Poll
Vraag:
Wat vinden jullie ervan om volieres af te schermen tegen vogelgriep?
Optie 1: Goed idee, zowel dak als zijkant
stemmen: 6
Optie 2: Goed idee, alleen dak, zijkant niet nodig
stemmen: 8
Optie 3: Goed idee, maar mijn vogels gaan naar binnen
stemmen: 4
Optie 4: Slecht idee
stemmen: 1
Hallo allemaal,
Hebben wij ook te maken met de ophokplicht? En als dit het geval is, hoe moeten onze vogels dan afgeschermd worden? Ik weet dat het dak sowieso dicht moet zijn, maar het gaas aan de zijkant? Wat moet daarmee gebeuren?
Groeten Rob
Hoi Rob,
Volgens mij geldt het alleen voor pluimvee/eenden/ganzen.
Hier kan je een hoop info vinden over de vogelgriep, incl. andere links.
http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,14759.0.html
Groetjes,
Mariska
Hoi Mariska
Bedankt voor de link, ik had het zelf niet zo gauw zien staan.
Groetjes Rob :D
Hoi Rob,
Ondanks dat het niet voor onze volieres geldt vraag ik me wel af of het toch niet verstandig is om het wel te doen?
Misschien kan je een poll openen bij je bericht, zodat we kunnen zien wat anderen ervan vinden?
Ik heb wel de mogelijkheid om ze binnen te houden en zit er toch sterk aan te denken,. Ik heb een voliere die bovenop dicht is en aan de zijkant gaas,.
Wat vind iedereen? en maak ik me onterecht zorgen?
Groetjes
Kirsten
Hoi Kirsten,
Ik denk zelf dat het wel verstandig is om te doen, zeker als je voliere open is van boven. Ik heb nu zelf bijna de voliere af, en wou graag binnenkort de valkjes dr in doen (ze zitten nu in een onverwarmd en niet geïsoleerd houten schuurtje) maar nu ben ik toch aan het twijfelen of ik ze binnen houd of naar buiten doe.
Ik zal zo even een poll maken, goed idee ;)
Groeten Rob
Hoi,
Het grootste risico vormen vermoedelijk trekvogels (de mest ervan). Vogels in stadstuintjes hebben daarmee geen contact.
Bovendien behoren de valkparkieten niet tot de risicogroep.
Persoonlijk vind ik het afschermen aan de bovenkant voldoende. Zover mij bekend is hoeft dit sowieso ook alleen maar bij de ophokplichtige dieren. Het lijkt mij daardoor onnodig, maar ook onprettig voor de vogels om de zijkanten af te dekken.
Verder heeft er een paar jaar geleden vogelgriep geheerst in Nederland (dus veel dichterbij) en toen is er geen enkel hobbydier ziek geworden. Dus voorzichtigheid is ok, maar overdrijven is ook weer een vak apart.
gr Inger
Hoi Inger,
Hier komen wel regelmatig trekvogels langs, achter ons huis zie je ook regelmatig ganzen e.d. (ik woon niet in de stad). Ook is 500 meter verderop een grote plas waar trekvogels wel eens rusten. Maar mijn vogels zitten nu nog binnen, en daar blijven ze voorlopig dan ook nog wel even.
Groeten Rob
Hoi,
De meeste mensen met een voliere hebben deze in een stadstuin. Veel mensen met kippen en eenden houden deze in buitengebieden en vaak in open ruimtes, zodat contact veel aannemelijker is. Ik neem niet aan dat de ganzen naast je voliere grazen?
Ieder moet voor zich de maatregelen bepalen. In mijn geval vliegen de trekvogels alleen maar over en is de voliere overdekt. De kans dat er dan onverhoopt toch mest van een toevallig besmette vogel in mijn voliere komt is vrijwel verwaarloosbaar.
