Valkparkiet.com

Dagboek => Dagboeken => Topic gestart door: Lore op 16 november 2016, 18:22:27

Titel: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 16 november 2016, 18:22:27
Het leek mij wel leuk om een dagboekje bij te gaan houden over Puck, en de avonturen die we zoal beleven. Puck is mijn eerste valkparkiet (ik heb een tijdje twee forpussen gehad maar die waren niet tam)  en er valt voor ons beiden nog wel een boel te leren de komende (hopelijk) vele jaren die we mogen doorbrengen met elkaar. :)

(http://i.imgur.com/5NWMjZSl.jpg)
Puck, 2.5 maand oud
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lin op 16 november 2016, 20:00:53
Hoi, leuk dat je er een begint. Ik blijf je wel volgen. ben je wel van plan om een tweede erbij te kopen? Ze hebben nl wel een soortgenootje nodig.
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 17 november 2016, 23:05:13
Puck is nu 2,5 maand oud en woont sinds bijna 3 weken bij mij. Afgelopen vrijdag kreeg ik bericht dat de veertjes die voor DNA onderzoek opgestuurd zijn, binnengekomen zijn. Dus over ongeveer een week zou ik Puck's geslacht definitief moeten weten! De dame van de kwekerij zei dat, als ze moest gokken, ze dacht dat Puck een mannetje zou zijn. Puck is erg ondernemend en onderzoekend, en fluit ook wel een beetje (en maakt een soort zachte krijsgeluiden). Maar in zijn uiterlijk lijkt hij dan weer meer op een vrouw! Puck heeft ook wat witte stipjes op zijn borst (parels?) en een aantal gele staartveren (met graattekening) en ik dacht eigenlijk dat wildkleur valkparkieten altijd alleen grijze staartveren hadden...
Hier is een foto van Puck, wat denken jullie, is Puck een man of een vrouw?
(http://i.imgur.com/5NWMjZSl.jpg)
(Sorry voor de rommelige foto, ik was de kamer deels aan het herinrichten)

We moeten wel nog wat aan elkaar wennen, hoor! Ik heb nooit eerder valkparkieten gehad, en vind niet alle geluiden en gedrag meteen makkelijk te plaatsten. Sommige geluiden voor verschillende dingen ('mopperen' omdat hij gekriebeld wil worden en 'mopperen' en je vingers 'aanvallen' zonder doorbijten) lijken haast wel hetzelfde! En volgens mij snapt Puck soms ook niet waarom ik soms dingen doe die hij dan weer maar raar vind  :laugh:
Komt helemaal goed hoor, maar we kunnen veel van elkaar leren :)

Hij begint intussen ook steeds meer te proberen te vliegen. Dat lukt natuurlijk nog niet met zijn gekortwiekte vleugels, maar ik ben wel blij dat hij heeft geleerd hoe hij in ieder geval minder 'neerstort' en meer 'gecontroleerd springt' als hij van hoog naar laag ergens af duikt.

@Lin
Uiteindelijk wil ik zeker een maatje voor Puck gaan zoeken. Maar dat kan niet voordat ik zeker weet of puck een man of vrouw is, en in de komende schoolperiode zal ik op stage gaan en dan heb ik zelf niet genoeg tijd om een tweede valkparkiet tam te maken en de nodige aandacht te geven.
Over voldoende aandacht voor Puck maak ik me voor nu gelukkig geen zorgen: Mijn huisgenoten zijn helemaal weg van hem en vinden het heerlijk om tegen hem te babbelen, met hem te spelen en te kroelen! Vliegen of niet vliegen, Puck is haast meer uit zijn kooi dan erin  :laugh:
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lin op 18 november 2016, 07:23:41
Ok, dat verklaart een hoop. Weet je hoe de ouders eruit zagen trouwens? Dan kan ik al wat meer over de splitten vertellen (dat is iets wat hij aan de jongen kan doorgeven)
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: pita82 op 18 november 2016, 19:31:03
Ik gok op een mannetje, omdat hij al wat geluidjes maakt.
Alle jonge parkieten worden geboren met het uiterlijk van een vrouwtje.Ik heb ook een jong mannetje( pluk) dna getest. Hij lijkt nu nog op een vrouwtje maar hij gaat nog veranderen.Wel begin ik de laatste weken  wel bij pluk te merken dat het een mannetje is. Hij loopt als een echte macho met zijn vleugels wijdt druk te 'praten'.
Veel plezier met jou valkje,en ik blijf jullie avonturen volgen.
Groetjes
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 19 november 2016, 09:52:53
Gisteren was een heel nieuw avontuur voor Puck! Ik vierde mijn verjaardag, en er was een best aantal mensen naar hier gekomen om het met me te vieren. Zoveel mensen in 1 ruimte had hij nog niet meegemaakt!  :o

Maar t ging supergoed! Hij wou vooral heeeeel graag uit de kooi, haha  :laugh:
Ik heb hem er 2 keer even uit gehad, uiteindelijk is het best laat geworden, en de laatste keer was hij duidelijk wat knorrig. Volgende keer misschien toch maar een deken op de kooi leggen zodat hij in ieder geval geen last heeft van het licht....Verder heeft Puck zich heel goed gedragen. Hij was vrij stil op het af en toe brabbelen om aandacht na. Toch knap van hem met zoveel ander geluid! :)

Zo te horen is hij net een beetje wakker aan het worden (en dat om 10 uur!) maar we hebben beiden gelukkig een beetje kunnen uitslapen.

@Lin
Ik heb de ouders niet in levende lijve kunnen zien. Ik heb Puck pas in de avond op kunnen halen, en de broedkooien en voliere waren niet bij de dame in huis maar buiten. Omdat t al een aardige tijd donker was (was er pas om een uur of 8-9) zijn we niet gegaan.
Ik heb wel een foto gezien maar die was van wat ver weg. Maar ze vertelde me dat de ouders wildkleur zijn. Ik zou wel foto's kunnen vragen, wou toch nog even peilen of ze al meer info had over het DNA onderzoek.

@Pita82
Dank je voor je reactie! Das inderdaad ook iets wat ik gelezen had, dat de kleur nog verandert met de tijd bij mannen. Goed dat je t zegt, was t zelf vergeten!
Aan Puck kan ik het nog niet aflezen aan 'macho' gedrag, maar hij is erg jong en zit nu ook alleen. Misschien probeert Pluk extra indruk te maken op Sky? ;)
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 20 november 2016, 21:27:54
Vandaag heeft Puck voor het eerst basilicum geprobeerd! Het lijkt erop dat hij er vooral op knabbelt, en het niet echt eet, maar het is een begin! Hij blijft er wel steeds voor terug komen, dus heb wel t idee dat het hem smaakt :)
Verder eet hij momenteel alleen zaden, dus tenzij ik hem volledig over zou zetten op pellets (naar mijn mening ook niet ideaal voor vogels) heeft hij een afwisselender voeding nodig voor naast zijn zaden.
Hij eet ook noten (cashew, walnoot, hazelnoot en amandel, allemaal ongezouten) maar daar krijgt hij alleen af en toe een klein stukje van als beloning. Hopelijk is de basilicum een mooi eerste stapje naar het eten van een gevarieerder dieet!

Puck kan het ook steeds beter vinden met mijn vriend! Terwijl ik dit schrijf, zitten ze samen op de bank naar een serie te kijken  :laugh: Ben erg blij daarmee, want m'n vriend heeft niet echt wat met vogels. Maar nu had hij Puck zelf uit de kooi gehaald om met hem te kroelen :) En Puck is blij met alle aandacht ;)
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lin op 21 november 2016, 09:16:36
Je kan ook een deel zaden geven en een deel pellets. Of volledig op pellets en dan kan je gerust nog wel groente erbij geven.
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 21 november 2016, 12:53:48
Ik heb een video gemaakt van Puck's geluid dat hij soms maakt. Hij doet dit dus af en toe als je hem kriebelt. (Het is hetzelfde geluid  of lijkt op dat wat hij soms ook maakt als hij zijn vleugels poetst) Maar hij kan ook gerust minuten lang met dichtgeknepen oogjes stil zijn en gekriebeld worden... Iemand een idee of mening erover? (zal het ook in mijn andere topic zetten)
https://youtu.be/Hg9BxhdHhSg

Goed idee Lin! Ik zal voortaan een klein schepje pellets bij zijn voer doen, wie weet slaat het wel vrij snel aan :) En inderdaad, ook volledig op pellets kan ik natuurlijk lekker groenten blijven bijvoeren, voor de afwisseling en als extraatje.
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lin op 21 november 2016, 17:14:53
Lees anders even dit door hoe je volledig kan overstappen: http://www.parrotbunch.com/pellets.htm
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 23 november 2016, 16:28:32
Puck is vandaag voor het eerst onder de douche geweest. In de kamer is de lucht vrij droog, en helaas kan ik die ook maar niet echt vochtiger krijgen. Dus af en toe stomen en douchen zal goed zijn voor de luchtwegen.
Puck weet nog niet helemaal wat hij ervan moet vinden, echt onder de stralen gaat hij niet (maar dat doen er veel niet) dus hij heeft alleen kleine "mist"-druppels opgevangen. Uiteindelijk heeft hij daar best een tijd gezeten! (Ik heb natuurlijk wel gezorgd dat hij makkelijk weg kon van de druppels als hij dat wou!) Het resultaat is een natte en niet zo knappe Puck, die vervolgens zichzelf heerlijk heeft zitten poetsen op mijn schouder  :laugh:
(http://i.imgur.com/32udxZbl.jpg)
Ik ben benieuwd of hij het leuk gaat vinden om nog eens te gaan. We zullen zien, ik doe niks wat hij niet fijn vind.

En zojuist kreeg ik bericht van de kwekerij waar Puck vandaankomt. De uitslag van het DNA onderzoek is binnen!
Ik krijg zo de mail toegestuurd, maar ze heeft me alvast verteld wat het geslacht van Puck is  :)

....

*trommelgeroffel*

....

Puck is een man!
Grappig, want dat was ook mijn voorgevoel al, en dat van de kweekster. Hoef ik in ieder geval niet te wennen aan Puck 'zij' noemen in plaats van hij ;) :p

Nu is het afwachten tot zijn eerste rui hoe hij er uiteindelijk gaat uitzien! Ik vraag me af of hij een gelere kop krijgt? (of zou hij toch wat "bont" van 1 van zijn ouders hebben meegekregen en zo blijven?)
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: pita82 op 23 november 2016, 23:10:33
Nou hij is toch aardig nat geworden leuk hoor. Bij mij hebben ze het badderen nog niet echt ondekt.
Een man! Ik heb het goed gegokt. :laugh:. Nou als je nog een leuk deuntje vind wat valkje kunnen leren, laat het mij weten?! Pluk fluit nu fiet fieuw en zijn eigen gecomponeerde geluid.
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 24 november 2016, 13:32:12
Ik heb een youtuber gevonden die gefloten deuntjes heeft opgenomen om af te spelen voor je valkparkiet. Zet nu af en toe 'The Adams Family' aan voor Puck, maar hij is nog niet echt onder de indruk. Verder heb ik nog niet echt wat bedacht om hem te proberen aan te leren!

