Valkparkiet.com

Algemeen => Ziek / Gewond => Topic gestart door: Sanna op 21 december 2007, 14:19:53

Titel: Papegaaienziekte in het nieuws
Bericht door: Sanna op 21 december 2007, 14:19:53
Meer informatie over papegaaienziekte is te vinden op: http://www.valkparkiet.com/nl/files/papegaaienziekteinger.htm (http://www.valkparkiet.com/nl/files/papegaaienziekteinger.htm)




Nederlands Dagblad
Datum: 15 april 2006

Een parkiet en papegaaienziekte voor je verjaardag

door Jacqueline Steenwijk
Eén besmette vogel kan voldoende zijn om binnen een mum van tijd tientallen mensen met papegaaienziekte te besmetten. Het overkwam cursisten en docenten in Utrecht. Maar ook talloze gasten van een verjaardagspartijtje in Putten.

UTRECHT - Eén minuut duurt de wandeling door de gang van de Afdeling vogels en bijzondere dieren van de faculteit Diergeneeskunde. Aan weerszijden van de korte gang liggen de behandelkamers waar vogels verblijven. Die ene minuut was voldoende voor een medewerker van de universiteit om de papegaaienziekte op te lopen.

,,Zo besmettelijk is het dus. Je hoeft niet eens in de buurt van een vogel te komen'', zegt hoofddocent Sjeng Lumeij. Eind 2004 haalde de faculteit voor een cursus tijdelijk vijf extra valkparkieten van een handelaar binnen. Ze zagen er gezond uit en de handelaar werd betrouwbaar geacht. Niemand vermoedde dat de vogels de ook voor mensen zeer besmettelijke papegaaienziekte bij zich droegen.

Binnen een paar weken waren veertien mensen besmet. Vier personen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Een medewerker werd zelfs bewusteloos in huis aangetroffen. Ook de papegaaien van de faculteit zelf werden ziek. ,,Het was al wel opgevallen dat zoveel mensen zich met griep ziek hadden gemeld. Pas toen we gingen testen, bleken ze geen griep, maar papegaaienziekte te hebben.'' Ondertussen waren de verantwoordelijke vogels al gevlogen. ,,Verkocht, zei de handelaar. Aan wie wist hij niet meer.''

Feestje
Papegaaienziekte komt veel vaker voor dan uit officiële cijfers blijkt. Doordat de symptomen op griep lijken, wordt de aandoening vaak niet herkend, laat staan gemeld. En opsporen is moeilijk doordat mogelijk besmette dieren niet worden geregistreerd. Papegaaien en parkieten veroorzaken de meeste en de ernstigste menselijke besmettingen.

Op visite bij familie die net een nieuw vogeltje in huis heeft? Pas op; het lijkt misschien gezond, maar het kan de papegaaienziekte verspreiden, zo bemerkten diverse gasten van een feestje in Putten vorig jaar. De jarige had zojuist een parkiet gekregen. Die bleek besmet te zijn. Diverse gasten kregen papegaaienziekte. Ook bij een bezoek aan een vogelbeurs,- markt of - winkel is alertheid op zijn plaats. Maar zelfs op straat kun je de ziekte oplopen. Die kan ook door eenden en duiven worden verspreid. Al zijn die het minst besmettelijk en zijn de symptonen van een dergelijke besmetting geringer.

Rillingen
De meeste mensen denken bij een besmetting dat ze griep hebben. Ze hebben hoge koorts, rillingen, spierpijnen en een droge hoest. De ziekte gaat vaak vanzelf over. Maar het kan ook overgaan tot een chronische vorm van griepachtige verschijnselen. ,,Wie dat heeft én onlangs in contact is geweest met een vogel waarvan het ziekteverleden onbekend is, kan het best even naar de dokter gaan'', zegt Lumeij. Want de ziekte kan in het uiterste geval dodelijk zijn.

De ziekte wordt overgedragen door een bacterie die zich in de lucht verplaatst. Iedereen die die lucht inademt, kan een infectie oplopen. Toch gebeurt dat lang niet altijd. Officieel telde Nederland vorig jaar slechts 57 menselijke gevallen. Allen waren ernstig ziek. Vermoedelijk nog eens honderden anderen kregen een mildere vorm van de papegaaienziekte die niet als zodanig werd herkend.

Echte bescherming is er niet tegen de ziekte. Antistoffen die in het lichaam worden aangemaakt tijdens de ziekte bieden maar een tijdelijke en onvolledige immuniteit. Een vaccin maken is dus niet mogelijk. Wel is de ziekte bij vogel en mens goed te behandelen, mits hij op tijd wordt ontdekt. ,,Mensen die voor het eerst een vogel in huis halen zien niet of het dier ziek is. Ze herkennen het beeld niet en zien dus geen verband tussen hun eigen ziekte en dat van hun vogel'', zegt Lumeij.

