20 april 2024, 18:01:14

Vismeel

Gestart door pipo, 29 juli 2003, 13:13:37

« vorige - volgende »

pipo

Hallo,
 
Ik heb een vraag over vismeel verstrekken bij het eivoer. Ik ben lid van de NBvV en krijg elke maand het blad Onze Vogels. Daarin stond deze keer een verhaal van Adri van Kooten en daarin las ik een stukje over verenplukken. Hij gaf aan dat na studie was vastgelegd dat een tekort aan arginine het verenplukken bevordert. Hij geeft daarom vismeel door de eivoeding van de ouderdieren. Nu bestaan er verschillende soorten vismeel en Adri is per e-mail moeilijk te bereiken. Zijn jullie bekend met het geven van vismeel en welke geven jullie dan(merk, waar gekocht, is het broodmeel of koekjesmeel of echt puur VISmeel?) Ik heb ondertussen al weer 5 jongen bij plukkende ouders en zit dus dringend verlegen om een antwoord.

Groetjes, Pipo

daan

Hoi pipo,

nee van het vismeel weet ik niks af, ik weet wel dat het ook kan helpen om de deksel van het broedblok op te zetten, dat scheeltt ook tegen plukken heb ik wel eens gelezen en mijn vader doet het altijd en heeft nog nooit plukkende ouders gehad, nou hij heeft wel 40 koppels valkaprkieten gehad met broeden en groot brengen.

Succes er mee, als het helpt dat vismeel laat het dan ff horen.

Doegies Daan

Mandy

29 juli 2003, 21:37:53 #2 Last Edit: 29 juli 2003, 22:03:40 by Mandy
Hoi Pipo, :)

Ik kweek nu voor het derde jaar met mijn valkparkieten en maak het nu ook helaas voor de derde keer mee. Ook hoor ik vele berichten van andere valkparkietenhouders die hiermee kweken. Het blijkt helaas een veel voorkomend probleem te zijn waar nog geen duidelijke oorzaak en oplossing voor is. Het overkomt mensen die zomaar 1 koppel hebben, maar ook die velen koppels hebben, dat maakt dus niets uit.

Men zegt dat het kan komen door verveling, een pikblokje in het blok zou dan helpen. Het zou van frustratie kunnen komen door ammoniaklucht in het blok van de uitwerpselen, regelmatig schoon maken en blok open laten zou een oplossing zijn. De jongen insmeren met vaseline of bitterspray zou helpen. Tarwekiemolie door de voeding zou helpen. Dit alles heb ik gedaan, maar niets hielp.

Ook erfelijkheid werd vaak ter sprake gebracht, maar dat gaat hier niet op, want de pop die nu ineens wel plukt deed dat de eerste 2 jaar niet en het eerste jong wat ik van haar heb gehouden heeft nu zelf jongen en zorgt er uitstekend voor! Het eerste jaar had ik een man die het deed en na alles geprobeerd te hebben en niets hielp heb ik die weg gedaan en heeft de pop er alleen voor gezorgd. Het 2e jaar had ik het met een andere man en dat ging precies zo. En nu doet een andere pop het dus. Die zit nu apart en de man zorgt alleen uitstekend voor z'n jongen.

Ik hoopte het dit jaar niet mee te maken daar ik een eventueel voedingstekort opgelost dacht te hebben. Ik ben sinds een half jaar Avian Triovit door het voer gaan mengen waar dus echt alles in zit, van vitamines tot de o zo belangrijke aminozuren (zoals die arginine die je noemt), want daar wordt ook vaak van gezegd dat dit een oorzaak kan zijn.

Samenstelling en voedingswaarden van Avian Triovit
Vitaminen: Vit A, Vit D3, Vit C, Vit E, Vit B1, Vit B2, Vit B12, Vit B6, Vit K, d-panthotheenzuur, nicotinezuur, biotine, foliumzuur, menadion, choline, inositol.
Mineralen en sporenelementen: calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, jodium, ijzer, koper, zink, mangaan, kobalt, selenium, chroom, molybdeen, germanium, boor.
Aminozuren: isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine tryptophan, valine,
alanine, arginine, aspartaanzuur, cystine, glutaminezuur, glycine histidine, proline, serine, tyrosine.
 
