hallo allemaal
Ja ik heb weer slecht nieuws.
Ik had de eitjes onder een pleegkoppel gelegt, en ook hun hebben het ukkie niet verzorgt Het was gisteren uit gekomen denk ik, of vroeg in de nacht.
Ik zag 2 dopjes en kon nergens een jong vinden, hij lag onder een ei onder het zaagsel, met bloed aan de snavel , vast geplet.
IK vind dit niet meer leuk, nu heb ik dus 3 koppels die de jongen niet verzorgen.
Het kan mischien aan de omgeving liggen. de omgeving kan te remoerig zijn. mijn broer heeft namelijk een crossauto, waar vaak even mee gast zeg maar, en nog wat brommers. Dit kan mischien te luid en storend voor ze zijn?
Of heb ik teveel vogels in de voliere? 13 vogels waarvan 4 koppels zijn. de voliere is: binnehok 1,5 bij 1,5 en buitenstuk 2 bij 2 en hoog 1,80
Ze krijgen parkietenzaad, en eivoer/krachtvoer. Af en toe krijgen ze een stukje fruit of groente maar niet zo vaak.
IK weet het echt niet meer, zo vind ik niet veel meer aan mijn hobby
Is er iemand nog die me tips wil geven?
Groetjes Trienke
Hallo Trienke
Je zou inderdaad kunnen proberen om het geluid te beperken!
Zijn dit koppels die voor het eerst broeden? Ik heb namelijk de ervaring dat jonge koppels vaak onbevruchte eieren en dode jongen hebben wanneer ze voor de eerste keer een nest maken, maar dat het daarna in de volgende rondes helemaal goed verloopt.
Groeten
Sander
Vorige jaar hebben ze ook 3 rondes gehad, 2x niet uitkomen, en 1x jongen achterlaten.
Het geluid verminderen lukt helaas niet :-\
Iemand nog andere tips?
ik persoonlijk zou t aantal vogels verminderen.
ik heb binnen 2,5 x 3 x 2,5 en buiten ongeveer 4,5 x 2,5 x 2 maar daar gaan niet meer dan ongeveer 16 a 18 valken in.
ik weet niet hoe een ander er over denkt maar ik vindt dat t redelijk veel vogels zijn voor zo'n ruimte en je wil er ook nog resultaten mee behalen.
t is inderdaad wel wat sander zegt vaak zijn de 1ste ronde een ramp tenminste wel bij mij en soms valt de 2de ook nog tegen maar daarna gaat t op een uitzondering altijd goed.
die uitzondering zijn samen gewoon een slecht koppel waarna je 2 opties hebt of je splitst t koppel en koppelt ze aan andere of je doet ze weg.
t is toch het proberen waard om wat minder in je voliere te houden doe er gewoon wat weg of ruil iets tegen een bewezen koppel en wat weg , succes.
Hallo
Nog een kleine toevoeging: bij mij zaten er eerst 3 koppels valkparkieten samen en had ik niet echt goede resultaten. Toen heb ik de voliere aangepast zodat alledrie de koppels apart zaten, en toen hadden ze allemaal jongen (ook een koppel dat al 2 jaar niks deed).
Groeten
Sander
Ik zal er eens over na gaan denken, en mischien ga ik dan wat vogels weg doen, waar ik wel moeite mee zal gaan krijgen :-\ of proberen apart te gaan kweken.
Groetjes Trienke
hej
Ik denk niet dat het eraan ligt met hoeveel je kweekt.
Want ik kweek ook in en gemeenschappelijke voliere met 4 koppels en heb nog nooit problemen gehad ...
Maar vind het raar dat het nog geen enkele keer gelukt is bij jouw.... :-\
Dat vind ik ook heel vreemd, bij 3 koppels is het zo :-(
Ik heb ook pas een nieuwe koppel aangeschaft die bewezen is. Ik kan nog gaan zien wat hun doen.
maar vogels die geen partner hebben, zitten vaak wel even te kijken door het gat van de broedblokken.
