Valkparkiet.com

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Na een weekje alweer afscheid moeten nemen van Kroki.  (gelezen 5963 keer)

Hans E.

 • Valkparkiet eitje
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 4
Na een weekje alweer afscheid moeten nemen van Kroki.
« Gepost op: 11 juli 2015, 21:05:39 »

Vandaag is ons valkje Kroki overleden. We hebben haar slechts een weekje in huis gehad.
Van 1985 tot 2002 had ik al een valkparkiet, waar ik erg aan gehecht was. Deze heeft mijn vrijgezellentijd, verhuizing, huwelijk en later de geboorte van de eerste kinderen nog meegemaakt. Mijn jongste dochter kent hem alleen van verhalen en foto's. Onlangs besloten we dat het wel erg leuk zou zijn, weer een valkje in huis te hebben. Via de dierenafdeling van een tuincentrum stond ik op de wachtlijst. Vorige week was het dan zover: de valk was gearriveerd en kon worden opgehaald. Wij een mooie ruime kooi gekocht met alles erop en eraan. Voer, zand, grit en ei-krachtvoer. Alles leek compleet, en het leek erg gezellig te worden. Kroki was ongeveer 10 weken oud. (In het tuincentrum verkopen ze geen hele jonge vogels omdat die nog te veel verzorging nodig hebben).
De eerste dagen was Kroki erg nieuwsgierig en actief. Hij at en dronk, zat op alle stokken en scharrelde zo af en toe over de bodem van de kooi.
Gisteren viel het mij op dat hij best veel sliep, en vanmorgen heeft hij op de bodem van de kooi vrijwel continu zitten slapen. Dit vond ik wel wat vreemd, dus ben informatie gaan zoeken op internet. Zo ben ik ook op dit forum terecht gekomen. Ik heb hem later weer op z'n stok gezet vlak bij zijn eten en drinken, maar weer zat hij alleen maar te slapen. Al zoekende naar informatie hoorde ik hem ineens van zijn stok af vallen, en lag op z'n rug onder in de kooi. Ik heb hem gelijk opgepakt. Hij ademde nog wel en knipperde wat met z'n ogen. Ik heb toen gelijk de dierenarts gebeld waar ik direct terecht kon. Terwijl ik m'n schoenen aan het aantrekken was, zag ik al dat het niet meer nodig was. Ook het ademen was gestopt...
We zijn erg aangedaan door dit plotselinge overlijden. Het leek allemaal zo leuk te worden. Na jaren weer eens een valkje in huis, en mijn dochter had zich al helemaal "ingelezen" over voeding en verzorging. Meer nog rijst de vraag wat er nu fout is gegaan. We willen heel graag een jonge valk, maar zijn door deze gebeurtenis wel wat terughoudend geworden. En dat terwijl de vorige valk ruim 17 jaar mijn "maatje" is geweest.   
Gelogd

RomyS

 • Kleuter valkje
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 58
Re: Na een weekje alweer afscheid moeten nemen van Kroki.
« Reactie #1 Gepost op: 11 juli 2015, 22:16:34 »

Hallo Hans,
Veel sterkte met dit verlies.. :(
Ik kan me voorstellen dat jullie erg aangedaan en geschrokken zijn.
Het is lastig om een verklaring te geven, het kan zo veel oorzaken hebben. Ik denk niet dat het aan jullie toewijding heeft gelegen in ieder geval!

Mocht je er weer aan willen beginnen (het kan zijn dat jullie gewoon pech hebben gehad) zou ik je willen adviseren om een valkje bij een (hobby)kweker te kopen. Dit zijn mensen die kweken met liefde en passie. Zij geven meer om het leven van een valkje dan in het tuincentrum, waar de belangen anders liggen. Bij een hobbykweker is het bekend hoe het valkje zich ontwikkeld heeft en wie de ouders zijn. Op deze site staat een lijst met kwekers, in google kan je kwekers opzoeken in je provincie en ook via marktplaats zijn er goede kwekers te vinden. Let bij marktplaats wel goed op, hier zitten ook verkeerde mensen bij..

Als ik nog iets voor je kan betekenen hoor ik het graag! Nogmaals sterkte
Gelogd

Hans E.

 • Valkparkiet eitje
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 4
Re: Na een weekje alweer afscheid moeten nemen van Kroki.
« Reactie #2 Gepost op: 11 juli 2015, 23:14:40 »

Hallo Romy,
Dank voor je bericht. We kunnen nog steeds niet bevatten wat er nu gebeurd is. Ik ben ook geen specialist die gelijk door heeft wat er aan de hand is, en hoe te handelen. Wat betreft het tuincentrum: Zij kweken niet zelf, en dit is ook de reden dat ze alleen wat "oudere" jonkies doorleveren.
Het is ook een kwestie van gunnen. Ik heb een eigen bedrijf, en het tuincentrum is een van mijn opdrachtgevers. Dus doe je ook wat terug.
Ik weet niet bij welke kweker de valk vandaan kwam. Ik heb het wel gemeld bij het tuincentrum.
Zoals je zegt kunnen we ook gewoon pech hebben gehad. We zijn zeker voornemens om het avontuur nogmaals aan te gaan. Ik weet alleen nog niet waar ik naar toe zal gaan voor een nieuwe valk. De jonkies liggen ook niet overal "voor het oprapen", en we willen er wel graag een die weer handtam kan worden.
     