Natuurlijke pigment phytonutrients: phycocyanin (blauw), chlorophyl (groen), carotenoiden (oranje)
Natuurlijke Carotenoiden: caroteniden:
- beta caroteen

xanthophylles:
- myxoxanthophyll
- cryptoxanthin

andere caroteniden:
- zeaxanthin
- echinenon
 
Natuurlijke Phytonutrients: gammalinolzuur, glycollipiden, sulfollipiden, polysacchariden


De veerschacht schijnt uit aminozuren te bestaan en door dit te eten vullen ze dat eventuele tekort aan en als ze dit eenmaal proeven stoppen ze er vaak niet meer mee, ook omdat ze het lekker schijnen te vinden. Maar goed, ik heb het nu dus toch weer.
Toen kreeg ik ook van iemand de tip om dierlijke eiwitten te geven zoals meelwormen. Dat heb ik nog niet geprobeerd, maar ik meng nu wel mijn parkieteneivoer met tropeneivoer waar dit wel in zit, je ziet er ook gedroogde insecten in zitten. Dus nu probeer ik dit maar weer en ik hoop dat die pop het volgend jaar niet meer doet, want telkens een valk weg te moeten doen is ook niet leuk. :-/

Ik heb dus alleen geen ervaring met vismeel, maar ik hoop dat je hier wat aan hebt. ;)

Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Paul

Hoi Pipo,
Ik heb nu 3 koppels met jongen en daarvan zijn er bij 2 nesten  jongen geplukt door de ouders.
Het derde koppel plukt (nog) niet maar dit is hun eerste nest en de jongen zijn geadopteerd omdat ze zelf onbevruchte eitjes  hadden.
Adri spreekt over vismeel en havermeel en ik heb nu extra haver toegevoegd aan het voer maar ook dit help niet echt maar misschien moet het als meel door het eivoer heen ?
Met vismeel heb ik geen ervaring want ik kon dat nergens vinden.
Vorige week plukte ze heel erg maar nu alweer een stuk minder gelukkig.
Het ene koppel plukt voornamelijk de kuifjes en het andere heel erg in de vleugels tot bloedens aan toe :-(
Maar om ze nu zelf met de hand te voeren terwijl de ouders ze wel heel goed voeren is altijd even afwegen.
Ik heb maar gekozen voor het plukken en de veren komen vanzelf wel terug gelukkig en vaak best heel snel.
Ik heb ook geprobeerd de jongen in een bakje op de bodem van de kooi te zetten want dat doen ze in Amerika veel maar dat hielp ook niks helaas :-(
Bitterspray heb ik ook maar daar staat op dat het niet voor nestjongen gebruikt mag worden dus kijk daar mee uit.
Wat volgens sommige ook helpt is insmeren met uierzalf bij de jongen, dit stinkt nogal en de ouders zouden dan niet meer plukken.
Ik heb het nooit geprobeerd maar wie weet helpt het echt goed.

Veel succes met je speurtocht naar methoden om het plukken tegen te gaan.
Als je resultaat boekt laat het hier even weten want er zijn hier zeker veel mensen bij gebaat.

Groetjes, Paul

Mandy

Ooo bij mij staat dat er niet bij. Ik heb dat toen zelfs van de dierenarts meegekregen. Ik kon het alleen niet gebruiken als er open wondjes zaten, want dat zou heel veel pijn geven bij de jongen.

En ik hoorde trouwens ook dat aloë vera goed zou helpen?
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Paul

Hoi Mandy,
Ik heb een spuitbus van de dierenwinkel en dat heet Papick spray en is ook bitter en daar staat het speciaal op vermeld dat het niet voor nestjongen is en je mag ze ook niet op de kop spuiten.
Ik spuit  Taco er nu mee in omdat die zichzelf plukt :-(
Het lijkt wel iets te helpen maar hij vind het wel verschrikkelijk als je hem inspuit.

Groetjes, Paul

Mandy

O die ken ik niet. Ik heb gewoon een flesje waar bitterspray op staat. Maar die gebruiken ze normaal ook voor honden en katten zodat ze bv niet aan een wond gaan zitten.

O,ja en je mag het niet op de ogen sprayen, want die dekte ik toen altijd af! :o
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl