25 september 2022, 16:03:01

opgezette en zachte onderbuik

Gestart door Namyi, 12 juli 2016, 10:56:36

« vorige - volgende »

Namyi

12 juli 2016, 10:56:36 Last Edit: 12 juli 2016, 16:40:18 by Namyi
Mijn valkje Ray heeft al zo een 5/6 dagen een bol en zacht onderbuikje alsof ze ieder moment een eitje kan leggen maar er zit geen eitje in.
Onlangs heeft ze een antibiotica kuur gehad voor een sinus infectie en rond het einde van het kuur heeft ze 1 windei gelegd.
Verder is ze gezond, eet en drinkt ze goed, poept en plast nog steeds en ze eet veel oestergrit.
Verder vertoont ze geen tekenen van ziekte maar ze is zichzelf niet, ze is heel druk en heel panisch heen en weer aan het trippelen op de stokken de hele dag. Mijn andere valkje Raiden is al een tijdje bezig met broeden en Ray is dan ook erg geïnteresseerd in haar eitjes.

Vorige week donderdag ben ik naar de vogelarts geweest en hij vermoede eerst dat ze nog een windei ging leggen omdat ze verder wel gezond leek en het misschien nog door de antibiotica niet helemaal goed wilde vormen. En anders vermoede hij dat ze schijnzwanger is en moet ik haar in een aparte kooi in een andere kamer houden en het lekker warm houden voor haar.
Maar na 5 dagen in de andere kamer is er geen verandering in gekomen, ik heb weer de vogelarts gebeld en zou terug gebeld worden maar ik maak me toch zorgen en vroeg me af of iemand hetzelfde heeft meegemaakt dus als dit bekend voorkomt laat me alstublieft weten hoe dat is gelopen en of ik nog iets kan doen.
Alle reacties zijn welkom!

Lin

Wat krijgt ze nog meer aan voeding? Want teveel oestergrit eten is een teken van vitamine tekort.
Het heen en weer rennen is onrust. Heeft ze wel een partner?


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Namyi

Citaat van: Lin op 12 juli 2016, 13:51:12
Wat krijgt ze nog meer aan voeding? Want teveel oestergrit eten is een teken van vitamine tekort.
Het heen en weer rennen is onrust. Heeft ze wel een partner?


Ze krijgt beaphar Xtra vitaal en normaal krijgt ze ook NutriBird pellets (half om half) maar die pellets kijkt ze nier meer naar om sinds ze antibiotica kreeg door haar voer.
Verder geef ik haar momenteel ook Multi vit (+ vit A) van beaphar , druppels voor extra vitmanine door haar voer.
Ze heeft geen partner want Raiden bleek uiteindelijk ook een pop te zijn...

Namyi

Helaas geen reacties meer...er is niemand die dit eerder heeft meegemaakt?:( Alle hulp is welkom!
k had nog telefonisch gesprek met de vogelarts en hij vond het zelf ook een moeilijk geval.
Ik kan een röntgenfoto laten maken maar dat geeft risicos met zich mee omdat ze wel onder een lichte gas narcose moet,en hij vond verder dat ze wel gezond klonk dus ik kan het aankijken of het beter wordt en zodra er ook maar een teken is van verslechtering meteen naar de dierenarts.

Maar ik vind dit een hele moeilijke beslissing want ik wil niet riskeren dat ze straks niet meer wakker wordt van de narcose maar ik wil ook niet wachten er erachter komen dat ik te laat was.
Ze is actief, zelfs druk en wil steeds in hoekjes kruipen. Ik heb haar gewoon nog zien eten en drinken vandaag en ze zat de graven op de bodem van de kooi.
Het komt wel echt over alsof ze nog een nestje wil gaan maken maar er zit maar geen ei in het buikje...en ik heb nog nooit een schijnzwangerschap meegemaakt met een vogel.

Lin

Maar je maakt je alleen zorgen om de buik? Als de arts recent de buik heeft geinspecteerd dan is het toch goed? kan je anders een foto maken? Ze eet en drinkt verder goed en de ontlasting is toch ook goed? Als je niks hard in de buik voelt zou ik mij geen zorgen maken (tenzij het heel groot is)


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Namyi

19 juli 2016, 23:24:47 #5 Last Edit: 19 juli 2016, 23:27:19 by Namyi
Ik zie dat dit bericht inmiddels al 240+ keer gelezen is dus wilde ik even een update geven over hoe het nu met Ray is.

