15 mei 2024, 03:22:55

Aanschaf twijfels.

Gestart door Damien, 14 maart 2007, 00:43:46

« vorige - volgende »

Damien

Ik zit er over na te denken om een valkparkiet te kopen, maar ik twijfel nog en ik heb een nog wat vragen over een aantal dingen.

- Geluid: Mijn moeder heeft 2 agapornissen (roseicolli) en die hebben momenten waarbij je echt je oren dicht moet doen van de herrie. (ze zijn nog niet handtam en nog vrij jong) Ik vraag me dus af of een valkje net zo graag schreeuwt als een aga. Zingen/fluiten vind ik niet erg, maar veel en lang krijsen is iets waar ik weinig zin in heb.

- 1 of 2: Ik heb het liefst 1 exemplaar, omdat ik heb begrepen dat deze tammer zijn en blijven dan wanneer ze samen zijn.
Ook lijkt het me makkelijker om 1 beest in de gaten te houden als 'ie rondvliegt dan 2.

- Wat doen ze als ze los zijn? Ik ben van plan om hem zo vaak mogelijk uit de kooi te laten, maar ik vraag me af wat ze zowel doen als ze uit de kooi zijn; vliegen ze de hele tijd rond, of blijven ze veel bij je in de buurt?
Is het ook zo dat ze je hele kamer volpoepen, of zijn ze redelijk zindelijk te maken? (de urinezuur in het poep schijnt nogal slecht te zijn voor kleding etc)

- Zijn er in de buurt van Leiden fokkers die aan te raden zijn?
Ik heb mijn ogen op een Cinnamon witmasker of een Opaline witmasker, het liefst dan een pop.

- Is het erg als de kooi op de grond staat (of op een kleine verhoging)?

- Is het verstandig om een 2e hands kooi te kopen? Vanwege evt. PBFD restanten oid?
Mijn dagboek: Deel 1: Klik
Deel 2: Klik

Rianne

Hoi Damien,

ook een valkparkiet kan af en toe lekker schreeuwen, met name bij het wakker worden. Maar ook kunnen ze gaan schreeuwen als ze zich teveel aan hun baasje hechten. Als jij dan de kamer verlaat kan je valkje om je gaan roepen. Dit gedrag is af te leren maar vereist wel consequent zijn.
Ook 2 valkparkieten samen kun je tam houden. Er zijn een hoop kwekers die handtamme valkparkieten verkopen. Op deze manier is de basis al gelegd en scheelt het jou een hoop tam maak werk. :)
Als je een valkparkiet in de kamer laat vliegen, is het belangrijk dat de ramen bedekt zijn. Ze zien niet dat er glas voor zit en denken erdoor heen te kunnen. Bij een botsing kunnen ze hun nek breken dus let hier goed op! Tijdens het vliegen zal een valkparkiet niet poepen, maar als hij na het vliegen gaat zittne, kun je het verwachten. Een rol keukenpapier bij de hand is erg verstandig.
Als je de ontlasting direct verwijderd van je kleding is er vaak al niks meer van te zien. En anders is het na het wassen wel weg.
Je kunt op het forum onderdeel Kweken even kijken bij de lijst Mutatie kwekers, of in het menu links bij Kwekers, of een oproepje plaatsen op de verkooppagina. :)
Valkparkieten zitten graag hoog, dus als je al een lage kooi hebt zou ik deze op een tafeltje plaatsen.
Ik heb zelf ook tweedehands kooien, vertrouw je het niet kun je ze nog eens schoonmaken met een sopje van Dettol of Halamid.

Hopelijk zijn je vragen zo een beetje beantwoord. Mocht je er nog meer hebben, stel ze gerust!

