet met die van een Bronze Fallow.
Daarbij is Lutino wanneer van één van beide ouders de achtergrond niet denderend is, niet de meest sterke mutatie.
Groeten Tjerk
Hoi Nick en Tjerk,
De achtergronden van beide ouders zijn niet bekend, ze komen allebei van een markt. Dus het kan heel goed zijn dat deze valk, en haar zus, gewoon van mindere kwaliteit zijn. Maar daar staat wel weer tegenover dat ik met 1 splitvogel kweek, en verder zit er niets roodoogigs in. Als er geen fallow verder bij inzit ;)
Dit koppel heeft nog 3 meer jongen grootgebracht, 2 bonte valken en 1 cinnamon witmasker valken. Deze zitten keurig in de veren.
Bedankt voor jullie reactie!
dat vind ik ook raar rob , omdat je maar met 1 split vogel kweekt en voor de rest geen uiterlijke roodogigen zou je haast verwachten dat er niet zo veel mindere vogels bij zitten maar zo zie je maar weer.
ik zeg niet dat t zo is maar ik kan zo ook niks anders verzinnen wat t wel kan zijn.
misschien trekken ze nog goed bij na de rui?
De ogen van een jonge fallow zijn vele malen feller als de ogen van een jonge lutino. Dat verschil is echt goed te zien.
Ja dat weet ik, maar ik heb ze nog nooit naast elkaar gezien in het echt dus het verschil is voor mij niet echt heel duidelijk ;).
En Nick, ja ik hoop het dat het beter wordt als ze door de jeugdrui heen zijn. Maar ik vrees ervoor, de vleugels zijn al vanaf begin af aan slecht bevederd.