Ondanks dat ik onlangs naar de vogel arts ben geweest zat het me toch niet lekker met haar opgezwollen buikje en haar onrustige gedrag. Dus toch maar een afspraak gemaakt deze keer bij de dieren kliniek ijburglaan omdat de vogel arts op stad & land op vakantie is en op vrijdag zijn we er heen gegaan.
Ze oogde nog steeds gezond want ze at & dronk goed, ontlasting kwam er ook nog gewoon uit en ze speelde nog steeds maar ze was nog steeds enorm broeds en opgeblazen. Toen we daar kwamen en ze haar ademhaling hebben gecheckt was al gauw duidelijk dat ze gewoon een enorm goede actrice was want ze ademde wel wat zwaarder ondanks dat je dat niet direct aan haar kon zien. Na een echo en 2 sets van Röntgenfoto's (die konden daar gelukkig zonder narcose gemaakt worden) was het heel duidelijk dat er ergens in het onderbuikje iets niet goed ging want er zat heel veel vocht en het liep gewoon niet zo goed door. De arts had een vermoeden dat het door twee dingen kon komen, meerdere dooiers in de buik of cystes op de eileider.

Maar het maakte niet uit welke van de twee opties het was ze was er gewoon ondanks haar gedrag niet goed aan toe en zou moeten worden geopereerd want anders zou ze waarschijnlijk van het weekend overlijden. Aangezien dit haar enige kans op overleving was hebben we gauw ja gezegd, hoe eng het ook was. De operatie duurde 50 minuten dus ik vreesde eerlijk gezegd het ergste maar gelukkig werd ze wakker. Ze hebben uiteindelijk de eileider moeten verwijderen en ze hebben 20 gram aan dooier vloeistof eruit gehaald, gelukkig is er niks gaan rotten. Ze moest daar overnachten omdat ze toch nog erg moe en slapjes was, wat niet gek is na zo een operatie en de volgende dag mochten we haar ophalen en weer mee naar huis nemen.
Ze krijgt nu nog 2 maal daags antibiotica en pijnstilling en ook heeft om de dag een prikje hormonen gekregen en vrijdag krijgt ze laatste( 3 prikken intotaal).
Helaas zal ze dit nu nodig hebben om hopelijk te zorgen dat ze niet meer broeds wordt en dus ook geen dooiers meer kan krijgen want deze zouden nu direct in de buik terecht komen zonder haar eileider. Dus het wordt voor altijd goed opletten vanaf nu en het aller moeilijkste is nog dat ik haar dus ook een tijd niet bij me kan hebben en niet mag kriebelen omdat ze dat wellicht als romantisch kan ervaren en dan toch in het broedse gedrag blijft. Vanaf nu moet ik ook heel goed proberen om mijn valkparkieten vroeg naar bed te brengen in een donkere kamer, beetje lastig in een appartement waar je altijd de avond zon op je kamers hebt schijnen. Maar liever dat zodat ze denken dat het herfst of winter is dan dat ze gaan broeden met alle risico's van dien. Verder is ze goed bij aan het komen van deze grote operatie en geneest de wond heel goed volgens de VA.

Maar waar ik naartoe wilde komen met dit lange verhaal is dat ondanks dat je dierenarts iets zegt kan er in een paar dagen veel veranderen. Dus als je een situatie écht niet vertrouwd ga dan alstublieft naar de dierenarts, liever een keertje te veel dan een keertje te laat met grote spijt!! Als ik niet was gegaan had ik de grootste spijt gehad want ik ben enorm gehecht aan mijn beestje zoals iedereen op deze forum volgens mij <3

Ik hoop dat dit ook voor anderen helpt die dezelfde symptomen zien bij hun valkparkiet pop want het is echt een serieuze zaak waar helaas te weinig informatie over beschikbaar is.

LinVolg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

carco

Jemig zeg!
Goed dat je naar je eigen gevoel geluisterd hebt.
Verwen haar maar lekker.

Groetjes: Caroline.
Klik op het plaatje voor onze site!
Namyi

Citaat van: carco op 20 juli 2016, 09:51:09Ik ben heel blij dat ik toch maar een afspraak heb gemaakt want voor hetzelfde geld was ze er nu niet meer.
Maar helaas is het gevaar nog niet geweken, als ze nog een ovulatie heeft komt de dooier weer in het buikje terecht en moet ze weer onder het mes :(
Advies van de VA was dan ook om het even een tijdje ongezellig te houden, niet kriebelen en andere "romantische"dingen te doen omdat het haar zou kunnen stimuleren.
Ik heb het er wel moeilijk mee want ze houdt ontzettend veel van kriebeltjes maar het moet maar, ik hoop gewoon dat er geen ovulatie plaats vindt en de hormoon prikjes goed hun werk zullen doen.

Het blijft iig spannend zo, iets te spannend als je het mij vraagt!