28 maart 2024, 11:31:38

Advies gevraagd! Niet legende krop

Gestart door SanneMuis, 17 juni 2013, 09:27:23

« vorige - volgende »

SanneMuis

Ik schrijf niet vaak iets op het forum omdat vaak de antwoorden wel te vinden zijn. Sommige vragen worden immers steeds gesteld. Nu wil ik toch mijn situatie uitleggen in de hoop op advies.

Ik heb 3 koppeltjes. Een daarvan is een plukkend koppel. Vorig jaar ook al, alleen bleef het plukken beperkt tot de kop en het ruggetje en pas rond een week of 3/4 begonnen ze te plukken. Dan kon ik ze tegen de tijd dat ze op het punt stonden het broedhok te verlaten bij ouders weg halen. Dit jaar heb ik ze toch hun gang weer laten gaan, omdat ze om een of andere reden niet in de nepeitjes trappen die ik ter vervanging neerleg. (volgend jaar zal ik ze in een andere kooi stoppen tijdens broedperiode want ze zijn gewoon ongeschikt voor kweek.) Dit koppel is nu nog eerder begonnen met plukken.

Ik heb daarom de jongen voor het eerst echt weg gehaald in de leeftijd 7 dgn-14 dagen. Deze leeftijd heb ik nooit eerder gepapt want dat is tegen mijn principes in, maar nu was het echt nood omdat ze al geplukt werden bij het doorkomen van de eerste vleugelpennetjes. Mijn vader is veel thuis dus ook is het mogelijk de kleintjes goed te voeren.
-Heb een ziekenkooi aangeschaft waar je temperatuur kunt regelen.
-Babyflessenwarmer, om de pap netjes op temperatuur te kunnen laten 40 graden..
-Ik weeg ze elke voeding op een keuken weegschaal en noteer het gewicht. Geef ze vervolgens 10% of net iets minder.

Wat kan er nu nog misgaan?? Mijn vader en ik zijn heel voorzichtig en noteren alles in een boekje, het gewicht voor en na de voeding, tijdstip van voeren. Het begon zeer goed. de jongste van toen 10 gram kwam elke dag een grammetje of wat aan. Alle vogels krijgen veren. Helemaal top. De jongste werd 30 gram en toen..... toen ging het mis! Geen idee hoe en waarom, wat er gebeurd is. Krop problemen.

nr 2 en de jongste ( nr5) uit het nest legen hun krop niet meer de omvang van de krop neemt niet eens meer af. Ze hebben wel honger en ontlasting lijkt toch ook niet veel mis mee. Wel viel het mij op dat ze beiden onder de krop een kleine blauwe plek hadden. Veel gelezen, veel uitgezocht. De kropjes voelden niet echt heel hard aan en ook stonken ze "nog" niet uit hun bekje.  Dit weekend met lood in mn schoenen toch de kropjes leeg gemasseerd, Omdat ik niet wist hoe ik dat kon doen ben ik gaan zoeken. Volgende gevonden hoe het bij jonge papagaaitjes gedaan werd, Halve liter water gekookt met een klein schepje zout (minder dan theelepel) gekookt en laten afkoelen tot lauw warm. De kleintjes een behoorlijke hoeveelheid water gegeven en gemasseerd tot het goed gemengd was, daarna net zo lang masseren tot t er uit kwam. Alleen het laatste beetje water kreeg ik er niet uit. Maar dat was echt nog maar een mini beetje en voornamelijk vocht, voedsel was niet meer zichtbaar in de krop. Ze waren al wat vermagerd en langzaam zag ik dat de darmpjes blauwer kleurden, dus denk dat ze echt te weinig voedsel krijgen. Maar het kropje zag er weer normaal uit, De dierenarts had me eerder al eens het advies gegeven steeds een druppel appelazijn door het voedsel te doen. Over wat te doen en te geven tegen kropverzuring lees ik werkelijk van alles, iedereen heeft zijn eigen dingetje,  appelazijn, yakult, yoghurt, brandnetelthee, druivensuiker en nog wel e.a. (meeste heb ik niet in huis behalve de appel azijn)

Dus met hoop dat het goed kwam heb ik ze pas die avond laat 21.00 uur weer een klein beetje pap gegeven (helft van het gewicht) voor de nacht. Vanochtend toen ik ging kijken was er niks veranderd. De krop is wederom niet in omvang verminderd, bij beide vogels. overigens hadden ook de andere 3 een klein kropje over na de nacht. Kleiner dan een kleine knikker maar toch lijkt het dus bij die ook niet goed te gaan.

Oke dit jonge grut is nieuw voor mij, en moet hier veel van leren. Wellicht heb ik toch iets fout gedaan. Ik snap het werkelijk niet, hoe meer ik mn best doe om het goed te doen, hoe slechter het lijkt te gaan. Ik weet werkelijk niet waar het nou mis is gegaan en wat ik nog kan proberen. Ik was overtuigd op alles goed gelet te hebben, misschien was de pap te dik? Kan het een virus of een bacterie zijn die ze misschien toch al mee hadden gekregen? Is er nog een redden aan, kan ik nog iets proberen zo ja wat? DA heeft al eens eerder gezegd dat je soms de natuur zn gang moet laten gaan en je moet afvragen of je zoveel uitgeeft voor zo'n klein hummeltje.

Laatst met een ander klein hummeltje nog bij DA geweest van een koppel waar de jongen steeds in dood gaan. Alle jongen hebben worden wel gevoerd maar hebben vervolgens darmproblemen. Fortuin uitgegeven en nog geen steek verder en geen van die jongen heeft het gered.

Ik wil ze graag redden .Maar vrees op het ergste.



Sanne


Rianne

Jemig, wat een verhaal... Wat ik je kan aanraden is contact te zoeken met een goede vogelarts (deze zijn gespecialiseerd en weten uiteraard veel meer over vogels dan een gewone dierenarts), en overleggen wat je kunt doen en of het raadzaam is om ontlasting te laten onderzoeken, ook van je vogels buiten. Dit kan per vogel individueel maar ook van de ontlasting van alle vogels samen, alleen mocht er iets uit het onderzoek komen, weet je niet welke vogel de zieke is.
Mocht er een jong overlijden, of een oudervogel, bewaar het dan direct in de koelkast (in folie en een afgesloten zakje), en neem contact op met een vogelarts en laat het onderzoeken voor sectie.

Ik heb zelf geen ervaring met (krop)ziektes of bacterien, ik herken de verschijnselen dus ook niet. Maar probeer ze wel evengoed pap te blijven geven, meng het goed met de resten die nog in de krop zitten om verzuring te voorkomen. Want je kunt ze niet te kort voeding blijven geven.

SanneMuis

Ik heb contact gehad met DA. Hij is wel gespecialiseerd in vogels. Hij denkt echter dat er weinig aan te doen valt. /ik heb alles wel zo'n beetje geprobeerd.

Vannacht is de jongste overleden. Compleet uitgehongerd en een volle krop. De ander die leeft nog wel en is wel enigszins actief, maar overlevingskans wordt nihil geacht.

Ik heb gevraagd hoe je en valkparkiet dan sneller  en redelijk diervriendelijk uit zn lijden te verlossen gaf hij wel een opmerkelijk antwoord wat ik nergens eerder heb gelezen of gehoord, namelijk... kou, het beestje in de vriezer zetten.... Hmmm.  Iemand daar ervaring mee of andere ideeen?


Rianne

Misschien is het een erfelijke aandoening waarbij het voedsel niet of nauwelijks doorgang heeft naar de rest van het spijsverteringsstelsel? Je kunt een dood jong evt opsturen voor sectie, wil je het echt weten.
Ik snap dat het dier overlijd bij invriezen maar echt prettig lijkt dit mij niet.