23 mei 2025, 01:31:29

uitgekipt en gestorven

Gestart door sofie, 7 mei 2004, 01:51:17

« vorige - volgende »

sofie

Hallo,

Thuis heb ik vier valkparkieten en 6 koppels grasparkieten in een buitenvolière. Twee van mijn valkparkieten, Lotti 2 jaar en Valkie 1.5 jaar, vormen sedert deze lente een duidelijk koppel, hebben gepaard, eitjes gelegd en na exact 19 dagen kwam het eerste jong uit. 'K Was dolblij, maar dat was van korte duur : de volgende morgen was het gestorven, ik zag geen abnormaliteiten en krop was leeg. Toen de dag erop het tweede geboren werd, zag ik dat mijn twee andere valkparkieten, Quick en Flup, heel nieuwsgierig waren en probeerden in de nestkast te kijken en toen het vrouwtje eruit kwam om te eten, lieten ze haar niet terugkeren naar het nest. Ik heb direct ingegrepen door mijn andere 2 valken te vangen en in een grote winterkooi onder te brengen. Jammer genoeg was het jong de volgende morgen ook gestorven. De ouders leken wel geruster nu de andere 2 apart zitten, dus ik had goede hoop op het volgende jong, het zou wel aan die andere 2 gelegen hebben, maar deze middag vond ik ook het derde jong dood. Telkens was de krop leeg, maar geen afwijkingen (ik weet wat afwijkend is, ben voorlaatstejaars studente diergeneeskunde).  Ik vraag me af wat het kan zijn, er zijn geen problemen met mijn grasparkieten (heb al 29 jongen dit jaar), ik voeder zoals het hoort en hecht veel belang aan hygiëne en ziektepreventie (ze zijn voor de winter preventief ontwormt). Het enige wat ik kan bedenken is dat ze deze winter in hetzelfde lokaal hebben vertoefd als een ziek grasparkietvrouwtje (niet uit mijn voliere!) die nadien polyomavirus bleek te hebben (zelfde lokaal maar andere kooi dus geen contact met feces of voeder). Voor zover ik weet is de kans op overdracht via lucht klein, maar zelfs als het zo zou zijn, kunnen er dan al problemen zijn bij het eerste nest? Ik dacht dat het vooral een probleem was na meerdere kweekrondes. Of zoek ik het te ver door mijn studie en is het te wijten aan de onervarenheid van de ouders?

Al wie mij kan helpen, GRAAG!!!

Sofie

suus

Hallo Sofie,
Ik kweek zelf (nog) niet met valken, maar wat ik van het forum geleerd heb over dit onderwerp is dat ouders de eerste 24 uur niet voeden. Dus dat de krop leeg was gelijk de volgende ochtend kan wel kloppen, daar is dus nog niets aparts mee) Wat ook vaker genoemd wordt is idd onervarenheid van de ouders. Houden de ouders wel het jong warm? Ook al zitten ze in het nestkastje, ligt het jonkie er ook warmpies bij onder de ouders??
Als de ouders er zelf gezond bij zitten, dan lijkt het me raar dat de jongen sterven aan een of ander virus die het winter aktief was.
Maar ik denk dat er genoeg ervaren leden van dit forum zijn die je vragen uit eigen ervaring kunnen beantwoorden, wacht daar maar even op.
Succes in iedergeval
Groetjes suus
Groet
Suus

Mijn liefste Chico

sofie

Hallo Suus,

Bedankt voor snelle reactie. Ik zie dat je ook een vroege vogel bent (antwoord om zes uur 's morgens)! ;)

Ik had ook op het forum gelezen dat ze eerste 24 uur geen eten kregen. Of ze ze warm hielden? Wel, het eerste jong vond ik 's morgens dood en dat lag tussen hun beide in, dus het kan (ze lagen nochtans met moeite 5cm van elkaar, dom hé!). Maar toen ik het tweede jong vond zat de vader erop, en bij het derde de moeder. Kan het dan dat ze het eerst lieten onderkoelen en er nadien toch opzaten als het al dood was?? En stel dat het inderdaad onderkoeling is of andere onervarenheid, kan je ze zoiets leren of zo? Ik vind het zo zielig om de natuur maar zijn gang te laten gaan en te wachten tot ik weer een dood jong moet wegnemen. Maar met de hand opfokken van zodra ze uitkippen heeft ook niet veel slaagkans he, en jammer genoeg heb ik nu twee maand examens dus is dat hoe dan ook moeilijk haalbaar. Of kan het aan de bodembedekking liggen? Ze hebben nagenoeg alle houtsnippers uit het nest gegooid.
Ik denk trouwens dat het vrouwtje al opnieuw broed, want zag eergisteren nog een ei liggen dat ik voordien niet gezien had en vandaag zelfs twee, dus ofwel was ik voordien stekeblind (het is wel vrij moeilijk te zien hoor, ze zijn nog nooit beiden tegelijk van het nest geweest en het vrouwtje is vrij schuw dus wil ik niet teveel storen, ik kijk dus altijd als het mannetje er alleen opzit, hij is veel tammer), ofwel is ze herbegonnen. Eigenlijk vind ik dat niet goed, had graag eerst die kast uitgekuist, ontsmet en nieuwe snippers gelegd voor ze herbegonnen, of is dat alweer een overdreven veeartsreactie?? Kan dat moeilijk nu nog doen zeker, het vrouwtje is vrij onrustig, dus die kast uitkuisen en terughangen terwijl er al nieuwe eieren liggen, beter niet zeker?