Groetjes Trienke
Hoi,
Ik vind het wel heel erg rot voor je zeg.
Je probeert het toch zo goed mogelijk te doen en dan dit.
Ikzelf heb ook 20 valkjes waarvan 2 bewezen koppels, 2 koppels in aantocht, 1 koppel ??? en de rest is nog vrij jong en zijn nog geen koppels,
Wat ik heb gedaan is als volgt.
Ik heb de kweekkoppels binnengehouden en al het jonge spul naar buiten gedaan. Hier heb ik met trespa platen wel een nachthok gemaakt dat voor dit weer uitstekend geschikt is.
Zo worden de koppels niet gestoord en zitten ze rustig.
Misschien kun je het zo eens proberen.
Ben wel benieuwd of het de volgende ronde wel wil lukken.
We zullen voor je duimen, succes
Gisteren hadden ze nog 3 eitjes, 1tje te piepen, 2 die niet uitkomen, ik heb die 2 die niet uitkomen weggehaald, zodat ze alleen richten op het jong.
Vanmorgen even snel gekeken, en er is een jonkie ;D die nog leeft. Ze zaten er met z'n 2en op ;) mischien dat dit eindelijk de doorbraak geeft bij dit koppel?
maar ik heb nog wel een idee, ik kan de binnenhok en de buitenhok van elkaar scheiden zeg maar, ik zou daar de vrijgezelle vogels in kunnen doen, en in het buitenhok de koppels die nu aan het broeden zijn daan.
Groetjes Trienke
beste trienke , fout 1 die je maakt is om de onbevruchte eieren weg te halen , deze beschermen het jong tegen pletten , fout 2 die je maakt is dat je te veel in het nest zit , tip kijk 1 keer per dag doe dit als je voer geef , en als je de eerste keer het jong hoort piepen om voer kan je ook kijken , met andere woorden je bent in de broedperiode te veel met je vogels bezig terwijl ze nu juist rust nodig hebben , sorry dat ik het zo neer zet maar ik lees bij je stukjes steeds het zelfde pech pech , ik zeg niet dat het door jou zo is maar ik zou er eens goed over nadenken als ik jou was , tip probeer zo veel mogelijk de natuur na te bootsen , namens mij veel sucses gewenst , ik hoop voor je dat het volgend seisoen beter gaat , mvg wim roskam .
Hoi wim
Teveel er in kijken wil ik niet zeggen, toen ze aan het broeden
waren heb ik 2x gekeken, 1x hoeveel eitjes, en aan het einde een keer of ze bebroed waren, En ik probeer ze echt zoveel mogelijk met rust telaten.
Of het fout is om de eitjes weg tehalen weet ik niet, ze richten zich altijd maar op die eitjes, en laten zo hun jongen aan de kant liggen, nu de eitjes weg zijn richten ze nu op hun jong. Dus of dat fout is? Het jong had dan mischien wel meer steun, daar geef ik je gelijk in.
Ik heb hier goed over na gedacht wim, dit zou de laatste optie zijn.
Sorry dat ik zo terug aanval,
Groetjes Trieke
beste trienke , ik voel mij niet aangvallen hoor , je hebt altijd het recht om weerwoord te geven , geef je vogels eens oud bruin brood geweekt in melk , dit heeft bij mij ook voor wonderen gezorgd , maar probeer zo veel mogelijk de natuur na te bootsen , bedenk wat een valkje in jou geval zou doen in de natuur , nou groeten en veel sucses gewenst wim roskam .
Hoi wim
bedankt voor je tips, ik zal die van die oude brood en melk een proberen
Groetjes Trienke
Hallo allemaal
Ik heb het volgende nu gedaan:
Ik heb de koppels bij koppels zitten in het buithok, in het binnenhok zitten nu de vrijgezellen.
Dit geeft nu buitenhok al heel veel rust.
Groetjes Trienke
Ik denk dat je dit goed gedaan hebt.
En het advies van Wim werkt echt heel goed.
Ik geef ook regelmatig bruin brood, alleen met warm water i.p.v. melk.
Hier zijn alleen de broedende koppels verzot op, de rest van de vogels kijkt hier niet naar om.
Ik geeft het met water omdat ook veel mensen hier op het forum afraden om melk te geven.
Zo heb ik van alle adviezen hier, mijn eigen oplossing gemaakt.
Succes met de kleine en probeer er van te genieten.
Ikzelf sta 2x per dag nestcontrole uit te voeren en ik heb hier nog geen problemen mee gehad.
Maar in jou geval zou ik het inderdaad even beperken tot 1x.
Gun ze even wat rust.
Houd ons op de hoogte, we zullen voor de kleine duimen
Ik denk ook dat het aan de vogels ligt of je er vaker in kan kijken of niet.
Als je bange vogels hebt zou ik ze zoiezo met rust laten.
Toen ik de broedblokken had hangen toen ik alleen mijn grasjes en engelse parkietjes had, keek ik eenmaal daags in de blokken en controleerde na een tijdje dan tegelijk of de eitjes bevrucht waren of niet.
Als er jongen inzaten checkte ik vaker, maar meer om te zien of er niet toch een koppel was dat de jongen toetakelde van een ander..
Nu ik valken heb wil ik het anders gaan doen, omdat bij de parkieten maar 1 nest groot is geworden en dat er veel gevochtend werd.
In mijn nieuwe schuur komen een paar aparte hokken aan de wand met een broedblok, en daar zet ik dan eens een koppel in, zodat ze een nest kunnen krijgen. Dit geld ook voor de parkieten, ik wil geen volierebroed meer na wat ik mee heb gemaakt met de parkietjes.
Hier werd vorig zomer ook gelawaaid met de speelgoedjes van de jongens (mijn binnenhok nu zit in mn vriends garage) en daar werd ook gewoon in geknutseld en gezaagd etc etc etc, maar hier heeft dat nooit problemen opgeleverd, maar nou moet ik zeggen dat de meeste vogels hier ook niet snel ergens van onder de indruk zijn ;) ;D
Zo veel mogelijk rust is natuurlijk het beste, en probeer ze dit te geven.
En anders inderdaad eens koppels apart zetten en partners ruilen.. Misschien dat het dan beter wil..
Succes!
Citaat van: trienke op 28 mei 2006, 12:58:22
Hallo allemaal
Ik heb het volgende nu gedaan:
Ik heb de koppels bij koppels zitten in het buithok, in het binnenhok zitten nu de vrijgezellen.
Dit geeft nu buitenhok al heel veel rust.
Groetjes Trienke
Volgens mij heb je daar goed aan gedaan, rust en regelmaat doen wonderen. :)
Citaat van: wim roskam op 28 mei 2006, 10:40:35
beste trienke , ik voel mij niet aangvallen hoor , je hebt altijd het recht om weerwoord te geven , geef je vogels eens oud bruin brood geweekt in melk , dit heeft bij mij ook voor wonderen gezorgd , maar probeer zo veel mogelijk de natuur na te bootsen , bedenk wat een valkje in jou geval zou doen in de natuur , nou groeten en veel sucses gewenst wim roskam .
Niet om het een of ander hoor maar "oud brood geweekt in melk" is nu niet bepaald "de natuur zoveel mogelijk nabootsen". Melk is heel erg snel aan bederf onderhevig Brood geweekt in water vinden ze ook lekker. Een beetje vogelarts zou het voeren van melk aan vogels overigens ook niet aanraden.
edit: zie nu pas dat Bianca dat ook al aangaf.
Ik gaf ook al af en toe droog brood, daar waren ze ook verzot op, maar nu ik er nog eens water over doe nog meer, ik zal dit dan eens vaker gaan geven.
Tot nu toe gaat het met het jonkie goed denk ik, de ouders wisselen elkaar af.
En nu ik de vrijgezellen apart heb gezet is het een heel stuk rustiger daar ;)
Groetjes Trienke