Mijn valkje is nu dik 7 en een halve week, en is met 4 weken uit het nest gehaald omdat zijn ouders de koppies kaal plukten. Ik heb hem van de kweker sinds dat hij 5 weken was. Hij eet enorm goed en is goed op gewicht (denk ik) met ruim 105 gram. Hij doet het dus enorm goed.
Echter heb ik hem nog steeds op 3 voedingen (nutribird) per dag. Zaadjes eet hij maar een heel klein beetje en ik heb al 2 keer geprobeerd om de middagvoeding weg te laten deze week, maar dan gaat hij niet zelf proberen om zaadjes te eten, integendeel: hij zit op zijn stok te wachten tot hij eten krijgt en probeert het zelf niet, en tegen de avond is hij dus uitgehongerd.
Is dit normaal dat ze met 7 en een halve week nog steeds 3 voedingen nodig hebben en nog niet voldoende zaadjes proberen te eten? Ik maak me nu toch een klein beetje zorgen omdat de kweker zei bij 5 weken dat hij al op 2 voedingen kon. Dit heb ik niet gedaan omdat ik hem er nog niet aan toe vond zijn.. Moet ik me zorgen gaan maken dat hij nog geen echte pogingen doet zelfstandig te zijn? Ik hoorde van de kweker dat zijn nestgenoten ook nog aan de pap zijn, maar de mijne is de oudste.
Hoi,
Quickje was ruim 10 weken voor hij zelfstandig at.
Geef je hem al met een gebogen lepeltje eten of nog steeds met een spuitje?
Heidi
Ik geef hem nog steeds met een spuitje. Ik heb wel een paar keer met een lepeltje geprobeerd maar dat wil hij niet echt pakken en ik ben bang dat hij dan teveel lucht binnen krijgt. Ik ben misschien een beetje te voorzichtig met hem hihi, maar het is mijn eerste valkje en ik wil het niet verkeerd doen.
Ik zou toch proberen om hem eerst met het lepeltje te geven en als hij echt niet genoeg binnenkrijgt met het spuitje wat bijgeven.
Wel goed voor en na de voeding wegen en zorg er zeker voor dat hij niet afvalt.
Sommige handopfokvalkjes eten nu eenmaal later zelfstandig.
Heidi
Bedankt voor je advies! Ik ga het morgenochtend gelijk even proberen. Is een gewicht van ruim 105 gram goed voor een 7 en half week oude valk?
Een heel goed gewicht,valkjes wegen normaal tussen de 85 en 105 gram.
heidi
Dat is goed om te horen! Dan kan hij in ieder geval tegen een stootje! Wanneer hij terug in zijn kooi moet zet ik hem al standaard op zijn voerbakje, en hij pelt al wel een beetje. Morgenochtend ga ik eens met een lepeltje proberen.
Monique
Hallo,
Ik krijg binnenkort ook een handopfok valkje. Met 6 weken zat ze op 3 voedingen per dag. Daarna gingen ze elk weekend er een papvoeding vanaf halen. Mijn valkje is zondag 9 weken maar kan nog niet zonder haar laatste voeding (dus nog 1 papvoeding per dag) Maar haar broer en zusje zijn afgelopen week wel helemaal zelfstandig geworden. Ik hoorde dat handopfok valkjes er ook langer over doen om zelfstandig te worden. Het verschilt dus wel per valkje. Hoop dat je er wat aan hebt.
Groetjes Amanda
hallo,
Om mijn eigen jongen zelfstandig te maken (geen handopfok)
bied ik op verschillende plaatsen voer aan, op de grond, hangend. Ik begin met parkietenvoer (dit is fijner dan valkenvoer) en eroverheen fijngemaakte trosgierst, schaaltje op de grond.
rul eivoer met gesneden andijvie,
En nogmaal trosgiers hangend.
En altijd een parkietensnoepstaaf om het knabbelen te bevorderen.
Moet lukken zo :D :D
groetjes Margreet
Hoy Monique
Toch zou ik overgaan op 2 voedingen, natuurlijk wel iedere dag wegen.
Er zijn ook valkjes die het maar wat makkelijk vinden dat ze iedere keer de pap zo in hun snaveltje gespoten krijgen.
En wat jij zegt dat die niet wil eten van een lepeltje,als die echt honger had probeerde die het wel.
