Informatie: Vermist/Gevonden - Wat te doen?

Gestart door Ivy, 22 mei 2006, 18:24:39

« vorige - volgende »

Ivy

22 mei 2006, 18:24:39 Last Edit: 28 april 2018, 21:17:09 by Lin
VERMIST en GEVONDEN

VERMIST

Helaas gebeurt het wel eens dat er een valkparkiet per ongeluk ontsnapt. Heel vaak hoor je dan mensen zeggen dat ze dat nooit hadden verwacht omdat hun valkje gekortwiekt was. Ook al is jouw valkje gekortwiekt, hij kan nog steeds met de wind mee wegvliegen!
Voorkomen is beter dan genezen - neem je valkje nooit mee los naar buiten, alleen in een kooi.

Valkje is weggevlogen, wat kan je doen?
- zie je jouw vogel nog zitten, probeer hem naar je toe te lokken met trosgierst en jouw stem.
- zet zijn kooi buiten met lekkere snoepjes voor vogels - trosgierst, snoepstaaf ed.
- heb je meerdere valkparkieten binnen dan kan het ook helpen als je ze in een andere kooi buiten zet. Valkparkieten komen vaak op geluid van andere valkparkieten af, zo zijn al meerdere weggevlogen valkjes bij volières teruggevonden. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als het goed weer is. Is dit niet het geval (of heb je geen andere vogels), kan je proberen om valkparkietgeluiden af te spelen. Hoe gek het ook klinkt, dit kan misschien voor zorgen dat je valkje terug komt. Heb je zelf geen opnames, dan kan je ook filmpjes/geluidsopnames van deze site gebruiken, of bijvoorbeeld deze:
http://www.youtube.com/watch?v=Hk_Mq1NUzpM

Vermissing opgeven
- hang Vermist posters op in de buurt, bij de plaatselijke supermarkt, dierenwinkel, dierenarts. Heb je de mogelijkheid, dan kan je ook briefjes in de nabije omgeving via de brievenbussen verspreiden. De buren hebben misschien je valkje gezien of zelfs gevangen (misschien heeft iemand in de buurt een volière?).
- Meld je valkparkiet aan bij de stichting Amivedi (www.amivedi.nl) en geef de vermissing op. Flyers kunnen via Amivedi gemaakt en geprint worden. Neem ook contact op met plaatselijke dierenbescherming/dierenambulance (deze werken samen): Dierenbescherming afdelingen
Plaats een advertentie op www.dierencentrale.nl, www.marktplaats.nl, www.riemax.nl. Voor België is er www.binnenbeest.be.
Plaats je oproep ook op de volgende Facebook pagina's:
- Valkparkieten vermist en gevonden
- Vermiste, gestolen vogels
- Voor Belgie: Gestolen en Verloren kromsnavels

Plaats ook een advertentie hier in Vermist/Gevonden. Vergeet niet te melden waar je jouw valkje voor het laatst gezien hebt , wat voor mutatie (kleur) hij is, is hij tam? Is hij geringd, wat is het ringnummer (vermeld dit voor een deel zodat andere je valkparkiet niet kunnen opeisen) en ringkleur? Heb je een foto, dan kan je die ook plaatsen. Hoe je dat kan doen kan je hier lezen:
Foto plaatsen

Wij hopen dat je jouw valkje snel terug zal vinden!

Belangrijk!
Als je hem niet meteen terug vind, maar pas na een tijdje, zet hem niet meteen bij de andere vogels, ivm ziektes. Zet hem onder warmtelamp en geef wat extra vitamine. Laat hem eerst met rust zodat hij weer bijkomt, stress van bezoek aan dierenarts kan voor hem fataal worden. Bekijk je vogel wel op verwondingen, als hij gewond is door een kat/roofvogel, kan hij een infectie krijgen. Dan kan je beter wel zo snel mogelijk naar een dierenarts. Hou de vogel minimaal 6 weken apart.


GEVONDEN

Heb je een valkje gevonden dan heb je een grote kans om iemand blij te maken die zijn valkje vermist. Wil je hem liever zelf houden omdat hij zo lief is, probeer je dan voor te stellen, dat je jouw eigen valkje kwijt ben en hoe zou jij je dan voelen.
Je kan het valkje bij meerdere instanties als gevonden melden: www.amivedi.nl, www.marktplaats.nl, www.dierencentrale.nl, www.riemax.nl en natuurlijk ook op deze site, bij Vermist/Gevonden. Niet te vergeten de plaatselijke dierenbescherming/dierenambulance (deze werken samen): Dierenbescherming afdelingen. en plaats ze op de volgende facebook paginas:Valkparkieten vermist en gevonden valkparkieten en Gevonden vogels Nederland/België

Vermeld de mutatie (kleur) van de valkparkiet, de plaats waar je hem gevonden heb, is hij tam?
Ook kan je plaatselijke dierenopvang, dierenambulance en dierenarts bellen en een poster ophangen bij de supermarkt en dierenwinkel in de buurt.


Tip
Heeft het valkje een ringetje om, hou het nummer en kleur eerst geheim. Als iemand zich meldt dat hij een valkje vermist, kan je aan de hand van het nummer controleren of het echt de eigenaar is en niet iemand die denkt: leuk, een gratis valkparkietje.
Ook kan je soms aan de hand van het nummer de kweker vinden. Neem hiervoor het contact op met de vereniging waar de ring gekocht is. Informatie over de ringen

Kijk ook in deze topic: http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,19209.0.html


Belangrijk!

Plaats de vondeling niet bij je eigen vogels, ivm ziektes. Zet hem onder warmtelamp en geef wat extra vitamine. Laat hem eerst met rust zodat hij weer bijkomt, stress van bezoek aan dierenarts kan voor hem fataal worden. Bekijk de vogel wel op verwondingen, als hij gewond is door een kat/roofvogel, kan hij een infectie krijgen. Dan kan je beter wel zo snel mogelijk naar een dierenarts. Hou de vogel minimaal 6 weken apart. Hopelijk vind je binnen deze periode zijn baasje.
Let op een valkparkiet kan wel 60 km ver vliegen. Zoek dus niet alleen zelf, maar schakel altijd de hulp van de genoemde website's in.

Veel succes,
het forumteam
Mischka&Brokkie, Jelle&Jessie, Sammy&Joepie, Leia&Bobby, Makker&Nicky & Moppie