Maar misschien is het leuk om een topic over deuntjes te maken, en welke deuntjes onze valken allemaal fluiten?
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lin op 25 november 2016, 07:42:26
Klopt hij zal donkerder grijs worden en de kop geler. Wel leuk dat je weet dat het een man is.

http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,45449.0.html
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: harmjan op 3 december 2016, 20:50:49
Puck is dus een man, had ik eerlijk gezegd niet verwacht op basis van zijn uiterlijk. Elders lees ik dat je geprobeerd hebt om basilicum te voeren. Dit heb ik ook wel eens geprobeerd maar mijn valkparkieten hebben er nauwelijks naar om gekeken. Ze zijn allemaal verzot op het blad van de Chinese kool, ik hang elke dag een vers blad in de kooi en de volgende dag is er altijd weinig meer van over. Chinese kool is ook heel lang houdbaar in de koelkast: gewoon bevochtigen, wikkelen in een plastic zak en het gaat veel langer mee dan de vogels nodig hebben om elk blad te consumeren.

Daarnaast, is mijn ervaring, is maagkiezel erg belangrijk voor ze. Dit is niet zozeer voedsel als een hulpmiddel bij het verteren van zaden. Vogels hebben geen tanden om de zaden fijn te malen, de zaden gaan rechtstreeks naar de krop, de voormaag. Daar zwellen de zaden op en de maagkiezel helpt dan bij het verder vermalen. Daarnaast is de maagkiezel een belangrijke bron van kalk. Soms zie je een rustende valkparkiet zijn kop omhoog steken en een soort langdurige slikbeweging maken: dan wordt de inhoud van de krop geleegd naar de maag.

Maagkiezel is in verschillende korrelgrootten in de handel, elke handelaar kan je vertellen welke je nodig hebt voor valkparkieten. Overigens, mijn vogels hebben altijd de beschikking over een bak vol maagkiezel en dan denk ik: jullie hebben nog meer dan genoeg ervan. Echter, blijkbaar is het ene maagkiezeltje het andere niet want op een gegeven moment eten ze er nauwelijks nog van. Als ik de bak weer bijvul dan beginnen ze weer veel ervan naar binnen te werken. Blijkbaar is slechts een deel ervan echt interessant.
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 5 december 2016, 15:43:24
Klopt Harmjan, op uiterlijk zou je Puck inderdaad niet zo gauw een man noemen. Wie weet komt het nog, hij moet zijn eerste rui nog doorkomen :) Hij is wel ontzettend nieuwsgierig en onderzoekend! Soms in een gekke bui wil hij per se over de grond in de kamer wandelen, vind ik zelf alleen niet zo'n goed plan zolang hij nog niet kan vliegen. Maar meneer probeert het toch!  :P

Maagkiezel schijnt inderdaad belangrijk te zijn en ik zie Puck er ook wel wat van "eten" van tijd tot tijd. (Maagkiezel/grit kregen de forpussen niet maar die zaten op alleen pellets, die schenen het dan niet nodig te hebben volgens verschillende bronnen) Hij heeft een soort blok waar het met kalk aan elkaar 'geplakt' is, daar knaagt hij af en toe aan. En een bakje met losse maagkiezel, zodat hij daarvan kan eten als hij dat liever heeft. Dat laastste is geloof ik ook gemengd met weer stukjes schelp of iets anders dat veel kalk bevat voor de extra calcium? (De zak was gescheurd dus heb die weggedaan) En Puck heeft er ook altijd stukken sepia in zitten waar hij af en toe ook aan zit. In ieder geval heeft hij keuze uit verschillende dingen, zodat hij kan binnen krijgen wat hij nodig heeft, op een manier die hij prettig vind...
Inmiddels gaat het pellets eten ook al best goed! De mengeling die ik nu geef is ongeveer 50/50 en dat vind ik wel best zo :) Puck eet eigenlijk alles gewoon netjes op, zaden of pellets. Als tussendoortje krijg hij af en toe (zo 1 keer per maand ongeveer) een streng trosgierst, dan gaat de voerbak wat minder rap leeg.

Lijkt ook dat hij steeds meer zichzelf leert 'vermaken' als hij geen aandacht van mensen krijgt. In t begin floot hij meer, nu kan hij zich gerust een tijdje vermaken als je naast de kooi op de bank zit, zonder dat hij om aandacht vraagt. Als hij wel aandacht krijgt (en uit de kooi mag) geniet hij daar ook zichtbaar van, zowel gewoon bij mensen zitten als gekriebeld worden.
Hij roept wel nog steeds als hier niemand is en hij hoort mensen op de gang, maar dat snap ik ook wel. Hij hoopt denk ik steeds dat ik of mijn vriend dan de kamer in komen, maar er wonen nog meer mensen hier dus dat gaat lang niet altijd op. Soms blijft de deur toch echt dicht, hoe lief je ook fluit ;)
Toch, na mijn stages wil ik graag een maatje voor Puck gaan zoeken. Tis tegen die tijd ook voorjaar, dus meer jonge vogels die geboren zullen worden, en dan kan ik een tweede valkje zoeken dat net zoals Puck al door de kweker tam gemaakt is.
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 25 december 2016, 01:01:30
Ik had het in een ander topic al gepost, maar toch leek het verhaal me leuk om in Puck's eigen dagboekje te zetten. Dan kan ik het later zelf ook teruglezen :) En ik had al weer een te lange tijd niets meer gepost!

Bij deze:
Hoe ik besmet ben geraakt met het valkenvirus
Ik heb vroeger allerlei huisdieren gehad, maar vogels nooit. Mijn ouders hadden ook niks met vogels, dus ik denk dat we ze daarom nooit in huis als huisdier gehad hebben. Wel altijd helemaal stapel geweest van dieren, wat maakte niet zo veel uit :) Vroeger wou ik altijd dierenarts of dolfijnen trainer worden :laugh: (Inmiddels doe ik dus sinds een jaar een opleiding paraveterinair dierenarts assistent)

Begin 2013 ben ik op kamers gegaan, het halve land door van waar mn ouders wonen. Het studentenhuis leek in eerste opzicht erg gezellig, maar uiteindelijk was er haast nooit iemand anders thuis en voelde ik me dus behoorlijk eenzaam. Ik heb toen ratjes als huisdieren gehad, op t drukste moment had ik er 5 tegelijk. Erg leuke diertjes,maar helaas worden ze maar maximaal een jaar of 3 oud. Uiteindelijk de laatste twee (een oud dametje en een jaar oud ratje) laten adopteren door een vriendin die meer ratjes had. Inmiddels woonde ik al 3 jaar op kamers en was ik verhuisd naar een groter en leuker studentenhuis.

Toch miste ik ook daar het hebben van een huisdier, ik was immers opgegroeid met huisdieren om mij heen. Op zoek gegaan naar een leuk dier dat ik kon gaan houden (op eem studentenkamer!) en ook wat langer dan 3 jaar zou kunnen blijven leven. Zo kwam ik uit bij Forpussen, want op school hadden ze een nestje jongen dat op het punt stond om uit te vliegen. Op zich hele leuke vogeltjes, maar ze waren eigenlijk amper gewend aan mensen, beten veel en hard, en maakten daarna een boel schel geluid. Ze gaven me niet echt meer dan 'kijkplezier' omdat ze na een paar maanden nog steeds niet tam wilden worden, en ik had juist gehoopt op een huisdier waarmee ik ook wat interactie zou hebben.

Uiteindelijk heb ik via via een huisje voor mijn forpussen gevonden. Ik was niet echt op zoek naar iets nieuws, ik wist dat ik graag een andere vogel ("papegaaiachtige of zo") wou, maar wou daar ook de tijd voor nemen. Ongeveer een kleine week later trok een advertentie voor Puck mijn aandacht en zo kwam ik bij de fokker uit die hem had grootgebracht. :)

Ik zou me geen beter maatje kunnen wensen! Puck is een ontzettend sociale, lieve en knuffelige vogel. Hij vind het zichtbaar heel leuk om bij mensen te zitten, maar elke nieuwe ontdekkingstocht geeft hem duidelijk plezier.
Zelfs mijn vriend, die niet veel met vogels heeft (en ze volgens mij een klein beetje eng vind) vind Puck ontzettend leuk en heeft hem graag uit de kooi. Een van mijn beste maten die een aga heeft die met de hand is grootgebracht (maar volgens mij toch minder tam is dan Puck) is ook weg van Puck en zegt vaak dat het zo bijzonder is dat hij zo tam en lief is.
Ik moet nog mensen tegenkomen die niet verliefd op mijn lieve gevederde maatje worden  :) ♥
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 29 december 2016, 14:53:41
Tijd voor weer een kleine update in het leven van Puck!

