28 maart 2024, 19:18:17

Ontwormen

Gestart door Larissa, 12 januari 2011, 11:33:42

« vorige - volgende »

Larissa

12 januari 2011, 11:33:42 Last Edit: 14 januari 2011, 22:56:20 by Larissa
Hey hey

Ik heb een klein vraagje

Ik heb een vraagje als je een pop ontwormt hebt, hoe vaak moet je dat herhalen, het blijkt dat ze dus inderdaad wormen heeft/had

op de verpakking staat 1x in de 4 weken is dit genoeg ?
Het is trouwens Bogena wormenmiddel

groetjes Larissa

Larissa

Hoi hoi

Ik heb ff advies in gewonnen en ik kan gewoon over weken herhalen, dit omdat de wormen dood zijn nu en de over gebleven eitjes over 4 weken er dan uit zouden kunnen komen en dan was 1 keer herhalen genoeg zodat deze ook zouden dood gaan

Groetjes

Patrick

Ben zelf niet zo dol op Bogena ontwormings middel. Bij de opmerking van 1 keer in de 4 weken behandelen is hetzelfde als met de kraan open dweilen. Sorry voor me opmerking hoor.
Normaal als een vogel wormen heeft moet je een herhaal behandeling na 10 dagen geven. Dat houd dus in dat de eitjes binnen die 10 dagen zijn uitgekomen en uiterlijk met 9 dagen.
De eitjes zijn niet gevoelig voor een ontwormings middel vandaar de herhaal behandeling.
4 weken min 10 dagen blijven voor mij een hoop dagen over die genoeg ellende kunnen veroorzaken.
Ander punt met ontwormen is het werkzame middel wat erin zit en hoe snel het werkt.
Stel je vogel zit vol met wormen en je geeft middel A wat snel en doeltreffend werkt. Dan zal de vogel niet dood gaan van de wormen maar door de ontstopping die optreed omdat alle wormen in 1 keer gedood worden. Werkt het ontwormings spul niet goed dan zal je afvragen! Ja het werkt super maar niet als medicijn om een vogel van zijn wormen af te helpen. Voor prefentieve behandeling is het best een goed spulletje.
Maar nu weet je dat middel B er ook is en langzaam werkt. Bij langzaam denken veel mensen als eerste dat moet ik niet hebben want die krengen moeten er NU uit! FOUT!!!!
Een ontwormings middel wat langzaam werkt dood eerst de kleine en zwakke wormen en gaat zo door tot de sterkste en grootste dood zijn.
Vraagje........ welk middel ( A of B ) zal een al zwakke uitgeputte vogel beter helpen of draagzaam maken?
Als ik dit oude topic er even bij haal : http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php?topic=529.0
Heb ik toch zo mijn twijvels over dit middel. Een valkparkiet kan bv makkelijk dagen lang zonder water op een gezonde manier rondvliegen in je volliere/kooi. Ook als ze merken dat er iets vreemds is aan het drinkwater laten ze het staan en halen ze hun vocht wel ergens anders vandaan. Denk aan bv dauwdruppels die aan het gaas hangen.
Panacur bv is een heel goed middel maar werkt wel heel snel en uitkijken met overdoseringen.
Welk middel dan zal je je afvragen........
Zelf gebruik ik TopetOvo. Waarom? Heb even een stukje tekst geplakt en geknipt.

Is werkzaam tegen alle stadia van spoelwormen (Ascaridia) bij vogels.
- Is werkzaam tegen alle stadia van haarwormen (Capillaria) bij vogels.
- Is werkzaam bij lintwormen (Raillientina) bij vogels.
- Het werkt langzaam doch langdurig, zodat de gevreesde darmobstructie t.g.v. een opeenhoping van afgestorven spoelwormen niet voorkomt.
- 1 Tot 3 dagen na toediening van Topet OVO® Liquid zijn alle wormen en hun tussenstadia gedood en uit het maagdarmkanaal afgevoerd.
- Grote veiligheid.

Voor valkparkieten zijn 4 of 5 druppels voldoende per behandeling. Zelf geef ik het via een kropnaald rechtstreeks in de krop en spuit makkelijk 0,4 tot 0,5 ml in de krop (er zitten 20 druppels in 1 ml).
Wilde het bericht kort houden maar is me niet gelukt.

Gr,

Patrick
Lid van Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.nl

Larissa

Hey Patrick

Heel erg bedankt voor je reactie, zelf wist ik niet dat er een ander middel was wat op zich beter is voor de valk.
En je hoeft geen sorry te zeggen voor die opmerking dat het dweilen met de kraan open is want dat had ik zelf ook al beetje uit gepuzzeld.
Door van het weekend uit te pluizen over de levensloop van de worm

Het hoeft van mij ook niet snel te gaan als ze maar dood gaan, en dan gelijk er uit komen is zeker beter.Daarnaast heb ik er ook niks aan als het beestje verstopt raakt

En als ik het oude topic doorlees krijg ik toch het vermoede dat sommige niet tamme valkjes de druppels in de bek hebben gegeven waardoor je eerder kans krijgt op verslikken.
Wat dat Geel betreft wat in dit topic aan gehaald wordt dat had de vogel al en kwam aan het licht na de druppels dit komt niet van de druppels
Het middel wat jij bedoelt is dat verkrijgbaar via VA ? of ook gewoon vrij verkrijgbaar ?

Fijn dat je even helpt want dit is de eerste keer dat ik hier mee te maken krijg,

groetjes Larissa

Lentemorgen

Ik heb dit probleem de afgelopen maanden gehad met 2 grasparkieten die ik kocht en onder de wormen bleken te zitten. Ik heb de ontlasting laten onderzoeken bij een vogelspecialiste en het was volkomen onbegrijpelijk dat ze nog in leven waren. Ze zaten dan ook allebei de hele dag bol op hun stokje en waren graatmager.

