18 juli 2025, 18:41:26

Overlast van valkjes????

Gestart door caro, 1 maart 2009, 18:31:00

« vorige - volgende »

caro

Ik zet deze vraag eventjes bij spoed want er moet nu snel gehandeld worden. (als het niet goed is hoor ik het wel.

We hebben vandaag van de politie een waarschuwing gehad wegens geluidsoverlast van de vogels. Bij de volgende melding krijgen wij een bekeuring en bij de 3e klacht worden de vogels allemaal in beslag genomen

We heeft er hier ervaring mee en weet wat we zouden kunnen doen?

Zijn er geen normen voor geluidsoverlast en als die er zijn hoe zijn die regels?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen.


Groetjes

Caro
Hobbykwekerij " Het Valkjesparadijs "



http://members.lycos.nl/hetvalkjesparadijs/

Kaatje

Hoi Caro,

Ik kan je hier geen antwoord op geven, wel wil ik laten weten dat ik het heel erg triest vind dat er mensen hebben lopen klagen en je de politie daarvoor aan de deur hebt gehad !

Ik zal zeker met je meedenken en als ik wat lees of hoor laat ik het je gelijk weten !

Sterkte met deze belachelijke situatie, wat een vreselijke mensen lopen er toch tussen  >:(

Groetjes, Karin

Saar

Hoi Caroline,
Het enige wat je zou kunnen doen is zorgen dat ze 's nachts naar binnen gaan en dat je dan het binnenhok sluit.. Dan zijn ze minder luidruchtig..Anders ben ik toch bang dat ze je vogels afnemen :(
Sterkte hiermee! Ik vind dit echt oneerlijk :'(
Liefs Saar :-*

Anja

Hoi Caro,

Ik heb er geen woorden voor. Ik kan je alleen maar heel veel sterkte wensen en ik snap helemaal niet dat er daadwerkelijk van die mensen zijn.

Liefs,

Anja

Rianne

Is het niet zo dat het boven een bepaald aantal decibel uit moet komen? Ik heb er gelukkig nog geen ervaring mee, maar kan me voorstellen dat de buren het 's ochtends vervelend kunnen gaan vinden nu het weer vroeger licht wordt.

caro

Bedankt voor de reacties.

Het werd ons dus zo uitgelegd door de agenten dat er pas metingen worden genomen na de 2e keer (na de boete) dus en bij de 3e keer de vogels in beslag worden genomen.
Het is dus zo als er een klacht binnen komt en de agenten gaan bv 's ochtends  luisteren en ze horen de vogels het dus al overlast is. Al zou er dus maar 1 koppel in de voliere  zitten en de buren klagen over het geluid en de agenten constateren dat de vogels geluid maken is de klacht gegrond. Dus minderen van de vogels heeft dus ook helemaal geen zin.

We hebben dus al contact gehad met de vogelverening en die zeggen dus weer andere dingen. Eerst moet er een officiele aanklacht ingediend worden en dan moeten er geluidsmetingen gedaan worden en dan aan de hand van deze geluidsmetingen wordt er een beslissing genomen of het wel of geen overlast is.


We gaan morgen eventjes wat telefoontjes plegen en ik hou jullie op de hoogte.
Hobbykwekerij " Het Valkjesparadijs "



http://members.lycos.nl/hetvalkjesparadijs/

*Esther*

Hoi,

Ik zou zelf naar de politie bellen en een gesprek aanvragen.
Zij weten als het goed is precies de norm van wat is toegestaan. (het zal om de decibellen gaan.)
Tevens vind ik wel dat als je buren last ervaren, je de valkjes in een nachthok moet doen en ze pas na 9.30 er uit moet halen.
Je kunt dan aantonen dat je er alles aan doet om mee te werken.

Je kunt beter een meedenk houding aannemen dan een hakken in het zand houding. Daar bereik je veel meer mee, ook al voelt het nu heel anders.

Ook kun je in het gesprek met de politie eventuele andere negatieve ervaringen kwijt over je buren om het beeld duidelijk te maken. En feitelijke opmerkingen van buren die geen last hebben ook even benoemen, met naam van de buren er bij ( wel even overleggen of ze dat willen).

