10 mei 2025, 10:27:39

Bush Budgies and Tiels

Gestart door valkparkiet.net, 17 oktober 2006, 20:57:28

« vorige - volgende »

valkparkiet.net

Kijk eens op www.bush-budgies.net. Zijn er valkparkieten kwekers die ook zoiets zouden willen, maar dan met bush-tiels?

*Esther*

Hoi,

Of ik het wil weet ik niet.
Er zijn kwekers die wel weer de wildkleur willen kweken.

Mijn collega is nu in Australie en gaat proberen daar foto's te maken van valkparkieten in het wild.
Die ik dan op mijn site wil plaatsen (dat idee had ik al ;))

Hoe zie jij het voor je dan om zoiets te willen?

gr Esther

Ludo

Hoi

Er wordt heel serieus met wildkleuren gekweekt, een echte donkere wildkleur van goed formaat kan tot meer dan 200€ waard zijn. Dergelijke vogels komen meestal uit duitsland.

Maar eigenlijk is het een beetje onlogisch dat je vogels in hun wildvorm wild houden moet je ze ook in het wild houden, dus in australie. Hier kan je op zijn minst maar iets nabootsen en dan moet je ze binnenhouden bij meer dan 30 graden.

Als je nu een wilde valkparkiet zou meenemen naar hier dan gaat die dood van de kou.
De huidige valkparkieten zijn het resultaat van tientallen jaren selectieve kweek en zijn beter aangepast aan het noord europese klimaat.
Ik vraag met trouwens ook af waarom dit onderwerp onder 'mutaties" gezet word, dit heeft toch niks met mutaties te maken ?

Groeten

Ludo
Voorzitter
Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.tk

valkparkiet.net

Ludo,

Wildkleur behouden wil niet zeggen dat je ook wildkleur in het wild moet houden. De grasparkieten-kwekers zijn na hun kleurkweek naar formaat en postuur gegaan. Daarom lijkt nu een Engelse grasparkiet helemaal niet meer op de oorspronkelijke grasparkiet zoals die nog in Australië voorkomt. Daar is niks mis mee, zo is ook ooit de Japanse Meeuw "gemaakt", maar je hebt ook een bepaalde verantwoordelijkheid. In dierentuinen kweken ze de oorspronkelijk bison weer terug. Onder ara-kwekers worden de "gordijnen" kwekers ter discussie gesteld (een ara creëren die qua kleur past bij de gordijnen). Zo heeft alles z'n voor en tegen.

Mijn ervaring is dat er nog maar heel weinig grijze valken zijn. Van mijn 20 grijze valken in de buitenvoliere van 8 x 2 x 2 meter in kolonie-broed, zijn nu na twee broedjaren, er nog steeds maar drie waarschijnlijk wildkleur en de rest is (nog steeds) split voor één of meerdere mutaties. En ik zou dus echt wel een grijze wildkleur kolonie valken willen én contact met andere kwekers om van tijd tot tijd wat te kunnen uitwisselen om bloedlijnen te verversen etc.

Overigens ben ik in Australië geweest en de wilde valkjes daar waren echt niet heel erg donker. En ik was er in hun winter (Juli) en dat kan echt verrekte koud zijn. Ben dan ook zeer benieuwd naar de foto's van Esther.....

En ja, waar zet je zo'n onderwerp anders neer..... Je kunt de grijze wildkleur zien als oer-mutatie, dus is onder mutaties toch terecht?

Overigens geloof ik niet zo erg in je opmerking over "selectieve kweek". Ik denk dat er over het algemeen, zeker met valkparkietjes, met grote inzet wordt gekweekt, maar niet zo heel erg "selectief". Je zou daarover kunnen praten als we het hebben over krulkanaries of zwarte sijzen, een speelterrein voor de echt selectieve kwekers die meestal daarin zeer gespecialiseerd zijn. Met valkjes is het toch veel en veel meer als hobby, handtam maken, lekker proberen, aanrommelen, etc. Ook de houders/houdsters van valkparkieten zijn veelal heel andere mensen als de meer traditionele leden van vogelverenigingen. Toch?

Ludo

Tja dan denk ik toch dat jij eens moet praten met een paar andere lleden van de Internationale werkgroep valkparkieten als je mij niet geloofd.
Er wordt heel intensief selectief gekweekt met valkparkieten door honderden zoniet duizenden kwekers die deelnemen aan tentoonstellingen. Anders haal je immers geen punten.
Eén van de voorwaarden hiervoor is nou net dat je niet aan koloniekweek kan doen, je moet immers zeker weten welke de ouders van je jong zijn.
Ik heb zelf jaren aan koloniekweek gedaan en het is heel leuk, maar als je selectief wilt kweken lukt het niet.