Inge88

Hi,

Ter aanvulling op Rianne's bericht. Valkparkieten schijnen een schreeuw-uurtje te hebben. Mijn valkje schreeuwde echter weinig, afentoe een roepje, maar niet veel. En inderdaad voornamelijk wanneer ik van de kooi wegliep. Ik had een pop. Het zal per valkparkiet schelen.
Als je valk los is, zal het waarschijnlijk eerst een paar rondjes vliegen en dan op bijvoorbeeld een standaard landden. Ik raad je aan een vaste zitplek voor je valkje te maken, zodat hij/zij daar altijd kan zitten. Dit is ook voor jou fijner, aangezien hij daar gewoon zn behoeftes kan doen. (met opvangbak oid dus). Valkjes zijn vaak nieuwsgierig en ondernemend. Ze zullen dus regelmatig van de stok springen en op onderzoek uitgaan.. op de grond, op tafel etc. Denk er dus om dat je valkje niet bij giftige planten komt.
Ikzelf heb ook een tweedehandse kooi gekocht. Je moet er goed om denken dat de kooi niet helemaal verroest is; dit is namelijk giftig voor het valkje.

Damien

Ik denk dat ik er wel uitben dat ik er 1 ga nemen, maar ik vraag me alleen nog af wat een goede prijs is voor een Cinnamon witmasker of een Opaline witmasker?
Ik heb verschillende prijzen gezien, en ze verschillen nogal..
Met wat voor een prijs moet ik rekening houden?
Mijn dagboek: Deel 1: Klik
Deel 2: Klik

Inge88

14 maart 2007, 19:47:09 #4 Last Edit: 14 maart 2007, 19:50:59 by Inge...
Rond de 35 euro...  ;)
Als je nog geen ervaring hebt met valkjes, zou ik ook beginnen met 1tje. Misschien vind je het wel zo leuk, dat je uiteindelijk een 2e erbij wil!

Lin

Citaat van: Inge... op 14 maart 2007, 19:47:09
Rond de 35 euro...  ;)



Het ligt er ook aan wat je wil en waar vandaan. Vaak zijn ongeringde goedkoper en in het zuiden betaal je eerder ook wat minder voor een valkparkiet.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Rianne

2 is veel leuker! Zowel voor jou als voor je valkje. Want als jij er niet bent, zit die maar alleen.

Damien

Ik neem er eerst 1, en als ik het gevoel heb dat ik wel erg weinig aanwezig ben dan neem ik er wel een 2e bij..
Aangezien ik op de hogeschool zit, ben ik meer thuis dan op school..
Het kan toch geen kwaad om em bij langere afwezigheid naast of in de buurt van de aga's te zetten?

Ik heb via de kwekers afdeling van deze site een kweker gevonden (australischeparkieten.tk)met eieren, die misschien wel de combo kan geven die ik zoek, en voor een goede prijs. Er staat op die site wel een tabel met de kweekpaartjes, maar ik heb weinig verstand van de genetica van deze dieren.
Kan je aan de ouders al met een redelijke zekerheid zeggen wat voor een nakomelingen er komen?
Is het geslacht al vroeg te bepalen bij cinnamon witmasker en opaline witmasker, of zie je dat pas bij de rui? (Zonder DNA test natuurlijk)

Heeft iemand ervaring met deze kweker?
Mijn dagboek: Deel 1: Klik
Deel 2: Klik

irma

Hoi Damien,

Let wel op dat agapornissen zeer agressief zijn ten opzichte
van valkparkieten.
Ik heb zelf ook een aga en had een valkparkiet (zit momenteel in een voliere) maar als mijn valkparkiet eruit was ging hij vaak op de kooi zitten van de aga en dan beet hij altijd heel geniepig in de valkparkiet zijn tenen.
En die valk die bleef maar op zijn kooi komen (dombo) :Pdat ik genoodzaakt was om wat op mijn aga zijn kooi te leggen,zodat hij niet meer gebeten zou worden.
Agapornissen en valkparkieten zijn 2 verschillende vogels dus al waren ze samen als ik niet thuis was,de valkparkiet begon op een gegeven moment toch eenzaam te worden en heb ik besloten hem buiten met nog 3 andere valkjes in een voliere te doen.
Maar vroeger heb ik ook een valk gehad en daar heb ik echt 10 jaar plezier van gehad ondanks dat zij alleen was.

ps die kweker N wilkes is een zeer ervaren kweker,ik heb er zelf een valkje gehaald,dus aan te bevelen! ;D

groetjes Irma



Gloria en Lujo

Damien

Normaliter zal het valkje alleen in mijn kamer rondvliegen en niet in de huiskamer waar de aga's zitten.

en dat kleuren inschatten, hoe gaat dat precies?
en geslacht? (nogal jammer als een opaline witmasker een man blijkt te zijn, dan is dat hele opaline weg na een tijdje)
De door mij gewilde mutatie staat in het rijtje van wat hij kan krijgen, maar ik weet dus niet hoegroot de kans is dat ie er bij de huidige leg erbij zit.

Als die kweker de mutatie kan krijgen die ik wil dan denk ik dat ik em daar wel ga reserveren..
Ik heb alleen gezien dat hij ze niet handtam maakt, hoelang duurt dat op zo'n leeftijd?
Mijn dagboek: Deel 1: Klik
Deel 2: Klik

Inge88

Hi,

Ja, er meestal al bij de geboorte te zien met wat voor mutatie je te maken hebt. Parels zie je pas als er veertjes komen. Een man verliest inderdaad zijn parels. Als je dus een witmasker geparelde of cinnamon geparelde wilt die de parels behoudt zal het dus een pop moeten wezen. Het hangt af van het koppel waarmee de kweker kweekt of er kan worden gezien of het een man of pop is. Anders kan er altijd een DNA test worden gedaan; kost 22,50.

Kun je misschien vertellen uit welk koppeltje jouw valkje wordt verwacht? Welke mutaties de ouders hebben?

Meestal krijg je een jong valkje met 6-8 weken. Het tam maken van een valkje is dan helemaal niet zo lastig, mits je er wel de aandacht aan schenkt. vrijwel na een paar weken is het dan al handtam.

Damien

Ik weet niet uit welk koppeltje het valkje wat ik op het oog heb verwacht wordt. Ik zal straks wel ff een mailtje sturen om te vragen of de kweker het verwacht.
Op de site van de kweker (australischeparkieten.tk) staan welke koppels er eieren hebben en wat voor een kenmerken ze hebben. Ik heb alleen niet de kennis om aan de ouders te zien wat de nakomelingen kunnen zijn..

Ik heb ook op andere sites van fokkers gelezen dat ze van tevoren al konden zeggen wat het geslacht van de jongen was als het van een bepaald koppeltje komt en een bepaalde mutatie heeft. (bijv. als ouders 1+2 een jong hebben met bijv. een cinnamon witmasker als mutatie, dán is het een vrouwtje)
Is dat zo snel al te bepalen soms?
Mijn dagboek: Deel 1: Klik
Deel 2: Klik

irma

Hoi Damien,

Je moet anders kijken op www.kirstenmunson.com,het is een engelstalige site waar je de mutatie van de pop en de man kan invoeren en daaruit kun je de nakomelingen zien.
Je moet bij de startpagina op interactive drukken en dan kan je het programma ook in het nederlands doen.
succes!

groetjes Irma


Gloria en Lujo

Inge88

15 maart 2007, 22:57:03 #13 Last Edit: 15 maart 2007, 23:00:02 by Inge...
Als je weet wat de ouders zijn van de jongen, dan kun je het ook op deze website invoeren.. onder mutaties en dan nageslacht... van te voren is al echt te zien wat voor jongen je krijgt! Soms kun je heel veel verschillende mutaties krijgen, en soms maar een paar. Dat hangt allemaal af van de ouders. En inderdaad soms is ook al zonder en test te zien of het een man of pop is. Leuk is dit hè?

Damien

15 maart 2007, 23:35:52 #14 Last Edit: 16 maart 2007, 00:10:15 by Damien
Dit is inderdaad heel geinig. Zeker omdat ik biologie studeer :p

Ik heb een pop gereserveerd bij N.Wilkes, en nu maar hopen dat het goed uitkomt kwa kleur.

Die mutatie bereken site staat in m'n bookmarkt, geweldige site :)

Ik heb op foto's valkjes gezien met rode ogen, die geen witte veren hebben (albino dus). Kan dit gewoon een 'slechte' foto zijn zodat je, net als bij mensen, rode ogen krijgt op de foto, of is dit weer een andere genetische factor?
Mijn dagboek: Deel 1: Klik
Deel 2: Klik