Het gaat volgens mij ontzettend goed met hem.
Sinds ik zijn interesse heb weten te wekken voor een ring met kleine belletjes eraan (door er zelf heel interessant mee te spelen, haha) is hij helemaal weg van het spelen met belletjes :) Als ik in de kamer zit, kan ik hem vaak lekker zien en horen spelen met zijn bellen. Ook het stukmaken van dingen vind hij ontzettend leuk, dus ik heb wat dingen in de kooi gehangen die hij lekker kan slopen: twee houten trappetjes, en een plastic ketting met belletjes en rattan bollen. Uiteraard is die laatste op dit moment favoriet ;)

Verder wennen Puck en ik meer en meer aan elkaar, maar gaat hij ook graag 'mee op avontuur' naar kamers van huisgenoten. Mijn bovenbuurman is boomverzorger en heeft wandklimmen als hobby. Die had dus een berg oude klimtouwen liggen, en had spontaan een heus klimparadijs voor Puck gemaakt door zijn kamer heen. Meneer Puck 'zwaan kleef aan' was 3 uur lang zo druk met klimmen, dat hij helemaal geen oog had voor ons  :laugh:
En nog leuker, ik heb van mijn huisgenoot een aantal meter klimtouw gekregen (perfecte dikte voor valkparkieten om op te zitten!)  zodat ik daarmee een klimparcour kan maken voor Puck in mijn eigen kamer. Dus hoe dat er dan uit moet gaan zien, dat moet ik binnenkort maar eens gaan bedenken. Puck zal er ongetwijfeld blij mee zijn, want vliegen kan hij misschien nu nog niet, klimmen gaat hem ontzettend goed af.

Als laatste voor deze post nog een foto die ik onmogelijk niet kon delen! Puck was de hele tijd druk aan het doen en aan het rondklimmen. Tot het ineens opvallend stil was geworden op mijn schouder.... En puck diep in dromeland was  :laugh:
(http://i.imgur.com/JuxoovK.jpg?1)
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: pita82 op 29 december 2016, 20:05:35
Ah wat lijkt puck mij een heerlijk mannetje!   :-*
Heerlijk zo,n knuffelkont.
Kijk uit dat hij niet per ongeluk naar buiten ontsnapt als jullie op avontuur zijn.
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lore op 29 december 2016, 21:01:57
Hij is een heerlijke knuffel! Als ik thuis komwil hij altijd wel minstens 5 minuten gekriebeld worden voor hij gaat klimmen en onderzoeken.
Ik ben ontzettend blij met hem! En dat hij zo op me in slaap gevallen is gaf me echt een gevoel van totaal vertrouwen van zijn kant. Vlak na de foto werd hij wakker, maar heeft ie nog een tijdje zitten dommelen. :)

Ontsnappen kan hij gelukkig nog niet, hij is gekortwiekt en komt vanaf schouderhoogte met veel moeite een meter voor me neer (hij is een keer gesprongen, de sukkel! :o) en echt buiten komt hij nog niet, ik wil eerst harnastraining proberen voor ik me daaraan waag :) maar in huis reist hij gewoon mee op mijn schouder, langs de 14 kamers van mijn huisgenoten. Dat is avontuur genoeg voor nu denk ik :laugh:
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: Lin op 30 december 2016, 07:19:37
wat een leuk verhaal, leuk dat je er zoveel plezier aan beleeft.
Titel: Re: Puck's dagboek
Bericht door: pita82 op 14 maart 2017, 22:10:01
Ik mis de avonturen van puck! :laugh:
Gaat het goed met jullie?