Het is sowieso sterk de vraag of trekvogels wel het grootste risico vormen bij de verspreiding? Maar ik begrijp wel dat er bepaalde maatregelen worden genomen.
gr Inger
Hoi Inger,
Gelukkig grazen de ganzen niet vlak naast de voliere, 100 meter vanaf mijn tuin ongeveer waar ook nog een 20 meter brede bosrand tussen zit. Er zitten ook niet zo veel ganzen, meestal maar een paar. Ze vliegen wel regelmatig over, vandaar dat mijn vogels nog binnenblijven.
Ik denk ook dat ieder voor zich het beste kan bepalen welke maatregelen hij/zij moet treffen, ook in verband met andere huisdieren die wel gevaar lopen voor besmetting.
Groeten Rob
Hoi,
Als je ze nu binnen hebt zitten (wat ik begrijp uit je bericht) is het wellicht voor jezelf een prettiger idee om ze ook nog even binnen te houden. Het verloop van de vogelgriep daar is nog weinig over te zeggen.
Mijn voliere is buiten en gezien de dieren die erin zitten heb ik niet de mogelijkheid ze binnen te halen. Het is ook wettelijk gezien niet nodig en ik heb gezorgd dat er geen contact plaatsvindt. Dus in dat opzicht zijn mijn maatregelen voldoende en voor mij acceptabel. Datzelfde zal voor jou gelden voor jouw maatregelen.
gr Inger
Ik heb hier van de week ook een vraag over geplaatst, en heb mn vogels voor de zekerheid al een paar dagen binnen omdat ik geen dak boven mijn voliere nu heb.
Gewoon voor de zekerheid,.. Hier komen ook trekvogels over, we wonen aan de rand van het dorp tussen de weilanden, en ook zitten ze af en toe in t weiland achter ons.
Hier komt wel een dak op (mijn vriend vertelde me vanochtend dat we het dak nog achter de schuur hadden staan van de voliere waar mijn vogels inzaten toen ik ze kocht, kun je zien hoe vaak ik achter de schuur kom ;D) en als t meezit word dit vanmiddag gedaan zodat ze morgen er weer uit kunnen. De zijkanten laten we wel gewoon open..
Ze vermaken zich binnen nu ook wel, ik ben bezig geweest met extra speeldingen maken enzo.
Dus ondanks dat we met onze vogels niet direct een risico lopen, neem ik toch het zekere voor het onzekere.
Ook hoorde ik dat katten mogelijk besmet kunnen raken. Duikt de griep hier straks wel op dan blijven mijn katten ook voor de zekerheid binnen.
Hallo allemaal
Voor de valkjes buiten hoef je niet zo bang te zijn.
Het is altijd verstandiger om een dak boven je voliere te hebben.
Dit in verband met de uitwerpselen van andere vogels.
Wij hebben zelf een grote hobbykwekerij van watervogels .
Bij de vorige uitbraak van de vogelpest zijn mijn buitenvalkjes allemaal goed gezond gebleven.
Groetjes Riny :D
Hoi,
We zijn nu drie dagen bezig geweest met het bouwen van een tent over een vijver van circa 40 meter lang en 10 meter breed. Op dit moment ligt er een 2 mm. dik plastic zeil overheen en zitten alle water vogels eronder. Aan de zijkanten zit windbreek gaas. Het zeil zelf moet nog worden overspannen met netten ter bescherming. Het is een enorm karwei, maar de eenden kunnen wel in hun eigen terrein in het zwemwater blijven. Weliswaar zijn de ganzen en zwanen uit de naastliggende vijver erbij gevoegd in een apart hok.
In de tent zwemmen circa 120 watervogels (21 verschillende soorten), waaronder veel soorten siereenden, ganzen en twee zwarte zwanen.
gr Inger
Hoy Inger
Wat een werk wat jullie gedaan hebben.
Je zult van mijn volgende berichtje vast niet blij worden .
Weet je wat het ministerie nu in hun persbericht heeft staan?Dat vogels gehouden bij een waterpartij van tenminste 25 vierkante meter omvang ,over de waterpartij ook linten mogen spannen.
Deze moeten op zodanige wijze gespannen zijn dat zoveel mogelijk voorkomen kan worden dat de door hem gehouden dieren,zo mijn mogelijk jn contact kunnen komen met trekvogels.
Voedsel en water moet worden verstrekt in een ruimte die aan de bovenzijde ondoorlaatbaar afgedekt is.
Nou begrijp jij het nog??
Wij laten onze dieren nu mooi zitten waar ze zitten ,over 3 dagen klinkt hun persbericht weer anders.
Groetjes Riny :D
Hoi,
Dergelijke regels ken ik wel (ook van het najaar), maar omdat de regels steeds kunnen worden veranderd is er besloten om het gelijk goed aan te pakken. Immers er is niet bekend hoelang dit gaat duren en hoe de berichtgeving gaat veranderen. Misschien mogen we bijna wel enten, maar zelfs dan zit er een tussentijd tussen in verband met herhalingsentingen.
Daarnaast zitten hier heel veel wilde eenden en het is maar de vraag of je die weghoudt door linten (die zijn nu allemaal weg). De polder ligt hier vlak achter met watervogels en het is een openbaar terrein waar veel mensen komen (weliswaar niet bij de eenden zelf). Dus rekening houdend met al deze omstandigheden is gekozen voor de tent.
ja, en het is een hele hoop werk en levert ook stress op voor de watervogels, maar ze zitten in iedergeval droog ;)
gr Inger
Hoy Inger
Klopt allemaal wat je zegt.
Nu hebben ze maar een keer de stress en anders blijf je met ze aan de gang.
En met die linten komen ze nog in aanraking met uitwerpselen van de trekvogels.
Groetjes Riny :D
ik heb de zijkant en t dak al dichtzitten
dus daar hoef ik niks aan te doen
en iedereen die z'n diertjes moet ophokken, wens ik veel succes en sterkte
:-*Saar
gedeelte van het pluimvee mag ingeent gaan worden
dat is alweer wat beter nieuws :D
groetjes saar
Hallo allemaal
Dit is het persbericht wat met ministerie vandaag uitgebracht heeft.
Groetjes Riny :D
22-02-2006 - Vandaag is er in Brussel akkoord bereikt over het preventief vaccineren van hobbydieren en buitenuitloop kippen. Gisteren heeft een delegatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de vaccinatieplannen van Nederland gepresenteerd. Vandaag hebben de lidstaten ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie.
Minister Veerman is tevreden met het besluit van de Europese Unie. Veerman is een groot voorstander van het vaccineren van dieren tegen dierziektes. Hij heeft zich daar diverse malen sterk voor gemaakt. Veerman ziet het vaccineren van pluimvee als een alternatief voor het ophokken of afschermen van pluimvee. Door de dieren te vaccineren hoeven ze tijdens de trekperiode van de wilde vogels niet meer naar binnen.
De commissie heeft vandaag een beschikking ingebracht met diverse voorwaarden. Zo mogen er geen gevaccineerde levende kippen over de grens worden gebracht. Gevaccineerd pluimvee moet in Nederland worden geslacht. Vlees van gevaccineerde dieren mag wel geëxporteerd worden.
Naar alle waarschijnlijkheid kan het vaccineren van pluimvee over circa twee weken beginnen. Er moet onder andere een vrijstellingsregeling gemaakt worden voor het op de markt brengen van een vaccin.
ik heb alleen mijn dak afgeschermd en ik heb nog plexiglas op de bovenste helft van de zijkant vanwege de kou van de winter.
maar die plexiglasplaten gaan er van de week gewoon van af.
ik denk dat de mensen een beetje gek worden gepraat.
s'nachts gaan ze bij mij uit zichzelf al naar binnen en overdag , ach ja we zien wel ze zijn toch al weer (binnen) aan t broeden dus zie je sowieso niet veel buiten.