Informatie: juist huisvesten van valkparkiet

Gestart door Lin, 31 augustus 2006, 12:46:06

« vorige - volgende »

Lin

Inleiding
De tamme valkparkiet heeft in huis een kooi als een rustplaats en als woning nodig. De kooi is ook de plaats waar het voedsel en water van de valkparkiet staat. De valkparkiet voelt zich op zijn/haar gemak in de kooi. Voor een goed welzijn en gezondheid van de valkparkiet is het belangrijk dat de kooi aan bepaalde eisen voldoet.

Aanschafspunten
Het is bij de aanschaf van een kooi niet het belangrijkste om een mooie kooi uit te zoeken. Let ook op of de kooi makkelijk is schoon te maken, verplaatsbaar, plaats heeft voor geschikte/open voerbakjes, ruimte voor speeltjes, en plaats genoeg is voor een vogelbadje. De valkparkiet moet in de kooi ruimte hebben om zijn vleugels te kunnen uitslaan. De spijlen moeten horizontaal geplaatst zijn omdat de valkparkiet gek is op klimmen en klauteren. De tussenruimte tussen de spijlen mag niet groter zijn dan 2cm anders kan de kop blijven vastzitten.

Grootte van de kooi
De kooi moet de ruimte bieden die nodig is om goed de vleugels te kunnen strekken. Het liefst natuurlijk een zo groot mogelijke kooi. Veel mensen kopen ook binnenvolieres. Een valkparkiet hoort elke dag enkele uurtjes te vliegen om zijn gezondheid optimaal te houden. Des te groter de kooi des te beter.

Hieronder een aantal richtlijnen voor het formaat van de kooi:

aantal valkparkieten-min. breedte x diepte x hoogte in cm

2: 60x60x100
3: 95x80x100
4: 100x 200x200


Plaats in huis
De plaats van de kooi is ook belangrijk.
Plaats de kooi niet in de buurt van:
- Een plaats waar veel mensen langs lopen
- Speakers
- Plaats waar de zon kan komen
-TV
- Tochtige plaatsen
-Computer (stof is schadelijk voor de computer)
-Keuken (in verband met schadelijke gassen)
-Vlakbij openslaande deur

De inrichting

Zitstokken
Een valkparkiet zit bijna de gehele dag op een zitstok. Zorg er voor dat deze stokken van hout zijn en niet van kunststof. Kunststof zitstokken worden vaak bij kleinere kooien geleverd. Houten zittstokken zijn veel beter voor de valkparkiet. Dit kunnen houten zitstokken zijn die gekocht zijn bij een bouwmarkt, maar beter en voordeliger zijn takken van bomen. Deze zijn ook verschillend in dikte. Als de stokken verschillen in dikte dan is dat beter voor de pootjes. De stokken moeten zo dik zijn dat de tenen tot driekwart om de zitstok heen slaan. Is dit niet het geval dan groeien de nagels te lang door.

Hiervoor komen in aanmerking deze bomen: Fruitbomen, hazelaars, wilgen en berken. Houdt er ook  rekening mee dat diverse bomen giftig zijn voor valkparkieten bijvoorbeeld: een conifeer. Klik hier voor de lijst met giftige planten. De stokken moet zo dik zijn dat de tenen tot driekwart om de zitstok heen slaan.
Bij schoonmaken kan je het beste een diervriendelijk product gebruiken, bijvoorbeeld eucalyptusreiniger.

Voerbakken
De voerbakken moeten zo geplaatst zijn dat de valkparkiet er met zijn/haar kopje helemaal in kan en niet klem komt te zitten. De voerbakken kunnen het beste naast de stokken worden geplaatst zodat ze er makkelijk bij kunnen. Vooral jonge valkparkieten moeten het voer makkelijk kunnen vinden.  Let ook op dat er geen zitstok net boven de voerbak geplaatst is in verband met de ontlasting die erin kan vallen. Gebruik geen voederautomaten, dit zijn voerbakken waar het voer in een plexiglas kanaal zit, maar gebruik een brede open bak. Dit omdat er anders te veel kaf (afgepelde zaden) in blijft liggen. Gebruik dus een open voerbak.



Zorg dat de voerbak van buiten te verwijderen is, dit is voor de verzorger en  voor de valkparkiet fijner. Voor elke voedingssoort het liefst een apart bakje dat is makkelijker met verschonen.
Meer over voeding

Watervoorziening
Voor de plaats van de water bak geldt hetzelfde als voor de voerbak. Goed bereikbaar voor de verzorger en voor de valkparkiet, tevens moet het verschonen van het water geen stress opleveren. Het water moet namelijk dagelijks ververst worden. En bij hoge temperaturen meerdere malen per dag. Bij het geven van medicijnen/vitamines door water kan de waterbak sneller vies worden.


Bodembedekking
Schelpenzand werd vroeger veel gebruikt als bodembedekking, tegenwoordig wordt steeds vaker als bodembedekker houtsnipper gebruikt. Een voordeel is dat houtsnippers niet wegwaaien als de valkparkiet zijn vleugels openslaat. Als er schelpenzand  gebruikt wordt kan het schelpenzand opwaaien waardoor het dor de kamer valt. Kranten zijn niet zo geschikt als bodembedekker. Verschoon de kooi minimaal wekelijks en om de maand grondig. Sommige kooien hebben nog een opvangrand, dit kan al veel troep besparen of je kan een plaat verticaal aan de onderkant van de tralies vastmaken.


Speeltjes
Een valkparkiet is meestal gek op speeltjes. Let op de kwaliteit van de speeltjes, een valkparkiet is sterk en heeft kleine speeltjes zo stuk en dat kan schadelijk zijn voor de valkparkiet. Ook zijn sommige touwen erg makkelijk te slopen en op te eten. Loden speeltjes mogen nooit, dit is puur gif! Vooral bij kleine valkjes kan het gebeuren dat zij vallen en blijven hangen aan een speeltje. Dit kan leiden tot het bezeren van de vleugel of zelfs erger. Hang dus de kooi niet te vol met speeltjes. Wil je meer speeltjes dan kan je het beste die aan de zijkant van de kooi hangen of boven de stokken. Buiten de kooi zijn er natuurlijk mogelijkheden genoeg om je valkje te vermaken, zoals een klimboom vol met speeltjes.

Je kan natuurlijk ook zelf speeltjes maken. Tips kan je op deze links vinden:
http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,9100.0.html
http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,12585.0.html
http://www.valkparkiet.com/sqlforum/index.php/topic,1873.0.html

De kooi is naast de voeding erg belangrijk. Besteed hier dan ook de tijd aan om alles goed voor te bereiden.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)