Slechte kweekresultaten... hoe, wat, waarom?

Gestart door •=Bonnie=•, 12 augustus 2009, 20:29:41

« vorige - volgende »

•=Bonnie=•

Met oog op het afgelopen kweekjaar heb ik voor mezelf een aantal conclusies getrokken. Ik begin met die conclusies en leg ze dan onderaan uit. :) Let wel, dit zijn mijn conclusies en gedachten en ik ben heel benieuwd naar jullie gedachten hierover. Dit is dus absoluut niet betweterig of belerend  bedoeld.

Stelling:
1. De eerste twee jongen in het nest zijn het sterkst.
2. De jongen uit de eerste ronde zijn sterker dan die uit  een tweede en misschien zelfs derde ronde.
3. Jongen die achterblijven (in een nest waar anderen het WEL goed doen dus NIET omdat de ouders het verkeerd doen) en dreigen het niet te redden maar door ons met kunst en vliegwerk, al dan niet met medicijnen zijn ongeschikt voor de kweek .
4. Jongen die pas na de twaalfde dag geringd kunnen worden zijn ongeschikt voor de kweek.
5. Selectie op kleur en aftekening ipv van op formaat en postuur om zelf aan te houden voor verdere kweek levert op den duur een zwak bestand met veel problemen op.
6. Kleine vogels, met name poppen, zijn ongeschikt voor de kweek.

Uitleg:
1. Ik ben van mening dat het niet alleen maar komt doordat de eerste twee jongen ouder zijn dan jong 3 en 4 in het nest dat zij vaak tot na het zelfstandig worden forser zijn. Bij het leggen van de eerste ei is de pop nog op haar best, bij ieder ei levert zij een klein deel in. Bij een pop in top conditie zal dit niet heel veel uitmaken, maar bij een pop die niet optimaal in conditie is neemt (denk ik) ook de conditie van het ei af.

2. Als je bovenstaand doortrekt is stelling 2 het logische gevolg. Na de eerste ronde leggen is de conditie van de pop lager. Als de eitjes onbevrucht waren en deze dus worden weg genomen waardoor de pop nog geen 3 weken "rust" heeft voordat haar lichaam in een nieuwe cyclus wordt geslingerd is dat tweede legsel zwakker dan het eerste.

3. Als de ouders normaal voeren maar er blijft een jong achter zijn wij geneigd bij te springen. Als deze vogels het dankzij ons redden en in de kweek terecht komen vormen zij volgens mij een zwakke schakel die mogelijk de oorspronkelijke reden van het achterblijven  genetisch doorgeven aan hun nageslacht.

4. Normaal gesproken worden valken geringd rond 8 dagen, de 1 wat eerder de ander wat later. Wanneer de ring pas na twaalf dagen blijft zitten geeft dit iets aan over de groei van het jong. Jongen die in dit stadium beduidend kleiner zijn dan de standaard blijven dit volgens mij hun leven lang. Voor kweken zou je eigenlijk alleen de besten moeten nemen.

5. Omdat wij geneigd zijn te selecteren op kleur komt het vaak voor dat we kleinere vogels in ons bestand opnemen. Uit prut x prut kweek je nooit mooie forse vogels.

6. Kleine poppen leggen kleinere eitjes. Uit kleine eitjes komen kleinere jongen ongeacht het formaat van de man. Volgens mij blijven deze jongen uit kleine eitjes per definitie kleiner en hebben dus al meteen een achterstand.

*Manon*

Hoi Bonnie,

Intressante punten heb je hier neergezet.
Ik ben nu met de eerste ronde nestjes bezig... ook mijn eerste keer in mijn leven een nestje... dus ja.. ik kan er eigenlijk nog geen mening over geven..

Wat ik al wel voor mijzelf besloten had en daarin kan ik dus meegaan met jou....
Wat je zegt over een eerste ronden en een tweede ronde.

Ik ben eigenlijk best 'geschrokken' over de drukte die ouders met hun eitjes en later jongen hebben... Ik had dus ook voor mijzelf besloten om een koppel twee nestjes per jaar te laten doen, maar niet achter elkaar... maar één keer in het voorjaar en één keer in het najaar...
Mijn popje Tara kreeg een ontstoken oog toen ze op de eitjes broedde... dit was voor mij een teken dat er veel van ze gevraagd wordt, want ik heb eerder een popje gehad die eitjes legde en daarna een ontstoken oog kreeg.... en of dat toeval is of niet.... ik heb dit gewoon voor mijzelf besloten... geen twee nestjes achter elkaar... ze mogen tussendoor weer eerst op krachten komen en gewoon valkje zijn...  :D

Groetjes Manon

nick01

1 puntje om rekening mee te houden wat betreft kleine vogels.
kleine vogels kunnen best hele goede genen bij zich dragen en doorgeven.
1 van de beste kwekers van nl heeft mij daarover een uitgebreide uitleg over gegeven.
als je jongen krijgt van 2 topvogels hebben alle jongen net zo veel kans op goed nageslacht omdat ze allemaal dezelfde genen meekrijgen.
moeten ze uiteraard wel goede ouders komen.
zoals je al zei als je eenmaal kweekt met prut zal t er allemaal niet veel beter op worden.
maar in theorie zou t kleinste jong uit een nest van goede ouders hele goede jongen kunnen geven als je deze op een kwalitatief goede partner zet.

Caroline

Klopt, dit ben ik met je eens.

Zelf heb ik ooit een uitgebreid gesprek gehad met een in vogels gespecialiseerd dierenarts van kliniek Broerdijk in Nijmegen over een valkje wat kromme teentjes had en een groeiachterstand door een achterstand tijdens de eerste weken.

Mijn mening was: met deze ga ik niet kweken, hij is kleiner en gehandicapt, hij blijft vrijgezel.

De mening van de vogelarts was nagenoeg hetzelfde als die jij hier plaatste. Met deze vogel kun je gewoon kweken. Zijn afwijking is niet aangeboren dus zijn genen zijn in orde en zal hij doorgeven aan zijn nageslacht.

Het valkje is nog steeds hier en heeft inmiddels een partner van hetzelfde geslacht, hij zal dus geen nageslacht krijgen.  ;)
Pablo, Rocky, Noa, Coco, Eros, Diégah, Amor, Perle, Ricky, Kouros,
Princess, Armani, J´adore, JOOP! Queenie, Van Gils, Giorgio,
Jim, Anaïs, Naomi, Dior, Jasmijn, Vlinder, Ashley, Juicy, Tommy,
Isabella, Azzaro, Lilly, Zara, Valentino, Dolce & Violet.


Regelmatig jongen.



KLIK op foto.

Landiej

Op zich ben ik het wel met Bonnie eens.
Met de volgende opmerking kan ik het echter niet helemaal eens zijn:

Citaat van: nick01 op 10 november 2009, 10:38:32
als je jongen krijgt van 2 topvogels hebben alle jongen net zo veel kans op goed nageslacht omdat ze allemaal dezelfde genen meekrijgen.


Niet elk jong krijgt dezelfde set genen mee van de ouders. Dan zouden alle jongen identiek zijn, en dat is in de meeste gevallen uiteraard niet zo. (Ik weet niet of tweelingen eigk voorkomen bij vogels? Twee jongen uit één ei?)

Natuurlijk zal een niet-aangeboren afwijking niet doorgegeven worden aan de ouders. Maar als een jong zwakker en kleiner blijkt dan zijn broertjes of zusjes kan dat best in de genen zitten, al zijn de ouders nog zo sterk.

Vergeet niet dat er ook fouten kunnen voorkomen in het doorgeven van het DNA, wat zal resulteren in afwijkingen die bij de ouders niet aanwezig waren.

Algemeen gezegd is het natuurlijk verstandig om gezonde forse valkjes te kiezen voor de kweek. Hoe sterker de stamboom is (dus niet alleen de ouders, maar ook grootouders en verder), hoe groter de kans is dat je forse gezonde jongen krijgt.

nick01

met zwakke vogels kweek je ook niet he  ;).
ik heb t meer over een nest van bv 4 kerngezonde fitte jongen afkomstig uit 2 goede ouders maar waarvan de jongen alleen in formaat verschillen.

ik schreef al alle jongen hebben net zo veel KANS op goed nageslacht , zoals je al aangaf zijn ze nooit identiek en aangezien je niet kunt kijken in het dna rugzakje zul je ook geluk moeten hebben. ( wie weet kweek je uit de kleinste wel de mooiste jongen omdat die net betere genen mee heeft gekregen )
maar als de jongen van 2 echt goede vogels , de top van wat we hier hebben in nl waar ook een goede lijn achter zit , zou ik wel alle jongen durven gebruiken voor de tt kweek mits ze gezond zijn.