Valkparkiet.com

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Valkjes onderzocht, geven nu over  (gelezen 23 keer)

joyvke84

 • Valkparkiet eitje
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 2
Valkjes onderzocht, geven nu over
« Gepost op: Gisteren om 14:02:53 »

Hallo allemaal,

Sinds twee weken heb ik 2 valkparkietjes. Ik noem ze voor het gemak even Jut(m) en Jul(v). Vorige week ben ik met ze naar de vogelarts gegaan om ze te laten onderzoeken op parasieten, bacteriën en Chlamydia, zoals ik dit bij elke nieuwe vogel doe. (krop en clocoa swap). Dit vanwege slechte ervaringen met zgn goede kwekers waarbij ik parkieten had die megabacterie hadden (overwonnen gelukkig) en trichomonas (helaas 2 parkietjes aan overleden - een derde later aan de naweeën hiervan), dus ik ben sindsdien extra alert op veranderingen en weet precies wanneer 1 van mijn kietjes niet lekker is.

Beide waren ze schoon van parasieten en bacteriën, eerste test (clocoa swap) was negatief voor Chlamydia, nu moet ik nog even wachten op de test die opgestuurd is om het definitief te maken.

Sinds 2 dagen is Jut niet helemaal lekker, hij gaf eens op een dag een hoop zaadjes over (rook niet zuur en ook geen slijm), at daarna weer en het ging weer. Voor de zekerheid heb ik het voer weggehaald omdat ik dacht dat hij gewoon te laat nog had gegeten en hier ziekjes van was.
Ik dacht dat het eenmalig was. De dag erop spuugde hij weer. Ik heb zijn gedrag goed in de gaten gehouden, en hij sliep de ene keer wel op 1 pootje, dan met koppie in de nek op 2 pootjes. Kroelde met Jul etc. Hij heeft 1 keer nog overgegeven na het eten (het kwam er meteen uit) en meteen na het drinken (ook hier kwam het meteen uit) en daarna was het over. Dus het zag er niet al te verontrustend uit. Hij heeft sindsdien niet meer overgegeven.

Nu werd ik vannacht wakker (de valkjes staan net als mijn grasparkieten op de slaapkamer - met luchtfilter), niet bij elkaar in de kooi, van Jul die ineens aan het overgeven was. Ook allemaal losse zaadjes. Twee keer. Na het overgeven ging ze weer verder slapen, op 1 pootje.

Vandaag leek het ook voor haar over te zijn, maar vanochtend begon het toch weer. Onverteerde zaadjes, en zojuist kwam er ook een kwab vocht uit (het was slijmig, maar het was doorzichtig en stonk niet). Ik weet dat het bij een kropontsteking doorgaans zurig ruikt, omdat ik grasparkieten heb waarvan er ooit 1 jaren geleden kropontsteking had (die is inmiddels overleden aan wat anders) en dat ze doorgaans ook niet lekker zitten, bol zitten, of op de bodem, niet actief etc.

Ze zit nu weer gewoon lekker te slapen op 1 pootje.

Het vreemde is qua gedrag zijn ze allebei gewoon alert, ze fluiten en roepen naar elkaar, ze eten en drinken goed, alleen af en toe hebben ze dus overgegeven. Nu heb ik dit jaren terug bij de parkieten gehad dat 1 ineens ziekjes was, dag erna was het over en was een andere ziek, dag daarna was ook dat over en werd er een derde ziekjes. En dit heeft bij allemaal 1 dagje geduurd. Ik heb de desbetreffende vogelarts al gecontacteerd en die gaf aan om het toch even aan te kijken omdat ze wel gewoon actief/ alert/ kroelen etc. Nu wil ik dat, als het vandaag of morgenochtend nog niet over is toch weer terug natuurlijk.

Ze hebben ook nog lekker gekroeld met elkaar. En verder knarsen ze er lekker op los voordat ze gaan slapen.

Voor de zekerheid heb ik het eten wat ik ze eerst gaf eruit gehaald en vervangen met een mix van Prestige en Xtravital voer  (ipv het voer van de winkel die ze zelf hebben gemengd) en het water aangelengd met appalazijn.

Is dit iets wat bekend is bij valkjes? Ik ben nog niet bekend met het gedrag van deze vogels omdat ik alleen maar grasparkietjes heb.

edit: de ontlasting is overigens prima in orde.
Gelogd

Lin

 • Admin
 • Valkparkiet
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 14316
 • valkparkiet.com
  • www.hobbykwekerijsephora.nl
Re: Valkjes onderzocht, geven nu over
« Reactie #1 Gepost op: Gisteren om 19:48:42 »

Valkparkieten geven zelden over. Vaak is het een infectie als het vaker gebeurt. Ik zou zeker weer even naar de vogelarts. Heb je er een bezocht die hier op de lijst staat?
Gelogd

Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Lin

 • Admin
 • Valkparkiet
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 14316
 • valkparkiet.com
  • www.hobbykwekerijsephora.nl
Re: Valkjes onderzocht, geven nu over
« Reactie #2 Gepost op: Gisteren om 19:58:56 »

Nog even voor de zekerheid ze hebben niet aan planten of andere dingen gegeten?
Gelogd

Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

joyvke84

 • Valkparkiet eitje
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 2
Re: Valkjes onderzocht, geven nu over
« Reactie #3 Gepost op: Gisteren om 20:17:53 »

Valkparkieten geven zelden over. Vaak is het een infectie als het vaker gebeurt. Ik zou zeker weer even naar de vogelarts. Heb je er een bezocht die hier op de lijst staat?

Dankjewel voor je reactie.

Ja, dhr Bastiaanse zijn kliniek, die had de vorige keer gevonden dat mijn parkieten ziek waren van Tricho (gewone dierenarts gaf gewoon Baytril mee zonder onderzoek en ook de "vogelarts" van daar gaf aan dat het bacteriën waren zonder kropuitstrijkje). Dhr Bastiaansen zijn collega is ook bekwaam met vogels.

En nee ze hebben nergens aangezeten, ze zitten vooralsnog in de kooi (heb overigens ook nergens plantjes staan). En er staat niets in de buurt waar ze aan kunnen knagen.

Ze hebben overigens niet meer overgegeven. Het vrouwtje zit er heel goed bij en het mannetje zit ook beter in zijn hum. Vanmiddag waren ze lekker aan het kroelen en nu zitten ze te knarsen op de stok. Mogelijk is het toch het eten geweest, maar ik hou het ook morgen nog in de gaten (het voordeel van een lang weekend) en had al afgesproken als ik het nog niet vertrouw toch te gaan.
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog