Valkparkiet.com

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Informatie: (bij)voeding voor je valkparkiet  (gelezen 6634 keer)

Rianne

  • Admin
  • Valkparkiet
  • *
  • Offline Offline
  • Berichten: 20018
    • Hobbykwekerij Sephora
Informatie: (bij)voeding voor je valkparkiet
« Gepost op: 10 maart 2016, 15:00:40 »

Voeding
In de natuur zijn valkparkieten een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel. In gevangenschap zit het al in zijn voerbakje en is zo een groot deel van de dag indeling teniet gedaan. Geef daarom een grote verscheidenheid aan voedsel. Begin hier vooral jong mee zodat de valkparkiet alles leert eten. Mocht de valkparkiet bijvoorbeeld minder eivoer eten, wil dat niet zeggen dat het niet meer gevoerd hoeft te worden. En met alle voedingssoorten die hier beschreven worden buiten het basisvoer om: teveel ergens van is nooit goed voor de valkparkiet. En dagelijks verversen is erg belangrijk!

Basisvoeding
Bij de dierenspeciaalzaak zijn zakken voer verkrijgbaar voor grote parkieten of valkparkieten. De voedingswaarde neemt na verloop van tijd af, koop daarom altijd kleinere hoeveelheden, of bewaar het in luchtdichte emmers. Bij de winkel wordt regelmatig voer aangevuld. Oud voer smaakt voor de valkparkiet ook minder lekker. Het voer zal dagelijks gecontroleerd moeten worden. Let op: de valkparkiet pelt de zaden waardoor de hulzen terug vallen in de voerbak. Hierdoor lijkt de voerbak gevuld maar is in werkelijkheid leeg. Geef het voer altijd in de morgen, zo gauw valkparkieten wakker worden gaan ze op zoek naar voedsel.

Eivoer

Ook een basis behoefte van de valkparkiet. Buiten de kweek om volstaat 1x per week. Tijdens de kweek moet het dagelijks aanwezig zijn. Sommige eivoer product zijn te "rullen" (vochtig maken) lees hiervoor wel eerst de gebruiksaanwijzing. Er zijn ook eivoer producten met insekten toegevoegd, dit geeft een goede afwisseling voor de valkparkiet. Eivoer is ook erg goed te mengen met fruit, groenten en andere voedingsmiddelen. Let wel op dat dit alles snel bederft en bij hoge temperaturen vaker vervangen moet worden.

Trosgierst
De lievelingsmaaltijd van elke valkparkiet. Geef hiervan nooit te veel, niet meer dan 1 a 2 strengen per week per valkparkiet. De valkparkiet eet dan namelijk alleen nog maar trosgierst en zal de andere voedingsmiddelen niet meer nuttigen.

Groenten
Groenvoer hoort bij het dieet van de valkparkiet.
Met bladgroenten zoals: Sla, muur, andijvie, spinazie enzovoort oppassen dat er niet teveel gegeven wordt iv.m. mogelijk problemen met de ontlasting. Een stukje wortel, komkommer, courgette, rettich en bleekselderij wordt ook altijd op prijs gesteld door de valkparkiet.
Dit kan ook gemengd worden met eivoer. Verder kunnen ook boontjes, rijst, tauge gevoerd worden. Kijk voor meer idee├źn op de lijst onderaan.

Fruit
Een stukje appel, peer, mandarijn of sinaasappel wordt ook altijd gewaardeerd, dit kan ook gemengd worden door het eivoer. Houdt er wel rekening mee dat het snel bederft. Een beetje kiwi of zelfs een halve kiwi is ook leuk om te voeren, de valkparkiet is dat tijden druk met de kiwi en er zitten ook nog eens zaadjes in. Denk ook eens aan aardbeien, rode bessen, kersen enzovoort, de valkparkiet ziet er na de maaltijd dan wel verschrikkelijk uit. Meestal zitten ze dan helemaal onder de aardbei, dit kan echter geen kwaad. Kijk voor meer suggesties op de lijst onderaan.

