27 april 2024, 19:12:29

Discussie pelletvoeding

Gestart door Inger m, 12 mei 2006, 22:27:16

« vorige - volgende »

disney

Toevallig heb ik vandaag de eco-bird binnengekregen die ik vorige week heb besteld. Ik ben voorstander van een zaad/eivoer/groenvoer dieet, maar aangezien wij zelf al niet zo heel gevarieerd eten en de parkieten dan ook nog eens haast niets willen eten naast hun zaden. Dus ben ik pellets door het voer gaan mengen. Ik heb het nu ongeveer half half met de zaden. Daarnaast blijven ze gewoon eivoer en groenvoer krijgen. Want in een pellet kan wel alles zitten wat ze nodig hebben, een mens overleeft het ook niet op een vitaminepil alleen. Ik vind de vergelijking met honden en katten voeding ook niet zo volledig. Allereerst is ook daar te betwijfelen of dat voer behalve qua nutritionele waarden nou zo aan het dier tegemoet komt. Denk alleen maar aan de enorme hoeveelheid tandvleesproblemen en bijkomende lever en nierproblemen door de stoffen die nodig zijn van om het voer in de uiteindelijke vorm te kunnen produceren. Ten tweede begint het langzaamaan weer steeds meer in te komen een eigen menu op te stellen, waar je veel goeds over hoort. Onze kat krijgt nog gewoon brokjes, daar niet van :)

Overigens blijft het gerucht van spiermaagverslapping mij te hardnekkig rondgaan. Zolang de experts er nog niet over uit zijn, blijf ik zaden en maagkiezel verstrekken. Daarnaast blijkt uit ervaringen (2de hand verhalen helaas) dat vogels op pellets na verloop van een generatie steeds slechter gaan kweken. Kan ook ergens anders aan liggen, dat weet je niet als je de situatie niet zelf hebt kunnen bekijken, maar de verhalen komen de wereld wel in. Daarnaast hoor ik ook adiezen van bijvoorbeeld Hedwig van de Horst om bij enkel pelletvoeding een vet bij te voeren (druppeltje olie in de week oid) omdat de pellet een te droge huid veroorzaakt. Is voor plukkende papegaaien ook wel erg van belang natuurlijk.

Voorlopig maar eens kijken of de heren de pellet wensen te gaan eten. Honger doet een hoop, maar als ze het vrijwillig eten is dat wel fijn. Poederen door het eivoer vind ik een slimme, maar eivoer moeten ze hier ook niet als ze niet een dag uitgehongerd worden, dus dat gaat ook niet echt op vrijwillige basis  >:(

Groetjes Karin

Rianne

Nou, dat van de spiermaag is mij ook zo uitgelegd: Als een valkje een pellet eet, krijgt hij daar ook brokjes van binnen, en die zouden als kiezel fungeren.

Qua voeding voor honden en katten is er voldoende keuze. Mijn perzen krijgen redelijk duur voer, Royal Canin voor perzen. De ene is dit jaar 9 geworden en heeft nog steeds geen gezondheids problemen. Het is net als bij mensen, de ene is er gevoeliger voor als de ander. En dat hoeft niet aan de voeding te liggen.
Wat tandvleesproblemen betreft, in brokvoeding wordt daar rekening mee gehouden. Blikvoeding is te zacht, en als het wekelijks menu voor het grootste deel daaruit bestaat, is de kans op tandproblemen groter. Maar ook daarbij geldt, dat het ene dier daar gevoeliger voor is als de ander. :)

Ik heb geprobeerd ze te laten overstappen, maar ik vond het gewoon zielig. Ik zag ze magerder worden dus ben ermee gestopt. Dan maar poeder. ;)

Inger m

24 mei 2006, 00:13:29 #17 Last Edit: 24 mei 2006, 00:27:51 by Inger m
Hoi,
Even een reactie

Spiermaag:
Een patholoog (onderzoekt dode vogels) heeft verteld dat hij geen spiermaagverslapping heeft waargenomen door pellets. Hij deed dat af als onzin, omdat commerciele kippen al jarenlang op pellets worden gehouden, zonder problemen.

Daarbij moeten we bedenken dat kippen normaal gesproken harde, ongepelde zaden en granen eten. Valkparkieten verwijderen de schil, wardoor de inhoud al zachter wordt. De noodzaak voor kiezel zou bij kippen dus hoger moeten zijn, terwijl bij deze diersoort dit probleem niet schijnt voor te komen.

Ik ben wel benieuwd naar de referentie van dr. Feld.

Kweekperiode
Er is mij verteld dat wanneer je alleen pellets voert, je geen vogels meer zult kweken (theoretisch). Ik denk dat dit ook het belang aangeeft van goede bijvoeding naast pellets. Vooral valt te denken aan groenvoer. De voedingsstoffen zijn wel in orde, maar de afwisseling ontbreekt.

Voedselverrijking
Doorgaand op het bovenstaande. Ik denk dat alleen pellets vrij saai is voor de vogel. Een vogel moet bezig zijn met voeding en er moeite voor moeten doen. Als je pellets voert, kun je daarnaast ervoor kiezen om de vogels bv het versvoer uit een ruifje te laten halen. Zorg dat de vogels afwisselende voeding krijgen, voer op maat (niet te veel) en zorg dat ze moeite moeten doen voor het verkrijgen van een bepaald deel van de voeding.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.