11 mei 2025, 14:44:27

Er gaan er teveel dood

Gestart door Liane Zoeter, 16 juni 2003, 20:00:55

« vorige - volgende »

Liane Zoeter

Beste Daan,

Ik durf geen nieuwe parkiet meer te kopen als gezelschap voor mijn enige overgebleven vrouwtje, voordat ik weet wat er aan de hand is.

Al jaren heb ik parkieten. Zelfs heb ik een hele familie gehad een tijd geleden. Die kinderen werden in mijn huis verwekt en geboren en daar groeiden ze ook op. Toen de dochters een jaar of 3 waren werden ze een voor een ziek en gingen ze na een week ongeveer dood. Even later werd pa ook ziek en ging ook dood. Zelfde symptomen. Ma ging een week later, maar die is denk ik aan liefdesverdriet gestorven. In ieder geval leek ze niet ziek.

De enige overgeblevene, de zoon bleef, vervolgens een jaar leven. Inmiddels had ik een vrouwtje voor hem gekocht. Na een jaar werd hij ziek met dezelfde symptomen, maar het vrouwtje bleef gewoon leven.

Voor het vrouwtje kocht ik een nieuw mannetje. Die hield het ongeveer drie maanden vol. Toen kocht ik weer een mannetje en die overleed vorige week, na ongeveer een half jaar.

Het vrouwtje is nu weer alleen en ik ben bang om een nieuw mannetje voor haar te kopen, want ik ben bang voor een virus ofzo, waarvoor sommigen wel vatbaar zijn en anderen niet.

De symptomen: zielig in een hoekje op een stok bol zitten met de veren omhoog en de kop in de veren. Ondertussen zacht piepen. Heel veel slapen. Nog meer dan anders gek op trosgierst, echt aanvallen op die trosgierst. Na een paar dagen van de stok afvallen en dan is het heel snel gebeurd.

Wat ik misschien nog even moet noemen is dat ik de vogels telkens in een andere winkel heb gekocht. En het tweede is dat ik regelmatig muizenplagen heb. Verder denk ik dat ik ze goed verzorg en dat ze niet op de tocht zitten of iets dergelijks.

Kan je iets zeggen naar aanleiding van mijn verhaal?

Lique

Hoi LIane,

Wat ontzettend vreemd zeg, maar misschien heb je een paar in dezelfde kooi gehad? Een kooi waarin een zieke vogel heeft gezeten, of in dood gegaan is, moet volledig schoongemaakt worden, en ook erg grondig, omdat bacterieeen makkelijk over gebracht kunnen worden.

Lique

Hoi Liane,

Ik had per ongeluk het berichtje gewist, over je email adres, voordat ik het adres had gekopieerd. Zou je die nog even willen doorgeven?

Groetjes Lique

Speedy

Hoi Liane,

Ik ben bang, dat jouw valkjes vergiftigd zijn door de muizen keutels.
Je zegt iets over regelmatig last hebben van muizen.
Die muizen hebben waarschijnlijk gif gekregen, of van jou of van je buren?
Die keutels hebben jouw valkjes volgens mij opgegeten.
Ik zou zeker op zoek gaan naar keutels en evt. als je nog een dood valkje hebt? (klinkt luguber) maar neem dit mee naar de dierenarts en laat het nakijken.

Groetjes,
Trudie

Barbara

ik zat ook al te denken aan uitwerpselen of urine, maar dan niet vanwege het  gif, ik heb nl gehoord dat urine van ratten sowieso erg slecht is voor valkjes, maar of dat ook voor muizen geldt weet ik niet. Sterkte in elk geval!

daan

Hoi Liane,

Ik las je berichie vandaag pas, maar ik zou je ook geen echt goed antwoord kunnen geven, het is heel moeilijk om achter zoiets te komen. Net wat de andere al aangeven, denk ik ook dat het met de muizen te maken heeft. Jeetje wat moeilijk zeg. Ik wens je in ieder geval veel sterkte toe, en hopen dat het in de toekomst beter gaat.

Groetjes Daan

Remco_Ultee

19 juni 2003, 16:18:02 #6 Last Edit: 19 juni 2003, 16:18:34 by Remco_Ultee
Een muis buiten je voliere houden is toch niet zo moeilijk? wat voor voliere is het?

Ik vindt het wel heel zielig voor al die vogeltjes, en voor jou ook natuurlijk. Hopelijk valt het vlug op te lossen!

Ingerm

Een muis buiten de voliere houden niet zo moeilijk?! Leg uit dan hoe je dat doet, want vallen en de kat doen de best, maar een muis houdt je echt niet tegen! Deze gaan door het gaas en leven om en rond de buitenvoliere. En dat al ruim 12 jaar! omdat ik er verder geen problemen mee heb laat ik het zo, bovendien heb ik daardoor nog geen zieke vogels gehad.
Ik gebruik geen gif, omdat ik het risico dan neem dat een kat de verzwakte muizen opeet. (Ik ken iemand die al vanalles geprobeerd heeft rond de buitenvoliere, zonder veel succes, dus ben benieuwd naar je remedie..)

Het lijkt me erg sterk dat de valkparkieten ziek worden door gif in muizenkeutels, muizengif werkt redelijk snel en de muizen moeten wel erg veel keutels in de tijd achterlaten wil de concentratie gif (in de keutels) zo hoog zijn dat het dodelijk is. Bovendien moeten de valkparkieten er dan erg veel van eten. (en vgl mij zullen ze dat toch niet erg gauw doen)
Ziektes kunnen wel worden overgebracht van muizen (en evt de keutels) op vogels. (maar niet alleen specifiek door muizen)

Je ziektebeeld dat je beschrijft is erg algemeen. Je zou eens een dode vogel kunnen laten onderzoeken door een dierenarts. (of er met een levende zieke vogel heen kunnen gaan). Er zijn in vogels gespecialiseerde dierenartsen.

gr Inger

Stijn dc

hello

het is inderdaad niet simpel om muizen uit je voliere te houden!! :-/ :-X :-X
bij mij kruipen ze gewoon door het gaas, en doordat er muizen in de voliere zitten, leeft er een wilde fret onder de voliere!! :-/ :-/
ze eet wel geen vogels op, alleen muizen, dus nuttige beestjes!! ze heeft wel onze hond gebeten!!

SDC :D

Karin

25 juni 2003, 16:34:02 #9 Last Edit: 25 juni 2003, 23:08:49 by kazoo
Hoi Stijn,

Het zal wel een bunzing of een marter zijn, want wilde fretten bestaan niet  ;D Fretten kunnen  niet overleven in het wild. Helaas weten maar weinig mensen dat en veel fretten worden in de zomervakantie in het bos gedumpt en ze sterven een hongerdood. Een bunzing lijkt precies op een fret alleen vaak wat donkerder van kleur, een marter is bruin. En dan heb je natuurlijk nog de hermelijn  en de wezel, maar die zijn veel kleiner. Wel erg leuk dat je zo'n "nuttige gast" hebt. En zolang hij niet in de volière kan komen kan hij ook geen eieren of jonge vogels jatten.

Groetjes, Karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Stijn dc

hello

ja gelukkig steelt hij geen vogels en eieren!!
wel leuk om zon beschermd dier onder je voliere te hebben!
vorig jaar zat er wel een jonkje in de voliere, maar dat hebben we gevangen en in het bos losgelaten!!
waarom bestaan er geen wilde fretten? ze moeten toch ergens vandaan komen, en waarom kunnen ze niet overleven?

SDC:D

Barbara

Hoi Diane,

Het lijkt misschien een beetje zweverig, maar kan het niet zijn dat de 'aardstralen' bij je volière niet goed zijn voor de vogels? Dus dat het magnetische veld wat daarmee samenhangt hun gezondheid verstoort? En misschien is de ene valk daar gevoeliger voor dan de andere en verandert dat ook af en toe zodat het een tijd wel of niet zieke valkjes oplevert.. Of leefden ze ook in verschillende kooien op verschillende plekken?

Ik heb verder geen verstand hiervan ofzo hoor, maar dit kwam in me op. Weet ook niet hoe je dat zo moeten laten testen, maar dat zal best wel kunnen. Heb je al valkjes laten nakijken door de DA?

Sterket in ieder geval en meer geluk met je valkjes in de toekomst!

Groetjes,

Barbara

Karin

Fretten zijn al eeuwen gedomestiseerd en ze kunnen   niet meer goed genoeg jagen en zoeken om aan voedsel en water te komen. Ze komen dus om van de honger en de dorst. Als er weer eens een fretje gevonden wordt die een paar dagen gezworven heeft is deze uitgedroogt en sterk vermagerd. Eigelijk  net als valkparkietjes, die kunnen het ook niet lang buiten vol houden zonder hulp. Ik denk dat katten en sommige knaagdieren één van de weinige huisdieren zijn die het in het wild kunnen overleven. O ja, behalve de  halsbandparkiet, we hebben hier in het dorp een groep zitten in een klein bos. Het is een vreemd gezicht als er één al gillend overvliegt  ;D

Groetjes, Karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Stijn dc

hello

ja, dan zal het wel geen fret zijn!
ja, van die halsbandparkieten weet ik, in het zoniënwoud, in brussel zit er ook een hele kolonie en pas geleden zat er ook nog een in een boom hier!
die heb ik wel neit teruggezien, jammer :(

SDC:D