Honger maakt rauwe bonen zoet.
Als ik ga voeren en de grootste valkjes vliegen onder het eten weg, dan hebben ze mooi pech.
Dan wachten ze maar tot de volgende papronde.
Wel zoals Margreet ook al aangaf overal eten aanbieden, ze moeten er bij wijze van spreken bijna hun nek over breken.
Veel succes !
Groetjes Riny(http://www.valkparkiet.org/forumupload/Akshay2.jpg)
Heel erg bedankt voor de raad!
Ja, ik heb zijn kooi al vol met parkietenzaad (ook gestrooid over de bodem), trosgierst, honingstokje, mineralenblok en af en toe ook wat fruit wat hij nog niet eet, en hij kijkt er wel een beetje naar maar echt moeite doet hij dus niet. Ik ga zometeen met het lepeltje proberen al denk ik niet dat hij het de eerste keer gaat accepteren. Wanneer hij niet accepteert, is het dan het beste om niet te geven tot de volgende voerbeurt en dan weer met lepeltje aanbieden?
Groetjes, Monique
Ik heb net met een lepeltje geprobeerd, en tot mijn verbazing wist hij meteen hoe het werkt (heb aan de kweker gevraagd maar zij gebruikte alleen een spuitje) Hij heeft niet heel erg veel binnen gehad, maar wel een bodempje en vanavond wil ik hem dus wel nog met het spuitje voeren, om er zeker van te zijn dat hij wel voldoende binnen krijgt.
Hoi Monique,
Je kunt ook wat zaadjes (trosgierst of parkietenzaadjes) door de papvoeding heen doen om hem aan zaadjes te laten wennen. In het begin zal hij ze heel doorslikken (en dus ook heel uitpoepen, niet schrikken dan ;D), maar zo went hij er wel alvast aan en dat stimuleert hem ook een beetje.
Groetjes, Sanna
ik zou geen hele zaadjes geven door de voeding. Plet deze eerst maar even. je kan wel wat eivoer met pap laten happen. Maar dat is zeker geen volledige voeding dus alleen om zelfstandig te laten worden dat proberen aan te leren.
Jullie zijn echt superhulp zeg! Hartstikke bedankt want dit helpt echt enorm. Op dit moment is hij wat aan het rondscharrelen bij zijn trosgierst dus ik denk dat dit toch wel heel erg helpt. Maandag ga ik gelijk even nieuw eivoer halen en kijken of dat ook helpt!
Citaat van: Lin op 12 mei 2007, 10:40:53
ik zou geen hele zaadjes geven door de voeding. Plet deze eerst maar even. je kan wel wat eivoer met pap laten happen. Maar dat is zeker geen volledige voeding dus alleen om zelfstandig te laten worden dat proberen aan te leren.
Wat is het bezwaar tegen hele zaadjes dan? Met geplette leert hij nooit pellen lijkt mij. Ik heb de tip toen van Feld gekregen omdat ik Pepper destijds ook niet van de pap afkreeg en na verloop van tijd begon ze de zaadjes in de pap te pellen. Natuurlijk moet je de pap met zaadjes niet met het spuitje geven, maar vanaf het lepeltje.
O ja, ik bedenk me ineens nog iets: ik zette Pepper altijd direct na de voeding een schaaltje zaadjes voor haar neus om daar nog even verder mee te spelen. Daar nam ze er dan altijd een paar van. Ze deed wel een eeuw over het pellen ;D, maar het begin was er.
Groetjes, Sanna
Als je zaadjes door de pap geeft dan pelt hij natuurlijk niet meteen en slikt meteen door je kan beter zaadjes mengen met eivoer en pap. Dat heb ik gemerkt bij mij, dat pakken ze sneller op dan een zaadje uitzoeken uit een pap. Maar goed je kan natuurlijk beide proberen :) zolang ie maar gaat eten.
Ja klopt, in het begin slikken ze het gewoon door ;). Maar naarmate je er meer eivoer en zaadjes door gaat mengen (en het geheel dus 'klonteriger' wordt), krijgen ze steeds meer de neiging om die losse dingen op te pakken en te pellen. Maar inderdaad, probeer het gewoon allebei en kijk wat bij jou het beste werkt.
Groetjes, Sanna