Nieuwe wet verbiedt scheiden van te jonge vogels van ouders voor handopfok

Gestart door Sanna, 21 juli 2014, 07:10:31

« vorige - volgende »

Sanna

Vanaf dinsdag 1 juli is er een nieuwe wet in werking getreden die nogal wat inhoudt voor de hobbykwekers onder ons.

Het is nu bij de wet verboden (artikel 1.20) om o.a. valkparkieten op te jonge leeftijd bij hun ouders weg te halen en met de hand groot te brengen. Per vogelsoort is vastgelegd na welke periode de jongen wél van hun ouders mogen worden gescheiden. Dit komt neer op minimaal totdat ze volledig zelfstandig kunnen eten en daarvoor niet meer afhankelijk zijn van de ouders. Met deze nieuwe wet wordt ook de handel in babypapegaaien en babyparkieten strafbaar.

Wel wordt er een uitzondering gemaakt als het welzijn van de jongen of de oudervogel het scheiden van de jongen van de ouders noodzakelijk maakt. De bewijslast hiervoor ligt echter bij de liefhebber en dit zal geen eenvoudige taak zijn.



De wet omvat verder ook regels voor de houder, verkopers en fokkers/kwekers van huisdieren. Zo mogen er geen huisdieren verkocht worden aan personen jonger dan 16 jaar, moet er schriftelijke informatie worden meegegeven aan de koper van een huisdier (in ieder geval informatie over verzorging, huisvesting, gedrag en de kosten die met het houden van het dier gemoeid zijn) en moeten ook hobbyfokkers/-kwekers zich houden aan regels over het fokken en africhten van gezelschapsdieren (o.a. de verplichting de dieren goed te socialiseren).





Dit bericht is o.a. gevonden op:




Sanna

Langzamerhand wordt er meer bekend over de invulling van deze wet, maar of het er persé duidelijker van wordt...??  ??? ::)

In het kort komt het hierop neer. Wanneer je bedrijfsmatig bezig bent met o.a. vogels moet je je vóór 1 november registreren en een UBN-nummer aanvragen. Jaarlijkse kosten € 19. Wat 'bedrijfsmatig' precies betekent is heel vaag. Bijvoorbeeld: iemand kán al bedrijfsmatig bezig zijn wanneer hij een vogeltje weggeeft aan iemand anders dan zijn familie of vrienden. Of wanneer hij een vogeltje van iemand anders dan zijn familie of vrienden opvangt. Of je winst of verlies maakt is absoluut geen voorwaarde.



Wie nu al bedrijfsmatig met vogels bezig is heeft tot 1 juli 2020 de tijd om een bewijs van vakbekwaamheid te halen, wie na 1 juli 2015 een dergelijke activiteit start moet meteen een bewijs van vakbekwaamheid bezitten. Een bewijs van vakbekwaamheid haal je bij een MBO-instelling die is ingeschreven in het centraal register beroepsopleidingen (CREBO).



Kosten: onbekend, maar vergelijkbare opleiding voor honden en katten variëren vanaf € 1.500. Verdere vereisten: 7 weken (!) stage lopen.

Ruchtbaarheid aan de invulling van de nieuwe wet wordt hier vanuit de wetgever niet echt aan gegeven, want iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen en je moet zelf je informatie halen. Bovendien, wat zouden ze ruchtbaar moeten maken? Ze weten zelf nog niet hoe het ingevuld gaat worden...

Kortom, er is nog veel onduidelijk en onbekend. Niemand weet wanneer een hobby-kweker nu wel of niet moet registreren. Je moet zelf bepalen of je bedrijfsmatig bezig bent en de wetgever kan een keer komen controleren (of marktplaats afzoeken naar advertenties, websites bekijken van kwekers die vogels opvangen of verkopen, enz) of hij het daar mee eens is. Verschil van mening = boete. Velen hebben de RVO al gebeld, maar antwoorden variëren al naar gelang welke medewerker iemand te spreken krijgt. Onnodig te vermelden dat heel vogelminnend Nederland op social media volledig over de zeik is. Wellicht helpt het als de RVO door alle vogelliefhebbers platgebeld wordt...

Wat moet je doen? Wel of niet registreren? Wat zijn de gevolgen van wel of niet registreren? Niemand weet het precies. Informeer jezelf, neem een beslissing en draag de gevolgen van je beslissing. Dat is alles wat er nu over te zeggen valt.

Groetjes, Sanna

Yenne