24 juli 2025, 01:28:14

De laatste nestjes

Gestart door Mandy, 2 juli 2003, 18:50:14

« vorige - volgende »

Karin

Wat leer jij ze toch allemaal Mandy  ;D ;D ;D Bij mij maken ze nog helemaal geen aanstalte... Allees veel gefluit en geflirt  ;D Na de vakantie gaan de broedhokken erin. Ik ben benieuwd !!

Groetjes, karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Mandy

23 september 2003, 01:59:17 #361 Last Edit: 23 september 2003, 01:59:30 by Mandy
Ik ook Karin, ik zal je dagboek dan wat beter in de gaten houden! ;D
Veel succes alvast! ;)

Vanavond ben ik weer bij de dierenarts terug geweest en hebben beide valkjes hun 2e injectie gehad.
Alle valken moeten in totaal 10 dagen de antibiotica druppels krijgen, dus nog 3 dagen.
Volgende week mogen Jut en Bobbie pas weer terug bij de rest.

Hopelijk, hopelijk zijn we er dan helemaal van af... :-/
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Karin

Ik hoop het ook voor je ! Erg vervelend met die oogjes.

Groetjes, karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Barbara

hoi Mandy,

wat een mooie tattoo heb je! Is het vogeltje een valkje of zomaar een vogel?

Groetjes,

Barbara

Mandy

23 september 2003, 04:34:35 #364 Last Edit: 23 september 2003, 05:09:55 by Mandy
Dank je Barbara. :)
Het is een paradijsvogel met een tribalbandje om m'n linker enkel heen.
Je kan 'm beter zien bij Divers/Tattoo, daar heb ik foto's geplaatst. ;)

Maar hier zal ik 'm alvast beter laten zien  ::) ;

Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Mandy

Hoi Nes,

Hoe is het inmiddels met Binky?
Heb je nu gewoon zelf het oogje gespoeld met (afgekoeld gekookt) water? ::)
Is er al verbetering?
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Nes

Hoi Mandy,

verdorie  >:(, ik kon anderhalve dag het internet niet op anders had ik wel eerder iets laten weten. Toen wij hadden opgehangen heb ik eens naar andere dierenartsen in Helmond en gebeld en die verwezen mij allen naar een vogelspecialist in Geldrop. Daar ben ik gisteren geweest.
Binky's oogje was niet ontstoken maar er zat een slijmlaagje omheen en dat was ontstoken :( Ik heb een tube zalf meegekregen en dat moet ik er twee maal per dag opsmeren.
Ik vind dat echt vervelend om te moeten doen, het is zo zielig.
Maar goed, ze wordt er beter van. De arts zei dat het minstens tien dagen zou duren voor het beter werd dus ik wacht af. En just for the record, ik ga niet meer naar die ene DA die zei dat ik het eerst zelf moest proberen. Ik had eigenlijk al een beetje argwaan toen ik jou opbelde.
Maar goed dat ik niet heb afgewacht.
Maar hoe gaat het nu met jouw lieve lieverds?

Groetjes Nes.

O ja, mooooie tatoo zeg :)! Echt apart!

Mandy

Hoi Nes, :)

Goed dat je nog naar een ander bent geweest,  nu weet je tenminste wat er is en kan je er iets aan doen! ;)
Dus het oogvlies is ontstoken joh, hier hadden ze ontstoken ooghoeken. Misschien dat het wel van hetzelfde uitgaat en Binky het helaas toch van hier heeft meegekregen? Haar ouders zijn immers wel Jut & Jil en Jil had dus de vorige keer die dubbele oogontsteking en Jut nu aan 1 oog. Het zou anders wel heel toevallig zijn.  ::)
Van Anita heb ik niets gehoord over Ruby dus dat zal wel meevallen en van Red die naar Veldhoven is gegaan heb ik ook niets gehoord, dus Binky heeft ook een beetje pech denk....
En moet je ze nu apart houden van Rocky, is het besmettelijk, want hier was dat dus wel blijkbaar... :-/
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Nes

Nee, de DA heeft niets over besmetting gezegd dus ik neem aan van niet. Ik had Rocky namelijk ook meegenomen dus hij wist dat ik er twee had. Overigens is alles goed met Rocky.
De DA zei dat het niets hoeft te betekenen als ze af en toe eens braken. Hij deed er heel nonchalant over zou ik maar zeggen. Hij zal wel gezien hebben dat het een gezonde vogel is. Dus dan weet ik dat ook weer meteen  :)  ;D
Ik hoop dat Binky snel beter wordt. Ze ziet er zo zielig uit  :'(

Liefs, nes.

Mandy

Het gaat hier niet goed...Jans trof ik net na mijn nachtdienst erg benauwd aan in de volière... :(
Ze ademt met open snavel en je hoort gepruttel.
Ik heb Jut en Bobbie terug in de volière gelaten en Jans nu in het aparte hokje geplaatst. Ik heb een paar druppels in d'r snavel weten te druppelen waarna ze erg moest niezen. Ze liep een beetje rond en ging stilletjes in een hoekje zitten. Ik ben bang dat ze het niet gaat redden. Als ze eenmaal een probleem met de longen hebben gaat het vaak mis. Verder zie ik niets aan d'r, haar oogjes zien er prima uit. ::)
Zou dit nu iets nieuws zijn of zou het ook in het plaatje van de oogontstekingen passen? De vorige keer en nu ook waren mijn valkjes er nooit ziek van geworden. Maar Jans is natuurlijk een jonkie die nog niet zo veel afweerstoffen enzo heeft, dus misschien is ze er wel vatbaarder voor?
Ik zal zo de DA eens bellen...
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Mandy

Ik heb wat info op het net gevonden wat wel verdacht veel op mijn situatie lijkt; (sorry voor de lange tekst)
      
De bekendste en meest voorkomende duivenziekte is ornithose; letterlijk betekent dit word;vogelziekte.Reeds lang is deze ziekte bekend.Zoals de naam reeds zegt, komt de ziekte niet alleen bij duiven voor maar bij vele vogelsoorten. De veroorzaker van ornithose is een virus; Tegenwoordig spreekt men van het Ornithose-complex omdat gebleken is dat niet alleen dit virus (dat een andere naam gekregen heeft en wel Chlamydia ) maar ook bacterién en mycoplasmata mede verantwoordelijk zijn voor al die ontstekingen en veranderingen van de slijmvliezen van het oog,neus,keel, en darmen.  De ziekte is niet dodelijk. Wanneer de duif in een goede omgeving gehouden wordt (warm en geen tocht ) zal hij vanzelf weer beter worden. Daar dit echter vier dagen tot drie weken in beslag neemt,kan men deze langzame genezing bij jonge duiven in het vliegseizoen niet afwachten,omdat ze dan de aansluiting op de verdere vluchten missen. Oude duiven die lijdende zijn aan ornithose-complex houdt men vanzelfsprekend thuis;ze hebben geen goede conditie en zijn niet in vorm. Het ornithose-complex wordt ook wel de verkoudheid van de duiven genoemd. De verschijnselen lijken namelijk op de verkoudheid die wij bij de mens kennen al is de veroorzaker een heel andere.  Het ornithose-complex wordt veroorzaakt door verschillende kiemen tesamen (verschillende bacterién en virussen ), die gewoonlijk voorkomen in elk duivenhok en die normaal geen kwaad doen.  Wanneer echter duiven in moeilijke omstandigheden komen (dit wordt stress genoemd ) dan kan de duif ziek worden en gaan lijden aan het ornithose-complex, Bijvoorbeeld na een vermoeide reis,slechte voeding vochtig koud hok of op de tocht zitten. Ook kan hij al lijdende zijn aan een andere ziekte (wormen,coccidiose enz....)  Maar ook ,en dit is heel belangrijk, kan de duif ziek worden wanneer er teveel van die 'normaal voorkomende kiemen aanwezig zijn;  Dit kan gebeuren wanneer er al duiven in het hok aanwezig zijn die lijden aan het ornithose-complex. Het eerste kenmerk dat we zien wanneer een duif lijdende is aan het ornithose-complex, is dat de vogel minder vlieglust heeft. Dit is niet specifiek voor deze ziekte;  Bij bijna alle ziekten zullen we dit opmerken. Wanneer de ziekte voortschrijdt,zien we dat er wat aan de ademhaling hapert; de duiven zijn snel vermoeid, zitten bij de minste inspanning met de bek open te hijgen.      
      
Ziektebeeld:      
De eerste duidelijke afwijking zien we aan de ooglidranden;de witte (of licht roze kleur ) wordt dan grijs tot bruin en de randen worden dikker. De oogbol die normaal wel glanzend en iets vochtig oog.  Daar ook de afvoerbuis,die het overtollige vocht van het oog laat wegvloeien,verstopt is, zal het vocht áls tranen uit het oog vloeien en onder het oog een natte,ontstoken plaats geven. Bij ernstige patiénten zal het bovenste ooglid aan het onderste ooglid verkleven.  De neusdoppen, normaal krijtwit, worden grijzer van kleur en zien er ook vochtig uit. Het neusslijmvlies is ontstoken;neusuitvloeiing is het gevolg. Ook zullen de duiven gaan niezen. Door de prikkeling die de ontstoken slijmvliezen geven,zal de duif aan de kop gaan krabben.  De bek ie meestal iets geopend omdat de ademhaling bemoeilijkt wordt door dat de slijmvliezen van de neus,keel en luchtpijp verdikt zijn. Duurt de ziekte enige tijd dan is het mogenlijk dat de ontstekingen van de luchtpijp zo ernstig zijn en dat er zich een dusdanige vernauwing heeft gevormd dat er bij iedere in en uitademing een bepaald geluid wordt geproduceerd dat we reutelen noemen. Doordat de darmen ook ontstoken zijn,is de ontlasting dikwijls niet meer gebonden maar dun. De duif is ziek en zal 'bol gaan zitten;er zal geen dons meer gegooid worden.  In het kort samen gevat zijn de verschijnselen van het ornithose-complex;minder vlieglust,donkere,dikke tot samengekleefde oogleden,veel vocht op de oogbol,donkere neusdoppen met eventueel neusuitvloeiing,niezen,moeilijke ademhaling met reutelen en soms dunne ontlasting. Dat sommige liefhebbers graag hun duiven in één mand hebben zonder duiven van andere liefhebbers,is te begrijpen.  Tocht is ook een omstandigheid waardoor de ziekte snel kan optreden.  Zo zien we wel eens dat de afwijking aan oog en neusdoppen aan een zijde voorkomen en wel bij verschillende duiven in één hok,allen aan de zelfde kant van de kop. Blijkbaar is er dan tocht (door verkeerde luchtopeningen ) in dat hok. De Engelsen noemen deze ziekte terecht;verkoudheid van één oog (The one eye cold )      
      
Overbrenging:      
Het ornithose-complex is besmettelijk,dit wil zeggen dat de ene duif de andere duif ziek kan maken doordat de verschillende veroorzakers,de bacterién enz...,van de zieke naar de nog gezonde duif gaan. Dit kan gebeuren via het drinkwater,het opnemen van besmette ontlasting maar ook via de lucht. In een duivenhok waarin één of meerdere duiven lijden aan het ornithose-complex zullen die zieke duiven de overige besmetten; Meestal liggen er een paar dagen tussen het besmetten en het uitbreken van de ziekte;zo krijgen we dat de eerste zieken al weer beter zijn terwijl andere duiven juist weer een of vele verschijnselen vertonen. Een gezonde postduif heeft tegen het ornithose-complex een redelijke weerstand. Zijn de omstandigheden van de duiven echter niet optimaal (bijvoorbeeld te veel duiven in één hok,slechte voeding,tocht in het hok,sterke vermoeidheid,enz..)dan zullen de duiven vatbaarder zijn voor (deze)ziekte.  Jonge duiven zijn gevoeliger voor het ornithose-complex dan oudere vogels die blijkbaar weerstand verkregen hebben.  Elk jaar na de 2e of 3e vlucht(van jong of oud)zien we de meeste ornithosepatiénten. Blijkbaar zijn ze tijdens het transport besmet en hebben ze een vermoeiende vlucht gehad,waardoor ze erg gevoelig zijn voor deze ziekte. Jonge duiven zijn bijzonder gevoelig voor het ornithose-complex. De meeste verliezen zijn,afgezien van de weersomstandigheden,voor een groot deel te wijten aan het ornithose-complex. Vele jonge duiven worden ingekorfd in een toestand waarvan men nog niet kan zeggen'deze duif is ziek,maar toch wel zo,dat z'n duif geen kans heeft op een behoorlijke vlucht.  Zulke duiven zijn dan een gevaar van besmetting voor andere duiven,zeer zeker wanneer er teveel duiven in één mand zitten,de temperatuur en vochtigheid te hoog zijn,en het om langere transporten gaat.      
      
Voorkomen:      
Ondanks het feit dat we nog niet alles over deze ziekte weten,weten we toch wel hoe we die ziekte moeten voorkomen.  De eerste maatregelen zijn;niet teveel duiven bij elkaar in een te kleine ruimte,een juist geventileerd hok en een dito transportauto.  Verder is een goede hygiéne belangrijk,dus een schoon hok en een schone auto. Regelmatig ontsmetten met Koudijs droogontsmetter.  Vochtige,klamme lucht doet de ziekte snel uitbreiden.  Het blijkt ook dat jongere duiven geplaatst bij oudere duiven gevoeliger zijn en zodoende snel ziek kunnen worden;daarom is het sterk aan te bevelen nooit andere jongere (of duiven uit een ander hok )tussen de jonge duiven te plaatsen. Dit is één van de meest voorkomende fouten die gemaakt worden.  De jonge duiven zullen dan besmet worden en (soms niet eens zichtbaar )gaan lijden aan het ornithose-complex en de gevolgen blijven niet uit;matige tot slechte prestaties en grote verliezen.  Zorg er dus voor dat u één ronde jonge duiven in het jonge duivenhok hebt,zonder latere toevoegingen (ook al zouden het bijzonder goeden zijn )       
      
Behandeling:      
Het behandelen van de ziekte als zodanig,kan op twee manieren gebeuren;in de eerste plaats door medicamenten en in de tweede plaats door rust en warmte. Duiven die lijdende zijn aan het ornithose-complex kunnen behandeld worden door een injectie (met b.v.antibiotica,) of door een kuur waarbij het geneesmiddel door het drinkwater wordt gedaan.  Enten tegen het ornithose-complex is niet mogenlijk. Er zijn wel medicamenten die de aandoening goed bestrijden;inspuiten of een drinkwaterkuur,eventueel een oogpoeder.Deze medicamenten zijn antibiotica,dus alleen door de dierenarts te gebruiken of af te geven.  Wanneer liefhebbers elk jaar te kampen hebben met het ornithose-complex wordt wel aan de dierenarts gevraagd voor het vliegseizoen hun duiven te behandelen(dus niet enten )tegen ornithose.  Doordat er dan vele kiemen gedood worden,is de kans kleiner dat deze duiven de eerste tijd last krijgen van het ornithose-complex.  
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Speedy

Hoi Mandy,

Beterschap gewenst voor je Jans.
Hoop dat het allemaal wel mee zal vallen, en met een beetje oppep middel het weer goed komt.

Groetjes,
    Trudie

Mandy

26 september 2003, 12:22:59 #372 Last Edit: 26 september 2003, 12:23:47 by Mandy
Goh jongens wat baal ik hier van. :'(
Dacht ik een tijdje terug een paar mooie valkjes bij gehaald te hebben heb ik er een virus kado bij gekregen met hele vervelende gevolgen van dien... :(
Ik hoop dat Jansje het overleefd en dat de rest er van af geraakt...

Dus Nes en Anita houden jullie aub Binky en Ruby goed in de gaten. Het zal bij hun nooit zo erg kunnen zijn/worden als bij Jans nu, want zij zit hier nu juist al die tijd middenin nu het weer terug is en die van jullie niet, maar ik waarschuw toch maar even, zeker ook omdat het besmettelijk is en jullie nog een valkje hebben. ::)

Ik vind dit heel naar, denk je leuk aan het kweken te zijn en help je mensen aan mooie lieve tamme valkjes en dan blijken ze misschien iets onder de leden te hebben. Wat een reclame zeg...het kan de beste overkomen natuurlijk, maar voel me er toch knap lullig bij... :-/
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Speedy

Hoi Mandy,

Ja dat je baalt snap ik ook nog wel.
Zet jij nooit je nieuw aangekochte valkparkieten dan een poosje apart?
Dit is wel beter hoor, kan je ze goed observeren en evt. een vitaminestoot geven...kijken op evt. luis...en dan pas bij de anderen doen.
Ik doe dat zelfs met 1, ook al komt ie bij een particulier vandaan.
Ik heb gister ochtend Kobus gehaald, maar zit nu nog wel apart...wel heeft hij al gevlogen met ze door de kamer.
In ieder geval zou je de arts kunnen vragen, of antibiotica nu voor Jans nog af te halen is, want ik denk dat ze dit nu snel nodig heeft.
Het is nog niet te laat Mandy.....
Sterkte,

Trudie

Mandy

26 september 2003, 12:53:36 #374 Last Edit: 26 september 2003, 12:55:58 by Mandy
Dank je Trudie. ;)

Die eerste keer had ik totaal geen ruimte om die valkjes apart te plaatsen, de laatste keer met Kuifje en Jan wel, die zaten toen een week apart. Maar die 3 die er toen bij kwamen (die 2 bonte en die albino) hadden ook niets, toen begon het ineens met een dubbele oogontsteking bij Jil, en die 3 hebben toen ook niets gehad, maar ws dat die dus wel iets bij zich droegen, want nu heeft Bobbie (1 van die 3) dus toch ook een oogontsteking gehad. :(

Ze hebben net allemaal al een antibiotica kuur van 10 dagen gehad en Jans heb ik net al antibiotica gegeven direct in de snavel.

Ik heb net contact gehad met mijn eigen dierenarts en die zei dat ik ook niets anders kan doen als wat ik nu gedaan heb. Ze moet 3 keer per dag een druppel antibiotica krijgen en apart en warm en vochtig gehouden worden. Het beeld hierzo past inderdaad bij die ornithose die hierboven beschreven is, hij noemde het ook "one-eye-cold". Waarschijnlijk dat Jans het nu zo erg heeft omdat ze zo jong is en nog niet zo veel anti- en afweerstoffen heeft. De kans dat de anderen het in deze mate krijgen is dus ook miniem, zo ook voor Binky Nes en Ruby Anita.
Ook heb ik telefonisch contact gehad met Dr. Feld en die beaamde ook dit hele verhaal.

Ik ga zo proberen wat te slapen en ik hou jullie op de hoogte... :-/
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl