Valkparkiet.com

Algemeen => Handopfok => Topic gestart door: Lin op 31 augustus 2006, 12:03:53

Titel: Informatie: Handopfok geven
Bericht door: Lin op 31 augustus 2006, 12:03:53
Let op

Sinds juli 2014 is het verboden om papegaaien en parkieten met de hand groot te brengen indien het geen noodzaak is.

De jonge vogels mogen niet van de ouders gescheiden worden voordat de jonge vogels minimaal volledig zelfstandig kunnen eten.

Zie punt 4.6 over de exacte invulling hiervan
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2014-210.html


Handopfok van jonge valkparkieten
Met dit artikel wordt geprobeerd om goede basisvoorlichting te geven over handopfok. Handopfok van jonge valkparkieten is niet eenvoudig en er komen soms de nodige problemen bij kijken. Overweeg je een handopfok valkparkiet te kopen, lees dan eerst dit: Let op bij aanschaf handopkvalkje (http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,13124.0.html)

Wanneer begin ik met handopfok?
In veel situaties is het niet nodig om aan handopfok te beginnen. Als de jongen niet voldoende worden gevoerd of echt tot bloedens toe worden geplukt (dus niet alleen een kale rug) dan zul je moeten ingrijpen.  Informatie :ouderkoppel plukt jongen (http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,18628.0.html).

(http://hobbykwekerijsephora.nl/wp-content/uploads/2019/04/20190419_205508-e1555956114439.jpg)
(Volledig kale valkparkiet,geen dons is meer zichtbaar maar ook geen pennen. foto: Valkparkietenkwekerij Sephora)

Een jong dat te weinig voeding krijgt is te herkennen aan een (vrijwel) lege krop. Bij een te kort aan voeding en vocht droogt een jonge valkparkiet snel uit en krijgt een donkerroze-rode huidskleur. De vogel koelt daardoor af en wordt sloom. Zodra de ouders de jong(en) niet of te weinig voeren of onvoldoende warm houden, dan zal er kunnen worden ingegrepen. Een jonge valkparkiet die niet gevoerd wordt, kan ook te zwak zijn door bijvoorbeeld een onderliggende infectie.

Het is een optie om het jong over te leggen bij een ander koppel met jongen van dezelfde leeftijd, wanneer je daarover de beschikking hebt. Een koppel valkparkieten kan een nest van circa vijf jongen grootbrengen. Doe dit alleen met jongen, waarvan je vermoed dat ze gezond zijn, maar de ouders bijvoorbeeld door gebrek aan ervaring slecht voeren (jonge koppels) of de jongen ernstig plukken.

Vanaf welke leeftijd?
Jonge valkparkieten tot twee weken zijn nog erg klein en daardoor ook lastiger om pap te geven. Bij deze leeftijd is het eigenlijk niet aan te raden om aan handopfok te beginnen. Bijvoeren met pap in het nest is mogelijk, maar het liefst alleen in noodgevallen. In het algemeen geldt, hoe ouder de jongen, hoe groter de kans van slagen.

Hoe bereid je je voor op handopfok
Verzamel zoveel mogelijk informatie over handopfok en vraag ervaren kwekers om advies. Als je gaat kweken is het handig om standaard handopfokvoer (bijvoorbeeld Nutribird A21, Kaytee of Pretty bird), spuitjes, thermometer, digitale weegschaal en een warmtelamp in huis te hebben. Als warmtelamp wordt een Elsteinlamp van 60 Watt aangeraden. De Elstein lamp geeft geen licht, maar straalt warmte uit.  Lees meer over de Elsteinlamp (http://www.valkparkiet.com/nl/files/gezondheidwarmtebron.htm)

Hoe huisvest ik mijn handopfok valkparkiet

Plaats de jonge valkparkiet(en) in een bak (bv. Klein aquarium of kleine kooi). Leg op de bodem houtvezels of een stuk keukenpapier. Een jong valkje dat nog niet goed in de veren zit, wordt geplaatst onder een warmtelamp (zie schema temperatuur). De Elsteinlamp is hier heel geschikt voor. Er kan ook een knuffel geplaatst worden, zodat de valkparkiet steun en warmte heeft. Geef geen dekentje, want dan kunnen de nageltjes blijven haken achter de stof. Als de jongen 3 weken zijn kunnen ze op beukensnippers gezet worden.

Hoe te voeren
Als je valkparkiet jonger is dan drie weken, is voeren met een wegwerpspuitje (zonder naald) aan te raden. Spuitjes zijn verkrijgbaar bij dierenarts of apotheek. Spuit heel rustig zodat het valkparkietje tijd heeft om te slikken. In het midden zit de luchtpijp. Deze wordt afgesloten door een klepje, zodra de valkparkiet het voer doorslikt. Een voeding geven doe je bij voorkeur om de beurt links en rechts. Dit zorgt ervoor dat de zachte snavel niet gaat vervormen. Je spuit rustig voor in het bekje en laat hem slikken.

Is je valkparkiet ouder dan drie weken, dan kan geprobeerd worden om met een lepel de pap te geven. Hier zijn speciale lepels voor. Kijk daarvoor op deze link: Speciale tuitlepels  (http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,16155.0.html)  De hoeveelheid kun je bepalen door eerst een spuit te vullen en dat op de lepel te spuiten of een klein maatbekertje gebruiken.

Zorg dat de krop tijdens de nacht de kans krijgt om geheel te legen. Deze moet in de ochtend leeg zijn, anders mag de volgende voeding nog niet gegeven worden. Gebeurt dat wel dan is er grote kans dat er kropverzuring ontstaat. Het jong kan hieraan sterven. Kropverzuring herken je onder andere door een slecht legende krop en een zure lucht.  Lees meer over kropverzuring (http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,5251.0.html)

Oorzaken niet goed legen van de krop
-   Pap is te koud
-   Omgevingstemperatuur te laag
-   Kropje is te ver uitgerekt
-   Onderliggende infectie

Als de omgeving te koud is, neemt de lichaamstemperatuur van de valkparkiet evenals de spijsverteringssnelheid af. Om een betere kropleging te krijgen, zal nagegaan moeten worden wat de oorzaak is. Soms wil het helpen om een klein scheutje Yakult geven door de pap. Geef yakult niet standaard elke ochtend, het is meer bedoeld als noodgreep. Geen voeding geven, maar wachten of de krop nu wel goed leegt. De krop moet altijd soepel aanvoelen. Bij problemen kan het beste een vogeldierenarts of ervaren kweker geraadpleegd worden.  Blijft de krop maar voor een kwart gevuld s ochtends na een paar uur dan moet de volgende voeding gegeven worden want anders zou ie tekort voedingsstoffen krijgen. Maar het beste is volledig laten legen.


Papvoeding


Temperatuur van de pap

De pap wordt gegeven tussen de 39 en 40 graden. Uiterste temperaturen zijn: 37.7 en de 43.3 graden. Kook eerst het water en laat dit afkoelen. Daarna maak je de pap aan in het bakje (zie gebruiksaanwijzing op de verpakking). Plaats dit bakje in een andere bak waar ook gekookt water zit. Zo koelt je pap niet te snel af. Als het bijna op temperatuur is roer het papje dan nog even door.

Te koude pap

Is het papje te koud, dan kan de valkparkiet weigeren om te eten en daardoor te weinig voedsel binnenkrijgen. Dit kan je merken aan de ontlasting die steeds donkerder wordt en een afname aan gewicht. Controleer de temperatuur van de pap en verwarm deze tot de juiste temperatuur.

Te warme pap
Is de pap te warm dan kan de valkparkiet rare bewegingen maken met de kop. Bij een te hoge temperatuur kan dit leiden tot keel en/ of kropverbrandingen. De vogel zal hierdoor mogelijk minder gaan eten en kan sterven. Probeer dit te voorkomen en controleer de temperatuur steeds goed.

Hoeveelheid pap
Het is belangrijk om de jonge valkparkiet dagelijks op een vast tijdstip te wegen. Doe dit voor de eerste voeding, dus bij een lege krop. Een digitale weegschaal kan het juiste aantal grammen aangeven. Het aantal gram is nodig om de juiste hoeveelheid pap te geven. Daarna geef je 10% tot maximaal 13% van het lichaamsgewicht aan pap. Weegt je valkje 40 gram dan geef je dus 4 cc pap (=gelijk aan 4 ml). Weeg voor een nieuwe voeding weer opnieuw om het aantal cc/ml te weten. Zie schema voor de voeding. Te veel pap geven kan leiden tot een uitgerekte krop, waardoor deze slecht zal legen.

(http://hobbykwekerijsephora.nl/wp-content/uploads/2019/04/IMG_20190421_195023-e1555956436869.jpg)
Gezonde, jonge valkparkiet met gevulde krop

Elke dag hoort een valkparkiet in gewicht aan te komen. Het aantal grammen kan per dag verschillen, meestal is dat een toename van 15% lichaamsgewicht per dag. Komt je valkparkiet niet goed aan in gewicht, stel dan je vraag op het forum of neem contact op met een ervaren kweker of vogeldierenarts. Dit kan vele oorzaken hebben. 

