4 mei 2024, 03:35:45

trosgiest kweken

Gestart door Jacob, 7 maart 2005, 18:13:42

« vorige - volgende »

Jacob

hallo allemaal,

ik was beetje aan het surfen op internet over voeding voor mijn vogels, en toen kwam ik dit bericht tegen:

Trosgierst (Setaria italica en viride) ook nog wel vogelgierst genoemd, is een eenjarige grassoort, afkomstig uit de streken rond de Middellandse zee. Het is een echte lekkernij voor de zaadetende exoten onder de vogels. Ook onze inlandse zaadetende vogels versmaden het niet. Het kan soms een stimulans zijn voor een slecht voederend koppel in de broedperiode om hun jongen beter te voeden. Houders en kwekers van deze zaadetende vogels die over een stuk tuin beschikken, kunnen zonder problemen zelf trosgierst kweken.


In het najaar of in het voorjaar, al naargelang de grondsoort, spit men, zoals voor de groenten bemeste grond, goed om. In de maand mei is de tijd aangebroken om te zaaien. Het best zaait men op rijen met een onderlinge afstand van 15 centimeter. Men zorgt ervoor dat het zaad niet te diep in de grond komt te liggen en trekt daartoe gleuven van 1 centimeter diep. In de rijen staan later de plantjes het best op een afstand van 8 tot 10 centimeter. Men kan echter beter in de rij wat dikker zaaien. Immers niet elk zaadje zal kiemen, en later als de plantjes 4 tot 6 centimeter hoog zijn kan men tot op die afstand uitdunnen.
Verder als onderhoudswerken, houden wij het perceeltje onkruid vrij door te hakken, schoffelen of te wieden.
Trosgierst, die legert, dus doorzakt en gaat liggen, dit kan door een te hoge stikstof bemesting, of door zware regenval gepaard met sterke wind, gaat aan opbrengst veel inboeten. Om dit legeren, omvervallen, te voorkomen kan men de plantjes steun geven door ze te voorzien van rijshout, hetwelk men tussen de rijen steekt, of door de rijen op een hoogte van 40 centimeter een draad of koord te spannen. Ik zou echter wel de voorkeur geven aan het steunen met rijshout omdat men dit al kan aanbrengen vanaf de plantjes 15 centimeter hoog zijn, en soms het legeren al gebeurd voor dat de planten 40 centimeter hoog zijn.
Om te voorkomen dat mussen of vinkensoorten onze trosgierst voortijdig plunderen spannen wij over het gehele perceel tuinnetten, van zodra dat de zaadtoppen uit hun omhulsel verschijnen en wij houden er rekening mee dat de plant in de hoogte dan nog wat kan groeien. Wanneer de trossen volledig geel zijn mag men ze oogsten, en in kleine bundels binden. Deze bundeltjes hangt men op een goed verluchte plaats, beschermd tegen de re- gen. De wind moet echter tussen de trossen vrij spel hebben, zo dat er geen schimmels kunnen ontstaan. Het kan best gebeuren dat wanneer men trosgierst zaait van zaad dat men in de handel gekocht heeft, en dus niet hier is gekweekt, dat de trossen, maar klein uitvallen. Niet wanhopen, wanneer men nu van deze, mogelijk kleinere, zelf gekweekte zaad neemt voor het volgend jaar, dan zullen de trossen daarvan meestal wel groter uitvallen. Het kan dus twee jaar duren voor men zeer grote trossen oogst. Of ze nu groot of klein zijn, die trossen, denk er aan uw vogels zullen er op verzot zijn.

Gemiddelde waarde  Trosgierst
Vocht                         10,0%
Ruw eiwit                  12,1%
Ruw vet                     04,2%
Zetmeel en suikers    60,5%
Ruwe celstof              09,0%

lijkt met wel leuk om dit een keer te proberen om te kweken. mijn tante heeft een grote kas (lekker warm 8) dus kan daar vast wel wat zaaien, heb haar direct even een mail gestuurd ;D

hebben jullie ook wle een trosgierst gekweekt?? hoe waren jullie ervaringen hiermee??

groetjes jacob


Riny

Hoy Jacob
Ik heb vorig jaar ook trosgierst gekweekt.
Als het bijna rijp is moet je ze vlug oogsten want anders vallen de bolletjes eraf.Je moet ze daarna aan de stengels ophangen om te laten drogen.
En wat ook belangrijk is om te weten,de vogels buiten vinden het ook heerlijk.
Dus zorg dat ze er niet aan kunnen.
Groetjes Riny :D :D :D

kok_roy

Ik heb het vorig jaar ook geprobeerd... alleen niet echt met succes. Dit jaar ga ik een betere poging wagen en in dit stukje staan zeer nuttige tips:)

Groeten Roy