Mijn achterburen hebben een keer een verjaardag in de achtyertuin gevierd..... Dat was niet te doen, want de valkjes schreeuwden er boven uit.
Ik heb ze toen gelijk naar binnen 'gejaagd'. Dat moet dan maar effe.  ;)

Heel veel sterkte en ik zal nog even zoeken of ik iets meer kan vinden hierover.

gr Esther

*Esther*

1 maart 2009, 21:33:53 #7 Last Edit: 1 maart 2009, 21:40:14 by *Esther*
Dit stuk gaat uit van degene die last ervaart, maar het geeft wel enigszins zicht op  het eea.


Een van de grootste bronnen van geluidsoverlast, na het wegverkeer, zijn buren. Het is natuurlijk heel vervelend als uw buren zoveel geluid produceren dat u hierdoor niet meer prettig kunt wonen. Maar wanneer is er sprake van teveel geluidsoverlast en wat kunt u er tegen ondernemen.



Geluidsoverlast en de wet
We wonen in Nederland zo dicht op elkaar dat het vrijwel onmogelijk is de buren niet te horen, ook normale geluiden dringen regelmatig tot de woning door en uiteraard kunt u ook hier last van hebben. U kunt echter pas actie ondernemen tegen het geluid als er een wet of regel wordt overtreden of als de geluidsoverlast voorkomt uit "onrechtmatig handelen". De wet bepaald over dit soort geluidsoverlast dat de aard, ernst, duur en de omvang van de geluidshinder en de daardoor veroorzaakte schade bepalen of de geluidsoverlast ook daadwerkelijk juridisch kan worden aangepakt.

Wat is 'onrechtmatig'?
Van onrechtmatig handelen is sprake als u iets doet of nalaat in strijd met iemands recht, de wet of een maatschappelijke plicht. Het is dus onrechtmatig om iets te doen of na te laten waardoor iemand anders tekort wordt gedaan of schade wordt berokkend, of waardoor een wet wordt overtreden.

Wanneer is burenlawaai 'onrechtmatig'?
Geluidsoverlast is tot op zekere hoogte subjectief. Wat voor de één ondraaglijke herrie is, valt de ander misschien niet eens op. En van buren met wie u bevriend bent kunt u meer hebben dan van buren met wie u niet overweg kunt. Niet elke geluidshinder die uw buren veroorzaken is automatisch onrechtmatig. Dat wordt bepaald door de aard, ernst, duur en de omvang van de geluidshinder en de daardoor veroorzaakte 'schade'. Het hangt dus sterk af van de individuele omstandigheden of het burenlawaai juridisch is aan te pakken. 's Nachts trompet spelen of uw hond urenlang laten doorblaffen zal al gauw als onrechtmatig beoordeeld worden.

De geluidsgrenzen voor particulieren woningen, gemeten aan de gevel, zijn als volgt:
gemiddeld piekbelasting

overdag (07.00 - 18.00) 50 dB(A) 70 dB(A)
's avonds (18.00 - 23.00) 45 dB(A) 65 dB(A)
's nachts (23.00 - 07.00) 40 dB(A) 60 dB(A)


Deze normen gelden niet voor bijzondere situaties. Als er gemiddeld per etmaal hogere geluidswaarden worden gemeten dan kan de geluidsoverlast die u ondervindt onrechtmatig zijn.

Een tweede regeling is te vinden het wetboek van strafrecht (artikel 431). Dit artikel verbiedt nachtelijk burengerucht. De controle op naleving van deze bepaling berust bij de politie en deze kan dan ook een boete geven aan overtreders van dit artikel. Richtbedrag voor deze boete is € 90,00.


Wat kunt u doen tegen dit burengerucht
Alhoewel u natuurlijk gelijk drastische maatregelen kunt nemen is het volgende stappenplan aan te bevelen om uw probleem op te lossen.


