28 maart 2024, 22:38:56

hoe maken jullie zelf groente klaar

Gestart door Maryam, 24 maart 2015, 17:37:09

« vorige - volgende »

Maryam

Hallo,Ik ben benieuwd hoe jullie zelf groente maken voor de valken .
Bijvoorbeeld spruiten of sla of bloemkool en wat doen jullie er door ?
Ook welke insecten doen jullie er door en waar te koop?
En hoevaak mogen ze het hebben ?

Mvg Maryam

Izzy

Ik zorg voor variatie in groente en hang elke dag iets anders in de kooi. Witlof, sla, spinazie, andijvie en andere "grote" groentes steek ik gewoon door de tralies. Sperzieboon, snijboon, bloemkool, broccoli  ed knoop ik vast met een katoenen touwtje om en tralie.  Doe ik al jaren en werkt prima.
Het is erg leuk om het enthousiasme te zien waarmee wordt aangevallen, en soms de rilling als iets niet lekker uitvalt zoals selderij laatst  ;D

harmjan

Tijdens het groeiseizoen geef ik mijn valkparkieten vooral verse groente uit de tuin of uit het wild. In beide gevallen betreft het wilde planten. Vooral vogelmuur (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vogelmuur) eten ze graag, ik leg het gewoon op de kooi. Zelfs al heb je nog nooit van de naam gehoord, ik weet zeker dat je het plantje kent. Als ik het uit het wild haal dan vergewis ik me er altijd van dat het op een schone plaats groeit, dus geen plaatsen waar wel eens honden poepen of waar de grond misschien vervuild is. Daarnaast zijn mijn valkjes verzot op uitgebloeide paardenbloemen waar het zaad al van rijp is maar waarvan de zaaddoos nog niet is open gegaan. Daar kan ik er zeker honderd van bij elkaar binden in een bundel maar na een tijdje zijn alle zaadjes opgegeten. Dan hoor ik mijn zeven valkjes zeker een uur geen geluid maken ;). Ze moeten dit overigens wel leren eten. In het begin kan het een goed idee zijn om zo'n zaaddoosje een beetje open te maken om ze op weg te helpen. Hebben ze de zaadjes eenmaal ontdekt dan hebben ze nooit hulp meer nodig.

In de winter geef ik ze vaak takjes van de appelboom of een bessenstruik maar het allerliefste hebben ze een blad van een Chinese kool. Die hang ik gewoon op in de kooi.

harmjan

13 april 2015, 20:12:36 #3 Last Edit: 13 april 2015, 20:17:22 by harmjan
Dag Maryam,

Ik had geen idee dat er mensen zijn die de paardenbloem nog niet kennen. Kijk hier maar eens: http://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenbloem, misschien herken je de plant nu wel. De zaaddozen die je nodig hebt zien er uit als op de foto met de naam "uitgebloeid hoofdje." De plant kan je werkelijk overal aantreffen: in je tuin, in bermen, tussen straattegels en vooral in weilanden. Alleen, in het bos is de plant zeldzaam, je zult hem hooguit tegenkomen in een open gedeelte waar voldoende licht komt.

Tenslotte heb ik nog een tip voor je. Je kunt van parkietenzaadjes ook een beetje groente maken. Ik doe dit door ze te laten kiemen. Ik gebruik hiervoor grasparkietenzaad want de de extra zaden die valkparkietenzaadmengsels hebben kiemen niet gelijktijdig met de andere zaden. De gebruiksaanwijzing is simpel: neem een paar eetlepels grasparkietenzaad en laat dit minstens 12 uur wellen in water. Spoel het daarna in een zeef en laat het water zoveel mogelijk eruit lopen. Bied het daarna aan in een bakje voor je vogels. Het zaad dient dagelijks gespoeld te worden in een zeef. Aanvankelijk is het zaad alleen maar geweld maar daarna begint het langzaam te kiemen. Tijdens dit kiemproces ontstaan vitamines in de zaden die er eerst niet in zaten. Dan zijn de zaadjes een tussenvorm geworden van zaad en een groente. Als de niet opgegeten zaden te lange worteltjes krijgen kan je beter opnieuw beginnen met het wellen van nieuwe zaden. Mijn valkparkieten zijn er dol op, ze krijgen het dagelijks.

carco

Sorry harm jan maar kiem zaad dagelijks geven is net als knabbel staven erg slecht. Is heel schimmel gevoelig.

Groetjes: Caroline
Klik op het plaatje voor onze site!




harmjan

Ik heb in bijna 20 jaar nog nooit meegemaakt dat het beschimmelde. Kiemzaden kunnen hooguit gaan rotten als er teveel water in blijft zitten maar ook dat heb ik nooit laten gebeuren, kiemende zaden hebben nu eenmaal voldoende zuurstof nodig. Ik zorg ervoor dat mijn vogels altijd de beschikking hebben over kiemende grasparkietenzaadjes, het is gewoon zeer gezond maar, in tegenstelling tot droge zaden, slechts beperkt houdbaar.