29 maart 2024, 16:44:07

Veel te lange snavel

Gestart door Paul, 11 oktober 2004, 05:46:20

« vorige - volgende »

Paul

11 oktober 2004, 05:46:20 Last Edit: 18 november 2004, 07:39:31 by Paul
Hoi Allemaal,

Bij mijn grasparkiet zag ik vanavond dat hij heel vreemd met zijn kopje zat te schudden en zijn bekje heel raar open net of hij het benauwd had.
Maar hij maakte geen hijggeluidjes en toen ik beter keek was de snavel echt veels te lang.
Kan dat rare schudden en dat met dat bekje met de te lange snavel te maken hebben gehad?
Hij is niet tam dus het is ons niet eerder opgevallen.
Ik pakte hem en voelde meteen de krop of hij uitgehongerd was maar de krop leek goed gevuld gelukkig.
Omdat het redelijk makkelijk leek heb ik het zelf gedaan anders was ik naar de dierenarts gegaan morgen maar dit dorst ik zelf wel te doen.
Ik heb toen met een speciale nageltang voor huisdieren een halve centimeter van de punt weggeknipt en tegen het licht gekeken of ik iets zag waar ik niet in mocht knippen omdat een snavel ook leven heeft.
Het ging prima ik zag wel iets donkers in de snavel waar ik ver buiten gebleven ben.
Is dat donkere gedeelte net als bij nagels het leven?
Het was best wel even eng maar het moest gewoon gebeuren.
we hebben mineraalblokken en sepia in de volliere hangen waar hij inzit en de valkparkieten hebben nog nooit een te lange snavel gehad dus ik vind het wel vreemd dat de grasparkiet zijn snavel niet zelf slijpt.
Is de kans aanwezig dat ik dit vaker moet knippen nu?

Groetjes, Paul

Inger m

11 oktober 2004, 12:33:03 #1 Last Edit: 11 oktober 2004, 15:45:41 by Paul
Hoi Paul,
Lijkjt me prima zoals jij geknipt hebt. Ik zorg zelf dat de snavelpunt in de juiste vorm blijft, dus niet recht afknippen.

Als de snavel mogelijk op eea manier de huid raakte doordat deze te lang was geworden, zou dit kunnen irriteren, waardoor de vogel de kop schudde. Dit hoeft niet en hou daarom dit gedrag in de gaten. Hetzelfde geldt voor hijgen, lijkt me niet perse een verband hebben met een te lange snavel, maar hou het in de gaten.

De snavel bevat idd 'leven'. Er lopen (gevoelige) zenuwen doorheen en het is doorbloed. Als je te ver knipt gaat het bloeden en doet het erg veel pijn bij de vogel (vergelijkbaar als met nagels).

Waarom de snavel vergroeit is kan mogelijk ook door een wat afwijkende snavelstand. Ik heb veel van mijn vogels niet kunnen betrappen op het gebruik van kalkblokken om de snavel te slijpen (dit is toch voor kalkbehoefte?). Probeer ander knaagmateriaal uit voor deze vogel. Het is idd mogelijk dat je de snavel vaker moet knippen.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Paul

Hoi Inger,

Ik denk niet dat de snavel de huid aanraakte misschien bij een bepaalde beweging wel maar als hij normaal zat zeker niet.
Als de snavel zo lang was dan was ons dat denk ik wel opgevallen.
Ik heb hem inderdaad recht afgeknipt en echt naar zag dat er nog niet eens uit en meestal slijt het toch weer in een puntje maar het is wel een idee om het de volgende keer iets anders te knippen dan.
Ik heb ook niet echt ervaring met knippen maar weet wel dat het gewoon geknipt kan worden en dit is al een hele verbetering voor de vogel nu.
Hij is niet tam en kan normaal heel pittig bijten met de kleine snavel maar na het knippen kon dat niet meer en voelde je bijna niks omdat de punt niet scherp is nu :-)
Echt hijgen deed ie gelukkig niet anders had ik al bij de dierenarts gezeten maar het leek een beetje wat valkjes ook doen een beetje schudden met het kopje en de bek wijd open heb ik later nog een keer gezien toen ik beter keek.
Ook lijkt ie sinds het knippen wat tammer heel vreemd en hij zit nu meer voor in de kooi naar buiten te kijken terwijl hij normaal een beetje zielig achterin bleef.
We hebben trouwens ook nooit moeite gedaan om hem tam te maken ik zal het nu eens proberen hij is toch behoorlijk gewend na ruim een jaar denk ik.
Ik houd hem in elk geval extra goed in de gaten nu.

Groetjes, Paul

tommy

hoi paul,
Ik denk dat je het heel goed gedaan hebt zo.
Ik knip zelf ook de snavel van een van mijn grasparkieten en een kanarie en me merel( erfenisje van mijn wildopvang).
Ik knip ook het eerste stukje recht en dan vijl ik er een puntmodel in.
Dat moet je wel voorzichtig doen. Vogels hebben snel last van stres en je kan ze dan ineens dood in de hand hebben. Dat heb ik al helaas drie keer moeten meemaken.
Beter is het als je ze eerst recht knipt en als later blijkt dat ze daar last van hebben dan kan je ze nog een beetje bijvijlen.
Ik vijl ze met een ijzerennagelvijl voor mensen met een ronde punt.
Ik geef mijn grasparkieten takken en degene die ik elke keer moet knippen ( twee keer in het jaar) die doet daar dus helemaal niets mee.

Grt Annemieke

Paul

Hoi Allemaal,

Vanavond was de snavel al weer in korte tijd een stuk te lang gegroeid.
En zo lang geleden was het niet dat ik hem de vorige keer knipte.
We hebben hem 2 jaar en het heeft nooit problemen gegeven en ineens twee keer achter elkaar dat ik hem moet knippen.
Een kalkblok en jodiumblok hangen in de kooi dus hij kan er wel zijn snavel op slijten ook hangen er speciale zitstokken die ook voor snavels te gebruiken zijn volgens de beschrijving.
Hoe kan het komen dat de snavel ineens zo snel gaat groeien terwijl ervoor nooit problemen geweest zijn?
Ook bloeide de snavel heet iets na het knippen terwijl ik echt maar een klein stukje geknipt had en zeker niet te kort.
Er kwam nog geen druppel uit hoor maar toch een klein rood plekje.

Groetjes, Paul

Karin

Ik heb dus ook zo'n grasje. Iedere 3 à 4 weken moeten we zijn nagels en snavel knippen. Ik las van de week een stukje dat dit kan komen doordat de vogel een schurftmijt heeft gehad waardoor de snavel sneller gaat groeien. Ik heb zelf nooit gezien dat die van mij dat heeft gehad, dus ik weet niet of dat het geval is. Als ik het stukje weer vind zal ik de url hier neerzetten.

Groetjes, karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Inger m

Hoi Karin,
Dat stukje heb je ws in de Euro-parrot gelezen.

Schurftmijten graven gangen in de snavel en washuid. Het kan ook de poten, de cloaca en rond de poten aantasten. Echter schurftmijt is gemakkelijk te herkennen, doordat de snavel er duidelijk door aangetast wordt. Je ziet gaten, korsten en woekeringen, zelfs al in een vroeg stadium is het goed herkenbaar. Ik denk dat het na een aantal weken (zonder behandeling) een dermate rot uiterlijk geeft dat je het wel herkent. Dus als de snavel en washuid er verder normaal uitzien, zal het geen schurftmijt zijn.
Bij een ernstige aantasting kan zelfs de snavel afbreken, omdat deze bros wordt door de gegraven gangen.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Karin

Ja, in de nieuwe euro parrot denk ik. Er stond toen ook iets bij dat de snavel er sneller door gaat groeien. Bij vragen aan de dierenarts of zo geloof ik. Jij bent er toch ook lid van Paul ?

Groetjes, Karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Paul

Hoi Karin,

Ik ben er inderdaad ook lid van alleen moet ik de laatste nog lezen :-)
Maar de snavel zag er nooit slecht uit en zeker als het schurftmijt zou zijn dan was er wel wat te zien aan de snavel denk ik.
Maar die is mooi glad en ook de washuid ziet er goed uit.
Het gekke is dat dat groeien pas van de laatste maanden is daarvoor is er nooit wat aan de hand geweest.
Ik heb wel eens gehoord dat als je met nagels eenmaal gaat knippen dat je dan echt altijd moet blijven knippen.
Als dat met snavels ook zo is en dat waar is dan zal het dus zo blijven groeien :-(

Groetjes, Paul

Inger m

Hoi Karin en Paul,
Eigenlijk komt jullie verhaal mij wel bekend voor. Ik heb zowel een grasparkiet als een agapornis binnenshuis gehad die ineens een langere snavel kregen. Bij beide vogels moest ik regelmatig even de snavel bijpunten. Op een gegeven moment was dat niet meer zo hard nodig bij de parkiet. Beide vogels hadden beschikking over knaagmateriaal en knaagden hier ook aan.

De oorzaak kon niet gevonden worden in mijten, want die hadden ze niet. Ook niet in onvoldoende knagen, want dat deden ze beide wel. Ik denk dat er wel een andere oorzaak hiervoor moet zijn.

Opvallend is dat ik dit totnutoe alleen heb gehad bij binnenvogels en dit ook bij andere mensen gezien heb bij binnenvogels (en nu bij jullie). Met buitenvogels heb ik dit nog nooit eerder gehad. (kan ook toeval oid zijn, maar het valt me wel op).

Ik ben benieuwd hoe jullie er overdenken?

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.