Bovendien is niet altijd aan de vogels te zien dat ze de ziekte bij zich dragen. Maar ook artsen testen nog te weinig of iemand papegaaienziekte heeft. ,,Zieke vogelhouders worden naar huis gestuurd om de 'griep' uit te zieken'', weet Lumeij uit ervaring. Toch zijn ook artsen zich steeds meer bewust van de ziekte. Zo bracht de artsenvereniging VVAA onlangs ook een boekje uit over zoönosen om de samenwerking tussen dierenarts en arts te verbeteren. Ook vinden volgende maand diverse congressen plaats over dit thema.

Papegaaienziekte
De papegaaienziekte, oftewel psittacose, een zeer besmettelijke ziekte die vooral bij papegaaien, parkieten en agapornissen voorkomt. Maar ook in pluimvee, duiven, kanaries en meeuwen komt de ziekte voor.

De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, chlamidophyla psittaci. Besmetting vindt plaats via de lucht. De bacterie komt vrij uit de ontlasting en snot van een zieke vogel en verspreidt zich via de lucht naar andere vogels én mensen. Zieke vogels gaan meestal opgeblazen zitten en gedragen apatisch. Ook is hun ontlasting vaak dun.

Bij mensen uit de ziekte zich vooral in griepachtige symptonen. Na besmetting kan het dagen tot weken duren voordat de ziekte zich openbaart. De papegaaienziekte is goed te behandelen met antibiotica. Daarna kan zowel de vogel als het dier opnieuw besmet raken wanneer die opnieuw in aanraking komt met een besmette vogel. Het is daarom van belang dat bij een menselijke besmetting zowel de mens als de vogel behandeld wordt.

Bron: http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=71095




Nederlands Dagblad
Datum: 15 april 2006

Papegaaienziekte erg onderschat

van onze redactie binnenland

UTRECHT - Papegaaienziekte is een zwaar onderschatte aandoening. Jaarlijks raken naar schatting honderden Nederlanders ermee besmet zonder dit te weten. Dat is veel meer dan de officiële cijfers laten zien. Omdat de milde vorm van de ziekte doet denken aan de griep, wordt de ziekte niet herkend. Dit terwijl deze een ernstig verloop kan hebben en in een enkel geval zelfs dodelijk kan zijn.
Dat zeggen virologen, vogeldeskundigen en parasitologen die zich bezighouden met zogeheten zoönosen, ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn. Volgens vogeldeskundige S. Lumeij van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en viroloog A. Osterhaus is er al jaren te weinig aandacht voor deze ziekte.

Ze pleiten voor een betere registratie van het daadwerkelijke aantal mensen en vogels die de ziekte hebben. Op die manier blijft de ziekte 'in zicht' en is het mogelijk verspreiding in te dammen. Op dit moment vertoont die registratie nog mankementen, erkennen het RIVM en de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA).

Beide instanties werken momenteel aan een inhaalslag. Directe aanleiding is de plotselinge toename van het aantal Nederlanders dat de ziekte kreeg. GGD's registreerden vorig jaar 57 officiële patiënten. Dertig van hen waren zo ernstig ziek dat ze opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. Beide instanties erkennen dat het daadwerkelijke aantal Nederlanders dat de ziekte krijgt veel hoger moet zijn. De meeste mensen laten zich niet op de ziekte testen.

Wat de stijging veroorzaakt, is nog onbekend. Mogelijk zijn artsen alerter geworden. Ook kan het zijn dat de ziekte besmettelijker aan het worden is. Volgens cijfers van het RIVM en de VWA werden vorig jaar zeven clusters ontdekt, waarbij meer mensen op dezelfde locatie besmet werden. In andere jaren ging het vooral om individuele besmettingen.

Ook is de stijging mogelijk te wijten aan onzorgvuldig gedrag van vogelhandelaren, stelt de VWA. Uit recente bezoeken bij handelaren is gebleken dat die de vogels onnodig vaak met antibiotica behandelen. Hierdoor wordt de ziekte versluierd waardoor de vogels zelf niet ziek lijken, maar de ziekte wel verder kunnen verspreiden.

VWA is een nader onderzoek naar deze praktijken begonnen. Uit eerdere onderzoeken bleek dat 27 tot 40 procent van het parkietenbestand bij winkels en handelaren besmet is met de papegaaienziekte. Daarvan kan 9 tot 28 procent van de vogels anderen daadwerkelijk besmetten.

Bron: http://www.nd.nl/document.aspx?document=nd_artikel&vorigDocument=&id=71091





Informatie: ziektes onder valkparkieten (http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,27618.0.html)