28 maart 2024, 16:40:41

Epilepsie?

Gestart door y_ellow_menace, 3 december 2004, 02:12:42

« vorige - volgende »

y_ellow_menace

Mijn valkparkiet schijnt af en toe aanvallen te krijgen die sterk doen denken aan epilepsie. Is hier iets aan te doen of kan er iemand mij hierover informatie bezorgen?

Karin

Het kan zijn dat je valkje epilepsie heeft, maar het kan ook zijn dat hij aanvallen heeft wat "night fright" wordt genoemt. Je ziet dit bij alle mutaties, maar vooral bij lutino's en witmaskers omdat die nachtblind kunnen zijn : zodra het wat donker wordt kunnen ze ineens helemaal in paniek raken en overal tegen aan vliegen. Ze zijn dan ook niet te kalmeren. Een nachtlampje helpt het grotendeels voorkomen. Heeft je valkje overdag ook aanvallen en zijn het meer stuiptrekkingen, ineens omvallen enz. dan kan het zeker epilepsie zijn. Voor honden en katten zijn er medicijnen voor, ook in druppelvorm. Misschien kun je contact opnemen met een vogeldierenarts die hier ervaring mee heeft. Misschien zijn die druppels ook voor vogels te gebruiken. Soms heeft epileptie een oorzaak zoals bijv. een hersentumor of een andere ziekte, maar meestal blijft de oorzaak onbekend.
Ik vond dit op internet over parkieten met epilepsie :

Epilepsie
Sommige parkieten kunnen een eleptiforme aanval krijgen. De epilepsie wordt veroorzaakt doordat zich in de hersenen van de vogel een "prikkelcentrum" vormt. De aanval begint meestal met een luide schreeuw, waarbij de parkiet letterlijk van zijn stokje valt. Krampen trekken door het vogellichaam en dat veroorzaakt ongecontroleerde bewegingen: de vogel spartelt hevig. Voor de verzorgers van de parkiet is dit een zeer onaangenaam gezicht. De vogel zelf merkt niets van de aanval, pijnregistratie en geheugen worden tijdens deze aanval uitgeschakeld. Uw parkiet heeft dus geen pijn, en zal zich ook niets van deze aanval herinneren.
Na enige minuten komt de vogel weer bij, maar zal de eerste tijd nog wat versuft zijn. Geef hem daarom rustig de tijd om "bij te komen".

Behandeling:

Het is belangrijk, dat u een dierenarts raadpleegt, daar deze aanvallen opnieuw voor kunnen komen. Eventueel kan de dierenarts medicijnen voorschrijven, om zo een volgende aanval te voorkomen.


Groetjes, Karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

bobbie

Hoi,

Wat betreft de epilepsie: ik heb vernomen dat vogels (toen ging het over een papegaai) die nooit of zelden worden ontwormd, epileptische aanvallen kunnen krijgen. Hoe het precies in elkaar steekt weet ik niet, maar ik heb het van een dierenarts gehoord.

Ik weet niet hoe oud je vogel is en hoe lang het is geleden dat hij is ontwormd, maar het is natuurlijk wel een optie.

Succes, Nel :)

Inger m

Hoi Nel,
Ik weet niet wat het verband is tussen ontwormen en epilepsie? In geval van een wormbesmetting kunnen wel allerlei vervelende lichamelijke verschijnselen optrden, zoals diarree, vermagering, voedingsgebreken etc etc en de vogel kan zelfs sterven.

Epilepsie zelf heeft te maken met een afwijking in de hersenen, waardoor ineens te veel signalen worden afgegeven aan de zenuwen en de spieren zich gaan samentrekken, hierdoor gaat de vogel allerlei bewegingen maken.

Ik heb zelf een agapornis gehad met epilepsie, zij is nooit ontwormd (was een binnenvogel), maar om een verband te leggen tussen ontwormen en epilepsie bij deze vogel is te kort door de bocht, omdat er dan ook andere verschijnselen bij komen kijken. Ik ben benieuwd waar het verband dan ligt?

Bij voedings te korten, zoals calciumgebrek (met name grijze roodstaarten) en ook bij suikerziekte (te laag suikergehalte) kunnen ook stuipen optreden, dit is echter geen epilepsie.

Een vogel die dergelijke aanvallen heeft, kan het beste worden onderzocht door een goede vogeldierenarts.
Ik heb voor mijn vogel navraag gedaan, maar bij vogels is geen medicatie mogelijk. Hooguit valium tijdens de aanval om de vogel rustiger te krijgen, maar dat is niet preventief.

Verder nam de frequentie van de aanvallen toe, wat ook normaal is bij epilepsie. Mijn vogel begon met een enkele aanval per aantal maanden en op het einde had ze er soms meerdere per dag. Ik heb daarop besloten om haar af te laten maken, omdat de aanvallen ontzettend veel energie kosten en stress met zich meebrengen (zeker als het er veel zijn). Het ging om een oudere vogel.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

bobbie

5 december 2004, 20:52:27 #4 Last Edit: 5 december 2004, 20:57:15 by bobbie
Hallo Inger,

Zelf heb ik een hond met epilepsie en die zit zwaar aan de medicijnen.
Zelf snap ik het verband ook niet zo erg. Dit antwoord kreeg ik telefonisch van een dierenarts. Het ging hierbij ook om een oudere vogel. Er werd mij toen verteld dat er een verband kan liggen tussen niet ontwormen en epileptische verschijnselen. Ik heb niet doorgevraagd, maar ik snap het ook niet zo erg. Ik heb toen aangenomen dat die persoon er voor gestudeerd had en heb niet doorgevraagd (veel te braaf natuurlijk).

Ik moet er wel bij zeggen dat dit gesprek al een paar jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Als ik er nu over  na denk zou ik hooguit kunnen verzinnen dat de vogel in kwestie teveel prikkels kreeg (buikpijn misschien????) en daardoor die verschijnselen kreeg. Ik vul dit zelf in hoor.

Er is toen aan de vogel inderdaad een wormenkuur gegeven.

Kort daarna vertrok die amazone naar Belgie dus of het daadwerkelijk heeft geholpen weet ik ook niet.

Ik gaf hierbij dus alleen maar door wat mij ooit was verteld (een beetje sullig van mij misschien) en nam het voor zoete koek aan, maar als je het anamnestisch bekijkt leg ik zelf ook niet zo gauw de link. Ik zal van de week mijn eigen dierenarts eens bellen en vragen of er echt een verband bestaat of dat ik met een kluitje het riet in ben gestuurd. :-/

Zodra ik meer weet van mijn eigen dierenarts zal ik het op de site vermelden.

Nel :)

Inger m

Hoi Nel,
Voor honden wordt idd vaak wel medicatie gegeven, maar helaas bij vogels nauwelijks.

Bij epilepsie moet duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen echte epilepsie, waarbij er iets mis is met de hersenen en er te veel prikkels worden doorgegeven. Er wordt pas van epilepsie gesproken als er vaker aanvallen hebben plaatsgevonden.

Er kunnen ook op epilepsie lijkende 'stuiptrekkingen' optreden, zonder dat dit wordt veroorzaakt vanuit de hersenen. bv. door te korten aan bepaalde voedingsstoffen op suikerziekte. Er zullen daarvan ongetwijfeld meerdere oorzaken bekend zijn. Dit is geen echte epilepsie en kan vaak worden behandeld.
Het is wel zo dat sommige wormen bepaalde afvalstoffen produceren, waardoor bv. diarree ontstaat. Mss is een verband tussen een ernstige wormbesmetting en het optreden van dergelijke stuiptrekkingen. Maar dan is er ws ook wel veel meer aan de hand en zullen ook vermagering en diarree worden gezien. Ik heb er echter nog niet van gehoord en dit laatste is dus een redeniering van mezelf. Ik ben benieuwd wat de DA hierover zegt...

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

bobbie

Hallo Inger,

Terwijl ben ik gaan zoeken op het internet en vond het volgende:

Ik citeer:
Epileptische parkiet:
Gisteren heeft mijn vogel een spuitje gekregen om hem ini te laten slapen.
Hij was al 3 maanden ziek. De dierenarts heeft mij verteld dat hij een inwendige schimmelinfectie kon hebben vanwege een tekort aan vitamine A.
Maar mijn vogel had ook last van een soort epilptische aanvallen, weet u of een vogel epilepsie kan krijgen?
Het beestje rolde zich helemaal op met zijn kop naar zijn staart en was zo goed als helemaal verstijfd. En kanik voor mijn eventuele latere vogels vitamine A bijvullen door middel van druppels in het water, of is er iets beters?

ANTWOORD:
Het is een bekend verschijnsel dat parkieten die alleen  zaadmengsel krijgen, tekort hebben aan vitamine A.

Het hele jaar door moet een groot deel van het eten bestaan uitkrachtvoer/opfokvoer/eivoer. Daar zit voldoende van alle vitamines in, maar ook voldoende eiwitten en mineralen. Bij de betere dierenspeciaalzaak of vogeldierenarts kan je daar in adviseren.

De luchtzak en/of longschimmel kan ook hersenverschijnselen geven, maar misschien was er ook nog wel iets anders aan de hand, bijvoorbeeld dat de lever niet goed werkte door tekorten aaneiwit en vitaminen.

Kort samengevat:
Een parkiet is een zaadeter, maar met alleen zaad voer je hem "dood".

Succes met je andere parkieten,

Peter K., dierenarts voor exoten en wildlife.

Einde citaat.

Hoe meer je leest, hoe meer tegenstrijdigheden je tegenkomt, dat is mij nu wel duidelijk.

Wordt vervolgd na het gesprek met mijn vogelarts.

Groetjes, Nel

Inger m

Hoi Nel,
Ik denk dat dergelijke verschijnselen niet toe te schrijven zijn aan echte epilepsie. Hoewel ik wel weet dat aspergillose (schimnmel) idd ook de hersenen kan aantasten, maar of er dan van epilepsie gesproken kan worden?

Overigens vind ik het antwoord van de betreffende dierenarts veel te kort door de bocht (wederom), maar dat betreft niet alleen het epilespsie-deel. Naar mijn mening is er veel te weinig bekend over de situatie.

Ik heb trouwens een filmpje gemaakt van de epilspsie aanval van mijn agapornis. Mss dat dat interessant is voor deze site? (ook al is het geen valkparkiet...).

Ik ben heel benieuwd naar het antwoord van jouw vogelDA, want ik zou er ook graag wat meer over willen weten.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

bobbie

Inger,

Zal ik vragen of ze een artikel voor deze site wilt schrijven met betrekkiing tot voedingstekorten, ziekteverschijnselen etc., in ieder geval over epilepsie of epileptiforme verschijnselen.

Als je dat wilt zal ik dat vragen. Ik kijk vanavond nog wel een keer op deze site of je hierop hebt geantwoord.

Groetjes, Nel

Inger m

6 december 2004, 12:07:31 #9 Last Edit: 6 december 2004, 12:09:40 by Cinnamon_valk
Hoi Nel,
Wie is jouw vogeldierenarts?
Ik ben benieuwd of deze dat idd wil doen...zou heel mooi zijn!
Ik zou graag willen weten wat zij adviseert met betrekking tot de voeding en of er een relatie bestaat tussen echte epilepsie of voeding en epileptie vormen?

Verder wat mogelijke oorzaken zijn van epilepsie bij vogels en welke behandelvormen er zijn om het te verminderen.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

bobbie

Hallo Inger,

Mijn vogeldierenarts is dr. Kindermans uit Vlaardingen. Staat ook op het lijstje alhier.

Het verhaal van ontwormen etc jaren geleden, kwam niet van haar vandaan hoor.

Ik ga het een en ander vragen.

Het zal wel dinsdag worden voor ik er aan toe kom.

Wordt vervolgd :),

Nel

bobbie

Hallo Inger,

Vandaag geïnformeerd, zij is de komende 2 weken niet te bereiken op haar praktijk.

Dit ter info.

Als ze weer terug is zal ik het weer proberen.

groetjes, Nel

y_ellow_menace

Bedankt voor de vele reacties. Ik zal proberen een wta duidelijker beeld te schetsen van de situatie.

De aanval bestaat er eigenlijk dat mijn vogel (de Paulie die meedingt voor valkparkiet v/d maand) enorm wild heen en weer begint te flapperen in zijn kooi.

Zoals reeds vermeld vermoed ik dat het beestje inderdaad van zijn stok valt en dat de ergste reactie uitlokt.. Hij is meestal vrij redelijk snel te kalmeren, maar is enorm van de slag achteraf. Hij lijkt inderdaad niet te beseffen wat er gebeurt en geen pijn te ervaren, wat niet betekent dat hij zich niet kan kwetsen in het proces. Ik heb bijvoorbeeld veel schrik dat hij een vleugel of poot breekt.....

Inger m

Hoi,
Ondanks de heel wilde bewegingen die optraden bij mijn agapornis heeft deze nooit enige verwonding opgelopen. De aanvallen waren heftig en duurde circa 1 minuut. Zorg dat er geen dingen in de kooi zijn waaraan de vogel zich kan verwonden. Een vleugel of poot breken ze niet zomaar.

Mss kun je een filmpje maken?

Het beste is om een goede vogeldierenarts om advies te vragen.

Hoi Nel,
Jammer dat ze afwezig is. Mocht je antwoord hebben over twee weken, kun je me het beste een IM sturen, want ik ben na zaterdag bijna 2 maanden niet op het forum.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.