We zijn toen begonnen met ontwormen met Beaphar Ascapinal en dan eerst de halve dosis gegeven (in 1 keer de hele dosis geven kan voor een darmverstopping zorgen) en daarna iedere 10 dagen opnieuw herhalen met de volledige dosis. Dit heeft ons 7 keer gekost maar afgelopen week is de ontlasting opnieuw getest en ze zijn er allebei helemaal vanaf, zelfs geen eitjes meer aangetroffen!
En als je je bedenkt dat er wormen uitkwamen van meer dan 3.5 centimeter lang.. dat is nogal wat voor zo'n klein grasparkietje.
Voor iedere zichtbare worm die eruit kwam hebben er zo'n 10 ingezeten, en ik heb er 12 geteld dus dat waren er een heleboel!

Het heeft geen zin om het via het water te geven! Je moet het echt rechtstreeks in de snavel geven, want dan alleen heeft het goed effect. Mijn valkparkiet is voor de zekerheid op dezelfde manier behandeld en ik kan het dus iedereen aanraden. Het is even emmeren maar het werkt wel!


Larissa

Hey Lentemorgen

Ik ben het niet helemaal met je eens
Ik heb buiten in de voliere enkele niet tamme valkjes zitten

Deze ga ik geen stress geven door ze eerst te vangen, dan vast houden,dan druppelen met het risico dat ze het in de longen krijgen, want dan ben je nog verder van huis.
En zoals patrick het doet kan ik niet want ik kan niet omgaan met een krobnaald
Dus lijkt me in het water een betere oplossing voor mijn wilde valken buiten.

EN dan maar iets vaker herhalen of ander middel aanschaffen

groetjes Larissa

Patrick

Eindelijk een nieuwe reaktie op ontwormen met een waarschuwing erbij. Zijn denk ik weinig mensen die hier ervaring mee hebben of het te durven melden.
Afgelopen najaar heb ik bij diverse vogels gemerkt dat ze wormen hadden (1 valkparkiet had er echt goed last van en was 20 gram afgevallen). Toch alle vogels een overdosering gegeven met Topet ovo. Ik gebruik dit spul al een jaar of 10 dus weet precies wat kan.

Gr,

Patrick
Lid van Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.nl

Patrick

Citaat van: Larissa op 18 januari 2011, 11:17:40
Hey Lentemorgen

Ik ben het niet helemaal met je eens
Ik heb buiten in de voliere enkele niet tamme valkjes zitten

Deze ga ik geen stress geven door ze eerst te vangen, dan vast houden,dan druppelen met het risico dat ze het in de longen krijgen, want dan ben je nog verder van huis.
En zoals patrick het doet kan ik niet want ik kan niet omgaan met een krobnaald
Dus lijkt me in het water een betere oplossing voor mijn wilde valken buiten.

EN dan maar iets vaker herhalen of ander middel aanschaffen

groetjes Larissa


Hebben er ook pellets van die je kan vermalen en door eivoer kan geven. Zo weet je ook zeker dat ze het binnenkrijgen.
Kropnaald is de eerste keer eng maar als je het goed doet kan het geen kwaad. Hou je de vogel goed vast en je houd de juiste richting aan dan kom je echt niet in de longen terecht.
Als je hier in de buurt bent van Hoogeveen wil ik je het wel leren  ;)
Lid van Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.nl

Larissa

Hoi Patrick

Ik wou straks toch even gaan bellen en dan informeer ik gelijk naar die pellets, die kan ik dan mooi vermalen in het eivoer.
Kun je die TopetOvo niet in het water gebruiken dan ?
En tja ik kom niet vaak in die buurt maar als ik in de buurt ben laat ik het je weten

Heel erg bedankt voor de tips en adviezen

Groetjes Larissa

lynette

Hoi,

Hier worden de ontlasting van de valkparkieten 1 tot 2x in het jaar gecontroleerd door vogelarts. Als hij dan iets vind dan behandel ik het. Verder hou ik de ontlasting zelf ook in de gaten ofdat er afwijkingen zijn of er wormen in zitten. Als ze niet in contackt komen met onbekende of buitenvogels is dit uit mijn mening niet zo vaak nodig. Ik heb nu zo een 6 jaar valkparkieten en heb in die tijd ter preventie maar 1x ontwormd. Voor de rest gebruik ik liever geen medicijnen als dit niet nodig is.

Ook vind ik het toedienen bij de wilde vogels toch een grote stressfactor voor de valkjes zelf. Ik werk zelf indien nodig met kropnaald (geleerd van een vogelarts) Maar ook dan kan het misgaan. Dus daarom maar een keer extra ontlasting laten testen dan onnodig stress te veroorzaken.

Nu met de giardia die ik helaas nu heb is gelijk wel alles onderzocht op andere paracieten of andere nare dingen. Gelukkig was de rest helemaal in orde.

Groetjes Lynette

ps ik haal pellets voor grasparkieten. Die meng ik door het eivoer heen. Is de juiste maat voor de valkparkiet om ze goed in een keer op te kunnen nemen net zoals een gewoon zaadje.


Kweekseizoen 2012 is bijna begonnen

Larissa

Hey Lynette

Heel erg bedankt voor je antwoord, ik gebruik ook liever geen medicijnen als het niet nodig is maar tja dit keer was het wel nodig en ik dacht persoonlijk dat Bogena wel goed was, maar blijkbaar bestaat er een beter middel

groetjes Larissa