Groetjes, en hoop nog steeds op reactie, want mijn cursussen staan vol ziektes, maar simpele hulp voor veel voorkomende problemen.... NEE HOOR!!!

Inger m

Hoi Sofie,
Leuk dat je diergeneeskunde studeert, maar daar wordt minder aandacht besteed aan vogels, he? Een vriendin van mij doet het ook, maar om je te specialiseren in vogels kun je er nog 4 jaar bij optellen.

De eerste 24 uur kunnen de jongen teren op de dooierrest die ze hebben opgenomen in het ei. (of het precies 24 uur is weet ik niet, maar het ene kuiken neemt meer dooierrest op dan het andere, deze reserve is ws vooral van belang voor nestvlieders). Dat de jongen de eerste 24 uur niet gevoerd worden door de ouders, dat hoeft helemaal niet perse, sommigen voeren de jongen al eerder, waar dat van afhangt weet ik niet. Mss gaan jongen die weinig rest hebben eerder bedelen?

Valkparkieten gebruiken in principe geen nestmateriaal. Ik gooi er welens houtkrullen in, maar zonder nestmateriaal kunnen ze prima jongen grootbrengen!

Het is niet mogelijk de ouders te leren hoe ze voor de jongen moeten zorgen (ik zou ook niet weten hoe?). Dit is oa aangeboren en mss krijgen ze het ook deels mee vanuit het nest. Mss is de verstoring van de andere valkparkieten te veel voor ze geweest en zijn ze ermee gestopt. Onervaren valkparkieten lijken zich eerder iets van verstoring aan te trekken dan meer ervaren vogels.

Over polyoma, dat veroorzaakt idd dode nestjongen, ik weet niet of ze direct al sterven of pas wat later. Je kunt de ouders (pop) in geval van twijfel mss beter laten onderzoeken.

Je hoeft niet perse de nestkast tussen twee rondes te ontsmetten, ik doe dat eigenlijk meestal niet. Maar als je het toch graag schoon wilt hebben (ivm dode jongen) kun je de eitjes overleggen in een soortgelijke nestkast en de andere nestkast ontsmetten (of tijdelijk even weghalen als ze nog niet broeden). Ws zullen ze dit wel accepteren.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Stijn dc

hoi

ik heb ook geen idee hoe het kan dat je jonkies gestorven zijn. Ik kan niet direct iets afleiden uit hetgeen wat je beschrijft. Je geeft geen slechte uitleg dat bedoel ik niet, maar alles lijkt me normaal. Ms toch maar eens in de richting van dat polyoma virus gaan zoeken. Mss ishet we lgewoon onervarenheid van de ouders. Tussen twee rondes is het niet echt nodig om de kast te ontsmetten, ik doe dit eigenlijk wel, maar dat komt omdat ze tussen twee nestjes een week of 2 tussen alten. Dus heb ik ruim de tijd om het toch te doen, maar het hoeft het dus niet.

SDC:D

sofie

Hallo iedereen,

Heb nog eens verder gezocht over polyomavirus, maar het lijkt me toch niet erg waarschijnlijk. Nagenoeg overal spreekt men van zieke vogels die nadien drager worden en hun jongen besmetten, maar mijn vogels zijn nooit ziek geweest, zelfs geen beetje! En veelal vertonen de gestorven jongen dan vertraagde kroplediging, onderhuidse bloedingen, vergrote milt,... terwijl er aan mijn jongen echt niets abnormaal te zien was. Bovendien is het vooral een probleem van teveel naeen kweken, de eerste keer sterven jongen van een paar weken, en na een paar rondes al na een paar dagen, maar dit was mijn eerste nestje valkparkieten ooit! En bij een besmettelijke ziekte (of het nu virus, bacterie of parasiet is) zou ik toch bij mijn grasparkietjongen ook problemen moeten hebben hé, maar ook dat is niet zo. Waarschijnlijk was polyoma dus wat vergezocht, maar ja, ze hadden een week in dezelfde kamer vertoeft als een besmet jong hé, vandaar dat ik me zorgen maakte. Zal dus hun nieuwe nestje afwachten voor ik bloed laat nemen om ze te testen denk ik, te vroeg paniekeren is ook niet nodig zeker?

Achteraf gezien, had ik beter niet de zorgen van dat grasparkietje op me genomen, maar ge kent dat hé, het was van mijn vriend en de moeder was plots gestorven (in de voliere gekneld geraakt tussen nestkast en muur) en ik wou het niet aan zijn lot overlaten. Tja, door de polyoma is hij uiteindelijk toch gestorven, dus heb zijn lijden alleen gerekt vrees ik.  :-/

Maar terug naar mijn valkparkietjes : als polyoma niet echt logisch lijkt (of ben ik te optimistisch??), kan het dan dat ze ze alle 3 onvoldoende verzorgd hebben? Ik dacht dat die onervarenheid vooral bij het eerste jong was, kan dat tot 3 jongen toe? Heeft nog iemand daar, jammer genoeg, ervaring mee?
De ouders zijn ondertussen alweer herbegonnen, vanmorgen nog eens gecontroleerd en (voorlopig) twee eitjes, die ze al bebroeden. Heb ze wel niet zien paren deze keer (vorige keer zag ik het 3 keer), maar hoop wel dat ze dat in hun haast voor de tweede poging niet vergeten zijn hoor?! Of kan dat niet, dat ze dat zouden "vergeten" als het de vorige keer goed ging? En wat ik me nog afvraag : ik zag dat het ene ei iets groter is dan het andere, kan dat??

Tja Inger, als je dit leest, je merkt het wel hé, alle zware ziektes en therapiëen over vogels krijgen we wel in onze cursussen, maar als je iets wil weten over kweken-mutaties- gewone verkoudheid door tocht-... is ervaring het beste, en ik heb nog maar twee jaar valkparkieten! ;)
Zit jouw vriendin trouwens in Nederland of in België aan unief? en welk jaar? Ik in België en kan dus volgend jaar, mijn laatste hopelijk, bij kleine huisdieren de keuze bijzondere diersoorten bijkiezen, en dan kom ik dus meer in contact met vogels. Dus, voor alle O-Vl met zieke vogels, je kan ook met je dier naar unief in Merelbeke komen!

Groetjes

Paul

Hoi Sofie,

Een eerste nestje geeft wel vaker problemen omdat de ouders niet echt ervaren zijn.
Het tweede nestje gaat dan ineens wel veel beter.
Maar dat is heel verschillend hoor ik heb nu een nestje van twee jonge ouders en dat gaat juist heel goed voor hun eerste keer ze doen het tot nu toe zelfs beter als hun oudere medebewoners.
Ik heb mijn broedende valkjes zelf altijd appar in een broedkooi dan hebben ze alle rust.
Het kan zijn dat ze toch verstoord zijn door andere vogels en die hoeven dan niet eens in de nestkast te komen maar misschien veel drukte maken in de buurt.
Waar jongen aan dood gaan weet je toch nooit vaak heeft dat ook niet echt een duidelijke reden.
Bij Suzanne bijvoorbeeld hielden de ouders 3 jongen niet warm en 2 wel en je weet gewoon niet waarom ze dat doen.
Een volgend nestje kan gewoon ineens wel perfect gaan dus gewoon afwachten denk ik.
Veel succes met je nestje.

Groetjes, Paul

Inger m

Hoi Sofie,
De verschijnselen van Polyoma zijn dan ws niet bij jouw vogels van toepassing. Ik wijt het oook meer aan onervarenheid. Het kan gewoon wat lastiger verlopen bij het eerste nestje, verder zie Paul.

Mijn vriendin zit in het eerste jaar in Utrecht en het is best zwaar...heel veel dikke boeken leren en in je hoofd stampen...

Succes!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Stijn dc

hoi

ik hou het voorlopog ook maar bij onervarenheid, bij mij hebben drie koppels hun eerste nest verprutst, en nu gaat het bij 1 al veel beter, het is maar te zien hoe ze het doen. Zet al je hoop op het volgende nest.

SDC:D

sofie

Hallo allemaal,

Blijkbaar kan het dus inderdaad dat ervaring opdoen meer dan 1 jong het leven kost, zelfs het hele nest. Ik zal dan maar afwachten en hopen dat het volgende maand beter gaat. Heb vandaag hun kastjes uitgewassen en gevuld met nieuwe snippers, en heb ze ondertussen ook zien paren, dus blijkbaar hebben ze er nog wel zin in. Heb wel de indruk dat Valkie nu liever een andere kast wil (bijgeloof bij vogel??) want hij lokt vrouwtje af en toe naar de andere 2 kasten, maar ze blijft voorlopig liever waar ze is.
Bedankt in ieder geval voor de reacties en het medeleven.
Groetjes,
Sofie

P.S. Heb gisteren mijn eerste examen dit jaar gemaakt, denk wel dat het ok is. Maar Inger, ik vrees dat ik je vriendin weinig kan troosten : de cursussen worden elk jaar dikker! Of toch een troost : ik heb gehoord dat jullie in Nederland om de 6 weken of zo al examen hebben, wij pas op einde jaar dus grotere pakken ineens en na bijna twee maand kruipt de vermoeidheid dan wel in de kleren. Zal voor haar duimen, het lukt wel!

Inger m

Hoi Sofie,
Pfff op het einde pas examen. Ik weet niet precies hoevaak zij examen heeft, maar ik geloof 4 keer per jaar, dus om de 8-10 weken, maar ik zal het eens navragen hoe dat precies zit. Herkansingen schuiven wel helemaal door naar de zomervakantie  ???

Dus je zit nu flink te blokken? Is dit nu je tentamenperiode? Veel succes in iedergeval!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.