Schema voeding
Elke keer als je gaat voeren weeg je je valkparkiet. Van dat gewicht geef je 10% aan pap. Weegt je valkje 30 gram dan geef je dus 3 ml aan pap. Als ze zwaarder wegen dan 55 gram dan kan je langzaam naar de 7 ML. Zie je dat de krop goed leegt dan kan je naar maximaal 10 ML gaan.
S nachts laat je de krop legen.  Je mag pas weer voeren s ochtends als de krop leeg is. Overdag mag ie tot een kwart gevuld zijn. Maar het beste is helemaal leeg. Stelregel: als je valkparkiet niet aankomt dan vaker voeren. Een valkparkiet ouder dan 5 weken moet wel boven de 80 gram wegen. Geef anders weer een voeding meer en dan weer richting de 10 ML per keer op die leeftijd. Weegt je valkparkiet niet zoveel als het schema aangeeft. Geef dan zoveel als het schema aangeeft bij dat gewicht.

De onderstaande tabel is een leiddraad. Als het voor jou beter uitkomt om eerder of later met de eerste voeding te starten dan kan dat.

         












LeeftijdGewicht in grammen   Aantal voedingenTijden
1 week0-308(elke 2 uur)van 07:00 tot 22:00
2 weken30-406 (elke 3 uur)07:00 tot 21:00
40-5057:00, 11:00 tot 23:00
3 weken50-6047:00, 12:00, 17:00, 23:00
60-7037:00, 17:00, 23:00
4 weken60-8037:00, 17:00, 23:00
5 weken70-8037:00, 17:00, 23:00
80-9027:00, 19:00
6 weken80-9027:00, 19:00
90-110119:00
7 weken80-90119:00
90-1100-
8 weken90-1100-


Temperatuur omgeving
De eerste weken hebben jonge valkparkieten extra warmte nodig. Normaal gesproken worden ze warm gehouden door de oudervogels. De temperatuur kan geregeld worden door middel van een warmtelamp. Meet de temperatuur met een thermometer die vlakbij de valkparkiet aanwezig is.
Hou ook het gedrag van de valkparkiet in de gaten en zorg dat de valkparkiet de mogelijkheid heeft om weg te kruipen van de lamp. Als de vogel sloom is, zit te kleumen of koud aanvoelt, dan is de omgevingstemperatuur te laag. Kruipt de valkparkiet weg van de lamp, dan is de temperatuur te hoog. Zodra de valkparkiet goed in de veren zit is een warmtelamp niet meer nodig, dit is met 4 weken oud. Je kan dan ook de valkparkiet in een kooi zetten met stevige stokken.

Net uit ei (dag 1)                       36.6 graden

Na eerste voeding tot 5 dagen    35 graden
                     
5-12 dagen                               35-31.6 graden
                 
12 dagen tot 3 weken                 31-28 graden
                 
3 weken tot 4 weken                  26,5 graden.

(http://www.valkparkiet.org/forumupload/jong-albgep-5lutinogepareldnSmalln.jpg)
Dit jong zit bijna volledig in de veren

Zelfstandig maken
Vanaf een week of vier oud kan er een klein bakje zaden, wat vochtig (rul) eivoer, trosgierst, gekookte rijst en water geplaatst worden. Zet dit neer op een goed bereikbare plaats. Vaak zitten de valkparkieten dan nog op de bodem en zullen ze dit eerder ontdekken. Door de pap kan ook wat eivoer en gemalen pellets geven worden op een lepel, maar dit is niet noodzakelijk. Bied na die stap de valkparkiet zaadjes aan. Dit kunnen kleine parkieten zaadjes zijn en geef wat rul (vochtig) eivoer. Langzaam aan zal de valkparkiet wat gaan spelen en vervolgens wat pellen. Zie je dat de valkparkiet goed gaat pellen stop dan met de eivoer, bouw dan de hoeveelheid pap langzaam af en stel de voeding zo lang als mogelijk uit. Hou het gewicht goed in de gaten. Zodra de valkparkiet afvalt dan zal er een voeding meer moeten worden gegeven. Een 5 tal gram op een dag of totaal op 3 dagen is niet erg. Komt het boven de 10 gram binnen drie dagen dan gaat het niet goed. Ga niet in hoeveelheid omhoog maar in het aantal voedingen. Rond 8-9 weken zal de valkparkiet grotendeels zelfstandig moeten kunnen eten.

Het krijsen zal nog wel enkele weken kunnen duren ondanks dat de valkparkiet al zelfstandig is. Als je andere valkparkieten hebt laat het jonge valkparkietje dan mee eten zo leert hij sneller zelf eten.

Let op!
Deze tekst is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Op geen enkele wijze kunnen rechten ontleend worden aan deze informatie. De schrijver van dit artikel en www.valkparkiet.com aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden of onvolkomenheden in de gegevens van dit artikel. Heb je twijfel over iets, stel dan alsjeblieft je vraag.