27 april 2024, 07:58:15

Verzorging

Gestart door H J C Hellemons, 4 januari 2004, 01:20:38

« vorige - volgende »

H J C Hellemons

Wij hebben sinds afgelopen dond. een valkparkiet gekocht en wij zitten met een paar vragen :

( 1)  Hoe kunnen wij zien of t een jonge vogel is en of t een man of pop is.
( 2 ) Wij willen hem of haar heel graag tam maken , wat moeten wij wel of niet doen
( 3 ) Zijn er nog dingen die wij niet mogen vergeten of wel of niet moeten doen.............

Bij voorbaat onze dank hier voor

 Bert en Emmy Hellemons

Tara

( 1)  Hoe kunnen wij zien of t een jonge vogel is en of t een man of pop is.

Bij jonge vogels, zien de mannen er gelijk uit als popjes, die veranderen altijd na hun eerste rui, behalve lutino's, albino's, bonte ... Dus bij mannetjes kan je het altijd merken als ze jonger zijn dan enkele maanden, of ouder. Bij popjes is het moeilijker, daar die altijd hetzelfde blijven in feite ... Maar natuurlijk is er kans dat je valkje een ringetje om heeft, waar het jaartal op staat.

( 2 ) Wij willen hem of haar heel graag tam maken , wat moeten wij wel of niet doen

Wat je niet mag doen, is hem bijvoorbeeld nemen met een handschoen, en bang maken, wel kan je hem proberen lekkers te geven uit je hand, maar de eerste keren zal ie vast niet toehappen. Ook erg veel met 'm praten is heel belangrijk, en vooral geduld.

( 3 ) Zijn er nog dingen die wij niet mogen vergeten of wel of niet moeten doen.............

Je moet rekening houden met planten, en de bepaalde voeding die een valkparkiet nodig heeft, daar hebben zij behoefte aan sepia, kalk, eivoer, grit, kiezel, hun gewone voer, noem maar op he, ook iets lekkers zoals trosgierst kan af en toe geen kwaad, en vooral, goede verzorging ;)

Groetjes, Tara

giovanni

hellow!

Je kan ook vragen aan een kweker met veel ervaring in de vogelsector om te zien of het een man of pop is. Ik doe dat ook altijd. Je kan ook het gedrag bestuderen, als ze stoer doen en macho-gedrag vertonen, zoals veel fluiten, met open vleugels rondlopen e.d., zijn het mannetjes. (wel is dit niet zó betrouwbaar)
Om ze ev. tam te krijgen moet je er véél tijd in steken, en het is ook beter om constant dezelfde dingen te herhalen, zodat ze die onthouden.
Wat je zeker ook niet mag vergeten bij het tammaken, is dat de valkjes dan ook ZÉÉÉR HARD kunnen BIJTEN!! Dit alleen bij valkjes die al iets ouder zijn, jongere kunnen nog niet zó hard bijten. Je moet dit eigenlijk een beetje verdragen en op je tanden bijten, hoe erg het ook soms is. (ben vanmiddag weer gebeten, en ie bleef nogal lang aan mijn vinger hangen, deed wel geen deugd! :( >:()