Neem eerst contact op met de buren die de overlast veroorzaken
Indien het contact niets oplevert is het van belang dat u een dossier gaat vormen waarin u nauwkeurig bijhoudt wanneer, hoelang en in welke vorm de overlast plaats vindt.
Meldt schriftelijk bij de overlastgever dat u een dossier aanlegt
Ga na of andere buren ook overlast hebben van de overlastgever zodat u mogelijk samen actie kunt ondernemen
Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld politie of de woningbouwvereniging
Onderneem juridische stappen, al dan niet via de verhuurder


Contact opnemen met de overlastgever
Soms zijn mensen zich er totaal niet van bewust dat bepaald gedrag overlast oplevert voor anderen. Het is dan ook goed mogelijk dat de overlast alleen al door een vriendelijk gesprek kan worden verholpen. Wellicht is het ook mogelijk dat u samen een tussenweg vindt waardoor beide partijen tevreden zijn. Er zijn vele simpele oplossingen die de geluidsoverlast kunnen verminderen zoals bijvoorbeeld andere vloerbedekking of het trillingsvrij ophangen van geluidsboxen.


Vorm een dossier
Indien een goed gesprek met de buren niet helpt zult u andere stappen moeten gaan ondernemen. Hiervoor is het van belang dat u over de nodige informatie beschikt om de overlast te kunnen aantonen. Het vast leggen van de overlast is dan ook van groot belang. Wellicht is het mogelijk om samen met anderen die ook overlast hebben een dossier aan te leggen. Hou in ieder geval in uw dossier over een lange periode alle incidenten, klachten en eventuele politieoptredens bij. Hoe meer getuigen, hoe beter. Hou ook gemaakte afspraken bij en noteer wanneer deze worden geschonden.


Zoek bemiddeling
Ga naar de politie of dien een klacht in bij de woningbouwvereniging.
Veel wijken hebben een wijkagent die als bemiddelaar kan optreden in het conflict. Helpt dit niet of is deze wijkagent niet aanwezig dan kan de politie alleen optreden als er sprake is van nachtelijke overlast of als in de algemene plaatselijke verordening is vastgelegd dat burengerucht strafbaar is. De politie kan dan een boete uitdelen of, na waarschuwing, geluidsapparatuur of muziekinstrumenten in beslag nemen.

Ook de woningbouwvereniging zal doorgaans eerst trachten om te bemiddelen in het conflict. Een woningbouwvereniging is verplicht u rustig woongenot te bieden en zal dus vaak al het mogelijke doen om deze verplichting na te komen, beginnende bij overleg met betrokken partijen. Gaat het echter om huurders die structureel geluidsoverlast veroorzaken dan kan de woningbouwvereniging ervoor kiezen de huurovereenkomst op te zeggen. Mocht de woningbouwvereniging hieraan niet willen meewerken, ook niet na het verzoek van meerdere huurders, dan zal alsnog een advocaat ingeschakeld moeten worden.

Tenslotte zouden ook conciërges, stadswachten, huismeesters of buurtvaders of buurtbemiddelaar nog kunnen bemiddelen in het conflict


Naar de rechter
Indien u op grond van uw dossier van mening bent dat uw buren onrechtmatig handelen, zoals hierboven omschreven en eerder genoemde maatregelen geen oplossing boden, dan kunt u een civiele procedure starten bij de rechtbank. U zult hiervoor een advocaat in moeten schakelen. De rechter zal in zijn beslissing uw belang en het belang van de tegenpartij afwegen, de uitkomst van de procedure is dus altijd onzeker. De rechter kan de overlastgever een verbod opleggen, indien er niet aan het verbod wordt voldaan moet de tegenpartij een dwangsom betalen. Op zich lijkt dit ideaal, heeft de overlastgever echter geen geld of inkomen dan schiet u hier dus niets mee op.

Karin

Hoe het wettelijk zit weet ik niet ( je kan even informeren bij de gemeente ), maar heb je een nachthok ? Is het niet mogelijk door ze 's avonds in het nachthok te lokken met voer ? 's avonds pas voer verversen dus ? En dan 's morgens om een cristelijke tijd er weer uit laten ? Ik neem aan dat wanneer ze om 9 uur gaan fluiten dat dat niet erg gevonden wordt door de buren ?
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Zyra

Je kunt ook even informatie inwinnen bij het Juridisch loket (tel.nr. 0900-8020) hier kun je vrijblijvend over bellen zonder extra kosten.. zelfs het eerste gesprek bij hun is gratis mocht je ze verder nodig hebben. Ook kun je natuurlijk informatie vragen bij je rechtsbijstand verzekering als je die hebt. Ik heb al vele malen het juridisch loket gebeld en ze kunnen je precies vertellen wat de wettelijke regels zijn en hoe je eventueel zou moeten handelen.

Ik hoop voor je dat dit opgelost kan worden en je vogeltjes lekker bij je blijven zitten.. wat een rot mensen hier toch  >:( ik zou inderdaad ook de vogels tot half 10 smorgens in het nachthok opsluiten zodat de herrie smorgens al verminderd wordt...

Succes en ik zal voor je duimen  :-*

Agnes

Jee, wat een nare situatie :(

Hebben de buren al met jou contact gehad over de overlast die zij ondervinden?

Hopelijk komen jullie eruit.

Groetjes van Agnes en de Veluwse valkjes.

Dierenfreackske

Hoi Caroline, ik sluit me aan bij de rest, wat een rotstreek van je buren, ik zou maar goed kijken of ze dat wel kunnen zomaar een klacht voor vogeltjes , zoveel decibel is dat tooch niet?  :P :P Veel sterkte meiss. Ann :-\



☺ Pita ☺

Caro meis ik hoop dat je wint ;)

Kaatje

Hoi Caro,

Ben je nog wat wijzer geworden of heb je nog een gesprek kunnen hebben met je buren !?

Ik hoop net zoals de anderen dat jullie er uit kunnen komen !

Groetjes, Karin

caro

3 maart 2009, 21:13:28 #14 Last Edit: 3 maart 2009, 21:15:30 by caro
Na een hoop gebel en gepluis op internet is dit het resultaat.

De normale gang van zake is (als er overlast is)

Zie onderstaand artikel, dit zou van toepassing zijn bij ons want wij hebben een koophuis. Met huren is de procedure weer anders.

Als uw buurman geen huurwoning bewoont, zult u eventueel, indien uw buurman niet luistert naar uw klachten, zelf de politie kunnen inschakelen. In veel wijken bestaat de mogelijkheid een wijkagent als bemiddelaar in te schakelen. De politie kan alleen optreden als er sprake is van een strafbaar feit, of als de openbare orde ernstig wordt verstoord. U hoeft niet altijd meteen aangifte te doen. Het is vaak effectiever om bij de wijkagent melding te maken van de overlast. De wijkagent kan dan proberen te gaan bemiddelen tussen de twee partijen om tot een oplossing te komen. Als ondanks de inschakeling van de politie het lawaaioverlast doorgaat, en u van mening bent dat uw buren onrechtmatig handelen, dan kunt u hen een aangetekende brief sturen, waarin u hen sommeert de overlast te beëindigen. Reageren zij hierop niet, dan kunt u eventueel een civiele procedure beginnen bij de rechtbank. Het is in dat geval belangrijk dat u voor u zelf alvast een dossier heeft opgebouwd, waarin u over een lange periode alle incidenten, klachten en eventuele politieoptredens heeft bijgehouden. Wij hebben dus nooit mondeling of schriftelijk een klacht gehad over de vogels. We zijn zelfs een aantal keren dat de voliere er staat in  de buurt gaan vragen of de mensen overlast hadden. Geen klachten dus.

In bovenstaand artikel staat dus; De politie kan alleen optreden als er sprake is van een strafbaar feit, of als de openbare orde ernstig wordt verstoord. Volgens de gemeente hebben wij dus een strafbaar feit gepleegd.



We hebben dus contact gehad met de wijkagent. Dit was dus de agent die zondag bij ons voor de deur stond, Tot onze verbazing. Het is dus echt gewoon zo dat ze bij de derde klacht de vogels in beslag nemen. Er werd dus ook verteld dat we verder geen stappen kunnen ondernemen omdat in deze zaak de politie de zaak beslist.
Dus met andere woorden, als de agent een vriendje is van degene die geklaagd hebben of hij heeft een slechte bui of je gezicht niet aanstaat, en er komt een klacht binnen hij alleen maar de vogels hoeft te horen (hoeft niet eens hard te zijn) hij dus gewoon kan  bepalen dat het overlast is of het nu waar is of niet. De politie kan hier gewoon over beslissen.

We hebben ook contact opgenomen met onze rechtsbijstandverzekering en we moesten dus alle dingen eventjes mailen en dan gaan zij kijken wat ze kunnen doen. Het is dus nu afwachten wat daar uit komt.


Groetjes

Caro
Hobbykwekerij " Het Valkjesparadijs "



http://members.lycos.nl/hetvalkjesparadijs/