19 september 2019, 02:30:59

Is ons valkparkietje ziek?

Gestart door LilianMartijn, 17 september 2017, 10:12:30

« vorige - volgende »

LilianMartijn

Beste mede-valkparkietliefhebbers,
Anderhalve maand geleden kochten wij ons eerste valkparkietje, genaamd Koffie. Koffie was een erg actief vogeltje, hij floot elke ochtend tot we hem kwamen halen. Hij hechtte zich snel, we konden hem goed trainen en hij knuffelde ons ook snel. Op een dag na 4 weken was hij heel slaperig en sloom. Hij wilde nog steeds bij ons zijn, maar sliep de hele dag door en was bol. Gealarmeerd wachtten wij de nacht af, maar helaas overleed hij die nacht. Toen we hem kochten was ie jong, woog 68 gram en na 4 weken woog hij 72 gram. Is dit normaal? Toen hij dood was, voelde zijn borstbeen puntig aan, we hebben er weinig verstand van, maar is dit te mager?

Van de dierenwinkel waar we hem kochten, hoorden wij dat we pech hadden en dat het waarschijnlijk een hartaanval was. We mochten voor de helft van de prijs een nieuw valkparkietje uitzoeken. Deze noemden we Flappie.
Flappie is nu bijna een weekje bij ons, maar we maken ons weer zorgen. Flappie is veel rustiger, lijkt een beetje beduusd de hele tijd. In het begin was ie nog wel tot 10/11 uur 's avonds wakker, maar nu valt ie rond 8 in slaap. Hij eet erg goed, we hebben hem al extra eikrachtvoer en vitamine erbij gegeven, maar merken nog niet veel verschil. We missen het gefluit en de reactie op onze aanwezigheid. Flappie heeft goede poepjes, ze zijn wel wat groot. Toen we hem net kregen, waren z'n poepjes waterig en had hij een snotbelletje uit z'n neus. Dit is nu niet meer het geval. Hij zit niet bol en slaapt gewoon op 1 pootje. Toen we hem net hadden woog hij 78 gram en nu 75 gram. Onze weegschaal heeft misschien een onnauwkeurigheid, maar Flappie is niet zwaarder geworden.

We maken ons ietwat zorgen en vragen ons af of dit terecht is? Zouden we nog wat kunnen doen/geven of is het afwachten?
We horen het graag!
Groetjes,
Martijn en Lilian

Vogelvrouwtje25

Als ik het zo lees was koffie te jong en zeker te weinig aangekomen in vier weken tijd

Het feit dat flappen al snot had toen hij  ij jullie kwam is geen goed teken deze had nooit aan jullie verkocht mogen worden ook hoort de poep niet waterig te zijn dit kan duiden op wormen
Hij mag ook niet afvallen
Wat gedrag betreft het kan da't je eerst een mannetje had en nu een vrouwtje die fluiten bijna niet in vergelijking met mannetjes
Ook is het ene valkje gewoon rustiger dan de ander van gedrag

Het feit dat hij op een pootje slaapt en niet bol zit is in iedergeval een positief gegeven

LilianMartijn

Bedankt voor de snelle reactie Vogelvrouwtje25! :)

Op basis van uw reactie hebben we Flappie zo'n pipetje in de nek gegeven tegen wormen en andere parasieten. Hij is in de loop van de dag wat actiever geworden en maakt zelfs weer geluid! We hopen dat het nu met vitaminen en eikrachtvoer weer beter gaat.
Misschien zijn we wat overbezorgd, maar de schrik van Koffie zit er nog goed in. Want die was een dagje erg rustig en de volgende dag overleden.
We houden veranderingen in de gaten, bedankt!

carco

Koffie was veel te mager toen ie bij jullie kwam!
Dit was al niet goed.
Dat Flappie ook gaat afvallen is geen goed teken.
Ik weet niet bij welke dierenwinkel je hem vandaan hebt, maar snot kan heel veel betekenen dat hoeven niet persé wormen te zijn.
Het feit dat ie uit dezelfde winkel komt zegt al genoeg. Ik denk dat je er mee langs een vogelarts moet gaan.

Groetjes: Caroline.
Klik op het plaatje voor onze site!
Vogelvrouwtje25

Ik adviseer je in iedergeval om bij deze dierenwinkel geen beesten meer te kopen
Als je naar een vogelarts gaat wat me idd verstandig lijkt kijk dan of je de kosten op de dierenwinkel kunt verhalen ze hebben je tot twee keer toe een zieke vogel verkocht

LilianMartijn

Bedankt voor jullie reacties,

Het ging vanochtend weer niet zo goed met ons vogeltje. De poepjes waren ook weer wat waterig. Omdat Flappie nog maar een week in ons bezit is hebben we contact opgenomen met de dierenwinkel. Ze namen het gelukkig erg serieus en wilden de vogel met eigen ogen zien. Ze hebben aangeboden om Flappie in bewaring te nemen en de uitwerpselen op te sturen naar een specialist voor onderzoek. Flappie zit nu dus weer in de dierenwinkel, maar nu in quarantaine. We hopen gauw antwoord te krijgen over wat hij onder de leden heeft. We houden jullie op de hoogte!

Lilian & Martijn

Vogelvrouwtje25

Ik ben benieuwd naar hoe dit afloopt ik hoop voor het valkje en voor juliie op een goed einde van  dit verhaal

Lin

Ze mogen iig zelf voor de kosten opdraaien. En je hebt ook altijd kwekers nog die er meer vanaf weten dan een dierenwinkel.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

LilianMartijn

Het ging volgens de dierenwinkel best goed met Flappie. We hebben dus besloten hem weer op te halen en er zelf voor te zorgen. Dat leek ons beter dan hem in het kleine kooitje in de dierenwinkel te laten. Gisteren hebben we na lang wachten eindelijk de uitslag gehad van het "mest-onderzoek". Flappie heeft een bacteriële infectie. Wat voor bacterie wisten ze niet precies maar dat gaan ze nog voor ons navragen. Hij moet in elk geval een antibioticumkuurtje krijgen. De bijbehorende medicijnen zijn onderweg via de post. Hoewel het met Flappie nu weer beter lijkt te gaan (hij is weer een stuk actiever en reageert weer goed), zullen we het kuurtje voor de zekerheid aan hem geven. Hopelijk is hij er snel weer helemaal bovenop! Van de dierenwinkel hebben we het advies gekregen om appelazijn toe te voegen aan het drinkwater vanwege de anti-bacteriële eigenschappen.
Bedankt voor jullie hulp!

Groetjes,

Lilian en Martijn

Vogelvrouwtje25

Fijn om te horen
Ik zou zeker de kuur geven en helemaal afmaken
Succes

Lin

Zeker de kuur afmaken. Tja appelazijn.. er gaan diverse verhalen over, de ene is er erg voor en de ander juist weer niet.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)