25 september 2022, 15:30:55

Plukken

Gestart door Cherro, 8 mei 2011, 22:22:08

« vorige - volgende »

Cherro

Hey allemaal.

Ik zit er al een tijdje over te denken, nadat ik hier op het forum verschillende berichtjes las over ouders die hun jongen plukken.

Normaliter plukt een vogel zn eigen bij stress, en behalve anders dan stress kan ik geen verklaring vinden waarom een oudervogel zijn of haar jongen zou gaan plukken.
Ook heb je vogels die sloopgedrag of vervelend herhaalgedrag gaan vertonen: steeds zelfde rondje kooi, of van boven naar beneden klimmen e.d.

Wat is dan wijsheid? Vaak zegt men, als het te extreem gaat, koppels uitsluiten,  waar ik me in kan komen, omdat het voor de jongen iet fijn is en ook omdat het zou kunnen dat de jongen t later ook zouden kunnen gaan doen bij hun jongen.

Ikzelf denk, is het mogelijk om te kijken of er bepaalde stressfactoren zijn die dit gedrag veroorzaken?

Bijvoorbeeld:

Volierebroed kán dit veroorzaken doordat er andere vogels het nest misschien storen, of dat het mannetje zijn pop en jongen teveel meent te verdedigen en dit door plukken uit.

Kweekkooibroed: verandering van omgeving, kleinere ruimte, energie niet kwijt kunnen, dus plukken omdat dat de enige voorhande manier is om de stress kwijt te raken.

Kweken in huis, te veel activiteit daags, waardoor stressgevoeligere vogels gaan plukken.

Nog jongen hebben, maar de pop is al bezig met een volgende nest, de man gaat plukken of de pop, want de jongen zitten in het blok en een van de ouders heeft t al te druk met de nieuwe eieren, waardoor de partner alles alleen moet doen, en misschien daarom gaat plukken?

Verveling?

Ik gooi maar een balletje op, maar ben benieuwd.

Ik ben erg benieuwd hoe anderen hier over denken en of ze eventueel aanvullingen hebben. Of dat ze vinden dat dit klinkklare onzin is ;D Kan ook nog hahaha!

Als blijkt dat er veel herkenbare situaties zijn waarin toch wat meer sneller gestresste vogels gaan plukken, is het misschien te voorkomen door een andere situatie (indien mogelijk) te creeëren.

En hoe zou dat aangepakt moeten worden.

Wie o wie gaat van start met zijn haar mening? ;)

Ikzelf heb gelukkig nog nooit (ik klop t wel ff af gelijk ;) ) plukkende vogels gehad, maar lees er hier op t forum wel veel over, en na net nog zoiets weer gelezen te hebben, dacht ik, nu knal ik er een keer een topic over open :)

Ik ben rond, rond is toch ook een vorm? ;)


Nog te reserveren, jonge cinnamon bonte opaline geelwangjongen en bonte wildkleurtjes!

mariejj

In enkele gevallen kan het aangeleerd gedrag zijn wat moeilijk te veranderen is:   Ik heb een verwaarloosde agapornis opgevangen, zij zat alleen in een garage regelmatig zonder water en voer, daarna bij mensen in huis waarvan de katten de hele dag op de vogel jaagte,  nu heeft ze een vriendje speeltjes en alles, maar ze blijft zichzelf plukken.  :-\

Over het jongen plukken: 1 man van mij plukt zijn jongen, niet eens ernstig,  dus ik heb weinig last van plukkers gekeken naar het aantal vogels dat ik heb.

Ik ben overigens wel benieuwd of het bij huisvogels vaker voorkomt dan volierevogels,  en of het veel in de hand hebben van de jongen ook invloed heeft. (storen van de ouders)


Citaat van: Cherro op  8 mei 2011, 22:22:08
Ook heb je vogels die sloopgedrag of vervelend herhaalgedrag gaan vertonen: steeds zelfde rondje kooi, of van boven naar beneden klimmen e.d.

Dingen slopen vind ik juist normaal gedrag voor vogels  ;)

Cherro

Ja dat klopt ;D Maar ik bedoel echt slopen om uit te breken. Dus tralies bijten tot in aggressief aan toe ;)

Mijn ouders hebben eerder een parkiet gehad, die dus echt koste wat kost er uit wilde, en die probeerde dus echt alles zodanig te slopen dat hij er uit kon. Die werd ook steeds feller en feller.

Ook deed die niets dan steeds de zelfde rondjes om zijn stok klimmen, de hele dag door, en daar stopte hij alleen mee voor eten en drinken en dan ging hij weer.

Hij was dan duidelijk niet happy in de kooi, dus heb ik hem op een dag toen meegenomen en in de voliere gezet en het gedrag was gelijk over en hij was zo happy als hij maar zijn kon. :)

Ik ben rond, rond is toch ook een vorm? ;)


Nog te reserveren, jonge cinnamon bonte opaline geelwangjongen en bonte wildkleurtjes!