Gelogd

RomyS

 • Kleuter valkje
 • ***
 • Offline Offline
 • Berichten: 58
Re: Na een weekje alweer afscheid moeten nemen van Kroki.
« Reactie #3 Gepost op: 12 juli 2015, 09:05:19 »

Ja dat snap ik.. Ik werk zelf op de dierenafdeling van een groot tuincentrum. Wij hebben konijnen en cavia's, ik zie hier niet altijd de betrokkenheid terug die hobbykwekers wel hebben.. Maar misschien is dit bij jou anders!

Er zijn veel kwekers die jongen aanbieden die handtam zijn, deze worden vanaf een paar weken uit het blok gehaald zodat ze wennen aan handen. Zo kan je ze thuis makkelijk verder tam maken!
We zitten op dit moment midden in het broedseizoen, er worden heel erg veel jongen aangeboden nu.
Ik weet niet waar je woont, maar ik zag op de facebook van Sephora (Rianne, moderator op het forum hier) dat zij nog meerdere jongen heeft zitten! Bij dit soort mensen weet je zeker dat je een goede valk krijgt.
Er zijn nog meer van dit soort betrouwbare kwekers. Ze kunnen je ook op de hoogte houden van de ontwikkeling van een jong valkje, mocht je er een vinden die nog niet oud genoeg is om mee naar huis te mogen.
Gelogd

de_vogelkamer

 • Valkparkiet
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 278
Re: Na een weekje alweer afscheid moeten nemen van Kroki.
« Reactie #4 Gepost op: 12 juli 2015, 10:23:10 »

wat vervelend zeg.. kan best zijn dat het valkje al iets onder de leden had. Dit kan een ziekte zijn die bij de kweker vandaan komt, maar het kan ook zijn dat hij in het tuincentrum besmet is geraakt door een ander ziek vogeltje.
Maar het kan ook zijn dat er ineens iets in het lichaam gestopt is met werken. Of misschien heeft hij iets giftigs te pakken gekregen en van gegeten? Denk bijvoorbeeld aan een plant in de kamer (vrijwel alle kamerplanten zijn giftig). Het kan van alles zijn, dus het zal waarschijnlijk een raadsel blijven  :-\
Wel raad ik aan om, voordat je een nieuw valkje aanschaft, de kooi goed te ontsmetten en wellicht het huis nog even nalopen op dingen waar hij van gegeten zou kunnen hebben.

Misschien heeft caroline van dit forum ook nog wel jonge valkjes te reserveren. Dit is haar facebookpagina: https://www.facebook.com/thehappycockatiel?fref=ts
Zelf heb ik pas in september weer jonge valkparkietjes.

Sterkte met het verlies! ook al had je haar pas een week, het blijft moeilijk om zo'n beestje te moeten verliezen..

Hans E.

 • Valkparkiet eitje
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 4
Re: Na een weekje alweer afscheid moeten nemen van Kroki.
« Reactie #5 Gepost op: 12 juli 2015, 10:48:56 »

Bedankt voor de reacties tot dusver. De valk is in deze eerste week nog niet uit zijn kooi geweest. We wilden hem eerst laten wennen. Hij kan dus niet van kamerplanten hebben gegeten. Het is in ieder geval een goede tip om in de gaten te houden wanneer we weer een nieuwe hebben. We hadden i.p.v. zitstokken wel takken in de kooi waar hij wel eens een beetje aan zat te knagen. Deze takken kwamen bij een dierenwinkel vandaan en zijn speciaal voor in vogelkooien. Ik neem aan dat daar niets verkeerds aan is. Ik vond de voerbak (type silo) van de kooi (Beeztees Vega) persoonlijk wel wat krap om met name de grotere zaden (pitten) door te laten, maar ik heb niet de indruk dat hij te weinig gegeten heeft. Er lag continu voer in de bak, en daarnaast had hij nog een bakje met ei-krachtvoer/grit, en er hing een snoepstick met tropisch fruit in de kooi.
De dierenarts waar ik contact mee had heeft mij geadviseerd dit voorval in ieder geval te melden aan het tuincentrum. Zij kunnen dan op hun beurt de kweker informeren. Onze valk zat wel apart in een kooi bij het tuincentrum toen we hem gingen ophalen.
Het verhaal van de hobby kweker spreekt mij wel aan. Ik woon zelf in de buurt van Rotterdam, maar ben best bereid om daarvoor een stuk het land door te rijden.
Ik zal eens op zoek gaan en contact leggen. Tips zijn altijd welkom.
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog