28 april 2024, 08:38:28

raar gedrag

Gestart door johanlinda, 19 december 2004, 17:05:56

« vorige - volgende »

johanlinda

Wij hebben ons valkje Sjakie nu een half jaar. Hij was hartstikke tam toen hij van de kweker kwam. Hij kroop helemaal tegen je aan en kroelde graag. Hij beet eigenlijk nooit, ook niet zachtjes. We hebben hem ook een heleboel leuke liedjes aangeleerd, die hij de hele dag zit te fluiten.

Nu zijn we dus een half jaartje verder en opeens begint hij keihard in onze vingers te bijten. Ook wil hij absoluut niet meer in zijn kooi terug, als we hem eruit hebben gelaten. Hij blijft dan rondjes vliegen en het kan wel een uur duren voordat we hem eindelijk in zijn kooi hebben.

Hij zit samen met een vrouwtje, Sjaantje. Zij is over het algemeen vrij makkelijk.

Weet iemand waar dit gedrag door wordt veroorzaakt en zo ja, of er een manier is om het op te lossen/af te leren?

Karin

Klinkt als de pubertijd  ;D De hormoontjes gaan opspelen. In ieder geval nooit je vinger terugtrekken als hij bijt ! Want dan heeft hij gewonnen. Hij zal het nog een paar keer proberen en dan heel verbaast zijn dat jullie je niet terug trekken  ;D Het gaat vanzelf weer over, gewoon een beetje gedult met hem hebben. En laten zien dat jullie toch echt nog steeds de baas zijn. Het liefst hem dus niet op je hoofd laten zitten, want het hoogste punt is voor de dominanste. Maar ja, dat kan wel eens lastig zijn, want een hoge boekenplank is meestal zo gevonden en ik zie jullie er nog niet bovenop zitten  :D

Groetjes, karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

antoine

hoi,
waarschijnlijk willen die twee een nestje krijgen en begint het mannetje wilder te worden! dat gebeur meestal ! maar als die tijd voorbij is dan word ie normaal terug kalmer hoor!
groetjes antoine

johanlinda

Bedankt voor de snelle reacties.

Terugtrekken is toch een reflex als Sjakie zo hard bijt. Maar we gaan het proberen. Ook het nestjesverhaal zou kunnen kloppen. Sjakie vliegt als een gek achter Sjaantje aan door de kooi. Overal waar ze gaat zitten, komt hij achteraan.

Soms gaat hij naast haar zitten en dan maakt hij ook geluiden die hij anders nooit maakt.

Sjaantje legt al het hele jaar fop-eieren zeg maar. We willen geen jongen, dus hebben we van die nepeitjes ter vervanging neergelegd. Ik kijk altijd even naar de eitjes, en tot nu toe zijn het volgens mij allemaal fop-eieren.




Riny

Hallo Johanlinda
Een kennis van mij heeft het zelfde probleem met haar valkjes.Zou het niet zo kunnen zijn dat ze in de puberteit zitten en je willen uitproberen hoever ze kunnen gaan.??
Groetjes en succes RINY

Paul

Hoi johanlinda,

Je hebt het over dat de eitjes niet bevrucht zijn maar dat kan je pas na een dag of 4 broeden zien en als je ze meteen omwisseld voor neppers dan zal je nooit kunnen zien of de eitjes goed waren.
Maar het is heel goed dat je ze meteen omwisseld als je geen nestje wilt hebben want als het eenmaal bebroed is een paar dagen leeft er al wel wat in het ei en je kan ze beter weghalen voordat dat gebeurd.

Hoi Karin,

Vogels zullen nooit diminant zijn daar was altijd eerst sprake van met al die verhalen van Hooimeijer maar een vogel kent geen dominantie dus op je hoofd zitten zal een andere reden hebben waarschijnlijk voelt ie zich veilig op een hoge plek.
Honden kennen bijvoorbeeld wel dominantie daar is er altijd een de baas maar bij vogels geld in princype dat ze allemaal gelijk zijn in rang.
Dat heb ik op de Pakara dag geleerd in een lezing van een gedragsdeskundige dus ik neem wel aan dat dat waar is.

Groetjes, Paul

Karin

Nou Paul, daar ben ik het niet mee eens hoor. Ik zie duidelijk dat bij mijn valkjes degene die het hoogste zitten de baas zijn over de lagere en ze gewoon naar beneden gooien  :D Het is wel zo dat de één dan weer de dominanste is en dan weer de andere. Dan hebben ze weer even om de sterkset gestreden.  Maar ik zie zeker een lijn hier in. Sommige mannen laat ik ook liever niet los met een andere man, zoals Jazzy en Chico. Beide vrij dominant, ook als ze geen eitjes hebben. Zelf heb ik een hele dominante gehad, hij vloog me zelfs aan in mijn gezicht en beet echt heel erg. Ik heb hem toen als laatste oplossing moeten kortwieken en heb hem een tijd lager in rang gezet. Hij mocht dus ook niet meer op mijn hoofd en dit heeft zeker geholpen. Inmiddels heeft hij al zijn veren weer ( ik kortwiek "matig", dus vliegen kunnen ze nog wel, alleen moeten ze er meer moeite voor doen ) en gelukkig houdt hij zich nu rustig. Ik hoop dus dat dit eenmalig was.

Groetjes, karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Paul

Hoi Karin,

Er werd tijdens die lezing precies verteld hoe het in de natuur bij vogels en andere dieren werkt met dominantie.
Dat een vogel aanvalt zal een andere reden hebben en natuurlijk is de ene vogel sterker dan de andere en die zal zijn lievelingsplekje verdedigen maar dat heeft dan niks met dominantie te maken.
Maar ik zeg ook alleen maar wat ze daar hebben uitgelegd ik heb zelf hier ook wel het idee dat er eentje echt de baas is over de andere maar dat heeft dan een andere reden en niets met dominantie te maken zoals bij honden bijvoorbeeld het geval is.

Groetjes, Paul