Lekkernij
Een schijfje hard gekookt ei, waarbij het de valkparkiet alleen gaat om het eiwit, is een echte aanrader. Probeer ook eens een pinda (eventueel met dop) te voeren of noten, op walnoten zijn ze ook erg gek.

Op knabbelstaven kunnen ze uren knagen. Dit zijn houten stokken met daar rondom zaden met honing geplakt. De valkparkiet moet hiervoor veel moeite doen om de zaden los te krijgen. Dit is ook goed tegen verveling. Deze staven zijn verkrijgbaar bij bijna elke dienspeciaalzaak.

Mineralen
Voor een goede opbouw van het skelet en het onderhouden daarvan is het belangrijk bronnen hiervoor aan te bieden. Een stukje sepia en een kalk- of mineraalblokje mag daarom niet ontbreken in de kooi. Het toevoegen van grit (oestergrit) aan het eivoer of apart verstrekken in een zogenaamd snoepvoerbakje is een belangrijke calciumbron. Een valkparkiet neemt hiervan naar behoefte, soms een hele tijd niet, maar het moet altijd beschikbaar zijn.

Kiezel

De kiezel is van belang voor de maagspier van de valkparkiet. Als er geen kiezel aanwezig is kan de maagspier verslappen en dat is slecht voor de spijsvertering.
De kiezel vermaalt de zaden zoals mensen het met de tanden en kiezen doen. Een valkparkiet neemt hiervan naar behoefte, soms een hele tijd niet, maar het moet altijd beschikbaar zijn.

Roodsteen en houtskool worden vaak toegevoegd aan kiezel of grit. Maar beiden zijn meer schadelijk dan nuttig. Ze nemen stoffen op uit de darm of laten het darmkanaal tot rust komen. Deze zouden dus alleen versterkt moeten worden als geneesmiddel. Kiezel en grit vermengd met roodsteen of houtskool niet verstrekken.

Water
Er moet altijd vers water voor de valkparkiet aanwezig zijn. Op kamertemperatuur en zeker niet koud of ijskoud! Dagelijks moet het water ververst worden, op warme dagen moet het water meerdere malen ververst worden.

Met dank aan: Jura & Herman Berkhout, Valkparkiet kwekerij "de Valk".

Deze website is auteursrechtelijk beschermd, 1999-2013. Peter & Angelique Bosboom.   Copyright Policy
 
Fruit:
Appel
Abrikoos
Japanse peer
Banaan
Japanse wijnbes
Zwarte bessen
Bloedsinaasappel
Blauwe best
Canteloupe meloen
Carambola, stervrucht
Jamaica-appel
Kersen
Clementines, mandarijnen
veenbessen
Gedroogde dadels
Vijgen (vers)
Zespri gold
Druiven, wit of blauw
Granaatappel
Guave
Honingmeloen
Gaylussacia brachycera
Mabolo
Kiwi's
Japanse mispel
Lychee
Mango
Meloen
Moerbei bessen
Nectarine
Bloedvijg, Cacatijsvijg, woestijnvijg
Sinaasappel
Papaya
Perzik
Peren
Ananas
Pruimen
kweepeer
ramboetan
frambozen
Aardbeien
tamarillo vrucht
Gele pruimen

* De dadels niet te vaak geven omdat er een hoog suikergehalte in zit, dan liever gedroogde, suikervrije of met minder suiker geven
** Alle meloensoorten mogen gegeven worden aan de vogels
*** De vogels lusten niet alleen de bessen van de moerbei maar ook de bladeren

Groente:
Broccoli
Spruitjes
Koolrabi
Wortelen
Selderij stelen
Bieten
Cichorei
Chinese kool
Mais
Komkommer
Boerenkool
Eierplant
Andijvie
Venkel
Groene erwten (in schaal)
Groene pepers
Ijsbergsla
Aardpeer
Veldsla
Aardappel (gekookt)
Pompoen
Radijs
Zuring
Rode bieten (vers)
Spinazie
Tomaat
Courgette
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog