Ok I'm confused ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???
kunnen valken & aggas & parkieten & en andere kromsnavelige nou WEL of NIET bij elkaar gehouden worden
lees & hoor & zie allemaal tegenstrijdige dingen op het net en direct van mensen
in mijn omgeving
.....................op mijn middelbareschool zatten aggas & valken bijelkaar in een vrij kleine ruimte in het dierenlokaal
en dat scheen allemaal koek en ei tezijn
.....................had ooit een agga & parkiet voor maanden bijelkaar dat ging goed totdat ze volwassen werden en de agga de parkiet bijna doodbeet
................... ken iemand die een agga & parkiet samen heeft zitten in een kooi voor 2 parkieten en dat gaat al jaren goed
.................. ken iemand die jarenlang valken & aggas bijelkaar hadt zitten totdat ze plots zonder duidelijke reden elkaar begonnen afteslachten
enz enz enz zo kan ik nog wel tig voorbeelden opnoemen
in dierenwinkels worden de soorten vaak apart gehouden
..............maar in sominge winkels zitten ze weer doorelkaar
en de info die ik op het less is ook behoorlijk tegenstrijdig
:censuur :censuur :censuur
zijn er hier mensen met ervaring in het houden verschillende kromsnavelige bij elkaar ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???
Gr
JK
Hoi JK,
Het antwoord is vrij simpel. Waarschijnlijk kun je dit ook uit je eigen verhaal opmaken, want dat is de bevestiging van 'uitzonderingen bevestigen de regel'....
Een agapornis samenhouden met andere vogels KAN goed gaan, maar er is een duidelijk risico aanwezig dat het fout gaat. Agapornissen hebben een fel karakter en zijn daardoor instaat andere vogels ernstig te verwonden of zelfs te doden.
Daarom moeten wij ons gezond verstand gebruiken en dergelijke risico's vermijden en valkparkieten/ grasparkieten beschermen tegen zulke risico's door de soorten apart te houden.
Vogels slachten elkaar niet af ZONDER REDEN. Vaak heeft dit wel een oorzaak. Bijvoorbeeld het geslachtsrijp worden of broedsheid. In beide gevallen beginnen de hormonen op te spelen en kan dit leiden tot (ernstige) agressie. Iets wat maanden lang goed lijkt te gaan, gaat 'plotseling' fout. Een verandering in de omgeving of het bijplaatsen van een nieuwe vogel kan ook de aanleiding zijn van dergelijke gedragsveranderingen.
Ook grasparkieten zijn instaat valkparkieten (vooral jongen) ernstig te verwonden en kunnen beter in het broedseizoen apart gehouden worden.
Dus, agapornissen beter niet samenhouden met andere vogelsoorten, liefst per koppel (of er moet voldoende ruimte cq nestgelegenheid zijn). Grasarkieten en valkparkieten bij voorkeur apart in het broedseizoen (kan jarenlang goed gaan, maar eens moet de eerste keer zijn...).
Verder kun je jonge vogels van verschillende soorten vaak goed samenhouden zonder problemen, totdat ze geslachtsrijp worden. Pas dan ontstaan problemen. Vandaar dat ze soms samengehouden worden (bv. dierenwinkels, masar meestal apart).
gr Inger
::)
volgens mij zijn parkieten over al gemeen toch een stuk minder dan aggas en valken
als je doel op tamheid/nieuwsgierigheid/speelsheid
etc etc etc
zou waarschijnelijk ook het grote prijsverschil verklaren
..............bedoel maar ze kweken alle drie ongeveer in de zelfde tempo
parkieten zijn vaak kleurrijker
maar er zit een enorm prijsverschil tussen hun en valken&aggas
terwijl de prijs van valken&aggas nagenoeg het zelfde is
je betaalt hier ( adam) 10/20 voor 1 parkiet inclusief voor de bijzondere mooie parkieten
voor een standard valk & agga betaal je 30/50 en voor hele mooie moet je soms wel 100 of meer ophoesten
Hoi,
Ik vind zelf grasparkieten in het algemeen meer assertief (brutaler ed. ) dan valkparkieten. Grasparkieten kweken wel sneller en krijgen meer jongen dan valkparkieten. Ze worden ook veel meer gehouden, omdat ze kleiner zijn en in groepen gehouden worden. Ik denk dat dat meer het prijsverschil verklaart dan het karakter.
Valkparkieten hebben meer ruimte nodig en agapornissen kunnen beter niet in groepen gehoudfen worden. Ik denk dat er daardoor ook wat minder aanbod van is.
De prijzen die je noemt zijn dierenwinkel prijzen. Bij kwekers betaal je vaak minder. In de handel is een grasparkiet circa 4 euro (soms minder) en een valkparkiet circa 12 euro waard. De hoge prijzen betaal je voor een bijzondere mutatie.
Aangezien grasparkieten in veel groter getale gekweekt worden, zijn daar ook veel meer mutaties van beschikbaar en liggen de prijzen lager.
gr Inger