Misschien kan je eens lezen wat er op onze website staat rond kweken van de "ideale" valkparkiet en kweken van mutaties. www.nymphicus-hollandicus-international.tk

Groeten

Ludo

Voorzitter
Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.tk

*Esther*

 ;)

Ik ben ook benieuwd naar mijn foto's.

Op zich kun je toch wel kolonie broed toepassen, als je steeds de andere mutaties verkoopt en de wildkleuren aan houdt?
Dan wordt het vanzelf alleen maar wildkleur. Misschien wat simpel maar toch...

BV ook bij konijnen wordt dit toegepast om de verkeerde stand van de tanden te verbannen. (wat genetische aanleg is)

Ik weet dat er hier wel kwekers zijn die zich willen toespitsen op de wildkleur!

gr Esther

nick01

waarom zou je niet aan koloniekweek kunnen doen?
ik ken zat mensen die met verschillende parkieten aan koloniekweek doen maar ook met de tt mee doen met goede resultaten.
op de tt kijken ze niet waar die vogel uitkomt.
en als er 1 x een andere man op visite komt zul je misschien 1 ander jong in je nest zien liggen dat is nog steeds geen ramp he.
en dat ene jong hoeft ook niks minder te zijn.
1 split meer of minder maakt mij ook niet uit , wat je koopt moet je ook maar allemaal geloven op het woord daar kan ook van alles niks inzitten.

hoe vaak ik al niet split blauwe roodruggen heb gekocht en het enige koppel waar ik toendertijd blauw uit kweekte was een een blauwe pop met een split man die ik zelf had gekweekt.

als ik koppels heb gemaakt is mijn ervaring dat de koppels bijna al hun tijd in elkaar steken en niet meer naar andere vogels omkijken.
het is zuiverder als je apart kweekt , maar voor velen blijft het een hobby en blijft t leuk om ze zo bij elkaar in te gooien.
dus om te zeggen dat het een voorwaarde is vindt ik iets te overdreven , het is mooier als het kan maar zoniet dan is er nog niks verloren en kun je nog steeds toppievogels kweken en goeie resultaten boeken op de tt.

wat betreft het onderwerp.
ik zal zelf niet bezig gaan met wildkleuren omdat mij dat niet zo trekt , ik vindt het leuker om met mutaties te gaan puzzelen.
mar het idee is wel leuk vindt ik.
tenslotte heb ik ook wel eens wildkleuren nodig om aan "mindere" vogels te koppelen.

Ludo

Gelieve te lezen wat er staat.
Je kan geen echte selectieve kweek doen als je in kolonie kweekt.
Door de anderskleurigen er uit te halen ga je de splitten er niet uithalen en niet voorkomen dat er anderskleurige blijven komen.
Bijvoorbeeld als er een split geelwang man bijzit ga je steeds geelwang poppen blijven krijgen en split geelwang mannen waarvan je dus niet ziet dat het splitten zijn en daar komen dan weer geelwang poppen uit.

Verder zijn valkparkieten ook niet zo monogaam als iedereen denkt. Het kan dus heel moeilijk zijn om te weten te komen wie de vader is (bijvb die split geelwang)

Er is niks verkeerd met koloniekweek, alleen laat je het dan over aan het toeval en voor selectieve kweek is dit niet de beste oplossing

Groeten

Ludo
Voorzitter
Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.tk

valkparkiet.net

Op een totaal van ongeveer 13000 TT vogels in de America-hal in Apeldoorn (NL kampioenschap van de NBvV) zijn er wel 600 witte kanaries (als voorbeeld), maar vrijwel geen grasparkieten en de valkparkieten zijn met ongeveer 60 in diverse mutaties en maar een handvol wildkleurtjes door 12 inzenders ook niet talrijk. Zutphen geeft zeker geen beter beeld, de Parkieten Societeit in Twente ook al niet. Dus zo verschrikkelijk veel gespecialiseerde (honderden, duizenden) valkparkieten kwekers lijken er niet te zijn. Daarentegen zijn er juist bij gras- en valkparkieten zeer vele kwekers/houders die niet eens bij een plaatselijke vogel-vereniging lid zijn.

Ik vroeg met name wat men zoal vindt van het bush-budgie project, niet om een discussie uit te lokken over wat een mutatie is, of er selectief of in kolonie moet worden gebroed, of om mutatie-kwekers hun oordeel te laten geven over de wildkleur en of je nu wel of niet goed bezig bent als je wel of juist niet aan TT's meedoet. Wat mij aantrekt in het bush-budgie project is: alleen wildkleur, alleen "normaal" formaat, en voor mij dan ook nog in koloniebroed (normaal bij valkparkieten in het wild) en met zo natuurlijk mogelijke omstandigheden.

Wat ik zoek zijn medestanders die dit ook leuk vinden, die mee zouden willen doen aan een bush-tiels project. Dus om vogels uit te wisselen, uit te zoeken wat de echte wildkleur is, hoe de omstandigheden hier zo Australisch mogelijk gemaakt zouden kunnen worden. Niet om wereldkampioen te worden met het juiste formaat en juiste (wild)kleur valkparkiet, maar gewoon, net als bij de bush-budgies, omdat het jammer zou zijn als die aandacht voor "wildkleur en formaat" er niet meer zou zijn....

Daarom vraag en vroeg ik aandacht voor de bush-budgies....

Ludo

Er is enkele jaren geleden hier ook iemand op het forum geweest die iets voorstelde om een heleboel valkparkieten gewoon los te laten.
Ik ben er zelf geen voorstander van omdat de dieren dan ofwel snel sterven, ofdat ze inheemse soorten gaan verdringen.
Het is ooit geprobeerd met succes in het Tervurenpark in Belgie met Halsbandparkieten en die zijn helemaal verwilderd en overleven de winters

Ludo
Voorzitter
Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.tk

Inger m

23 oktober 2006, 18:45:53 #10 Last Edit: 23 oktober 2006, 18:49:32 by Inger m
Hoi,
Dieren loslaten is ook bij de wet verboden. Immers je hebt als houder een 'zorgplicht' en dieren aan hun lot overlaten is feitelijk strafbaar.

Halsbandparkieten redden zich erg goed. Blijkbaar kunnen ze zich goed aanpassen. Maar je moet ook niet vergeten dat ze in de natuur ook in de hoogebergtes leven, dus de winters is voor hen niet zo'n probleem. Grote Alexanderparkieten en monniksparkieten weten ook goed te overleven.

Even over 'Bush tiels'. Ik denk dat het kweken van de zuivere wildkleur valkparkiet (al dan niet donker) weinig te maken heeft met de valkparkiet in de natuur, aangezien ze geheel andere eigenschappen hebben. Ik ben wel een voorstander van zuiver wildkleur, maar niet onder de noemer van 'Bush Tiels'.

Ik ben wel een voorstander van koloniebroed en het houden van vogels onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden. Ik heb zelf geen valkparkieten meer, maar anders zou ik zeker zoiets overwegen.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Rianne

In Amsterdam leeft toch ook een kolonie halsbanden? Lijkt me heel mooi om te zien. :) Maar het hoort eigenlijk niet bij de Nederlandse natuur. De halsbanden hebben toch inheemse soorten, zoals de mus, weggejaagd?

Quendi

Ik weet niet precies of de hansbanden in amsterdam dat hebben gedaan, maar ze zitten ook in Den Haag. En ik heb ze in beide steden gezien. Echt een prachtig gezicht !! :o. Ook heel leuk om te zien, dan terroriseren ze de speeltuinen, omdat ze dan lekker aan de klimtouwen kunnen hangen en knagen enzo. maar niet echt terroriseren hoor, want die kids hebben er geen last van, die vogels zijn eerder bang voor hun dat zij voor hen.

Gr sietske

Inger m

24 oktober 2006, 23:43:42 #13 Last Edit: 25 oktober 2006, 01:39:02 by Inger m
Citaat van: Rianne op 24 oktober 2006, 11:45:28
In Amsterdam leeft toch ook een kolonie halsbanden? Lijkt me heel mooi om te zien. :) Maar het hoort eigenlijk niet bij de Nederlandse natuur. De halsbanden hebben toch inheemse soorten, zoals de mus, weggejaagd?


Dat klopt niet. Het zijn niet de halsbanden die ervoor gezorgd hebben dat de mus zeldzamer wordt. Ik denk zelfs niet dat het echte concurrenten zijn. Mussen zoeken namelijk met name voedsel op de grond, terwijl halsbanden dat niet zo snel doen. Verder gebruiken ze andere nesten. De halsband zou een concurrent kunnen zijn van de grote bonte specht, maar dit is in Nederland niet bepaald een zeldzame vogel (ik zie en hoor de specht ook regelmatig). Ik denk dat de halsbanden best wat invloed kunnen hebben, maar de grootste bedreiging voor de mus is het gebrek aan nestplaatsen nabij huizen (doordat alles dicht wordt gemaakt). In sommige woonwijken worden door middel van projecten speciale mussennestkasten opgehangen.

Halsbandparkieten komen met name voor in een aantal stadsparken in de grote steden, terwijl de mus op veel plaatsen zeldzamer is geworden waar de halsband geeneens voorkomt.

Er komen best veel vogelsoorten voor in de Nederlandse natuur die er eigenlijk niet thuishoren. Daar kun je over discussieren, maar uiteindelijk vormt de mens de grootste bedreiging voor veel diersoorten...

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.