turquoisine met splendit koppelen?

Gestart door trienke, 12 april 2006, 13:49:40

« vorige - volgende »

trienke

Weet iemand of je een turquoisine met een splendit kan koppelen??

Het soort lijkt wel wat op elkaar alleen verschilt de kleuren wat.

ZE vallen allebij onder de neophema's

Groetjes Trienke

Riny

12 april 2006, 14:25:29 #1 Last Edit: 12 april 2006, 14:31:00 by Riny
Hoy Trienke
Ik heb wel eens horen zeggen dat het 't beste is, als parkietachtigen in het broedseizoen, alleen met hun eigen soort zitten.
En de familie van de neophema's is natuurlijk heel erg groot.
Ik zou het niet aan durven geloof ik.
Groetjes Riny :D

Robbe

Deze turquosineparkieten zijn heel verdraagzaam tegen veel kleinere vogels en splendits:beetje hetzelfde .en over het koppelen ja en nee je moet geluk hebben.soms lukt het soms niet.
groetjes Robbe

trienke

Ik hoor namelijk ook wel eens van kruising tussen splendit en turquoisine.

Ze zijn op dit moment niet veel te vinden. Vind ik erg jammer, want heb een broedrijpe mannetje nodig.


Groetjes Trienke

Inger m

NEEEE!
Niet kruisen. Hierdoor krijg je waardeloze hybriden en verpest je de soort. Dit is bij bepaalde vogelsoorten al veel te veel gebeurd, waardoor sommige zuivere soorten zeldzaam zijn geworden. Verantwoorde en goede kwekers zullen nooit soorten met elkaar kruisen.

Om op je vraag terug te komen. Ja, ze kunnen dus wel kruisen.

De neophema's die in Europa worden gehouden is klein: Splendid, Turquoisine, blauwvleugel en elegantparkiet. In het wild komen nog enkele soorten voor. De bourkesparkiet vormt een uitzondering.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

trienke

Ik heb een kruising van splendit/ turqoisine genomen.

Hoi inger

als ik je berichtje eerder had gelezen had ik hem niet genomen, maar heb hem nu al.
Het is inderdaat jammer dat de zuivere ras er dan uit gaat, maar de kruising is ook heel mooi te zien vind ik.

Groetjes Trienke

Inger m

13 april 2006, 17:11:55 #6 Last Edit: 13 april 2006, 17:16:36 by Inger m
Hoi Trienke,
Mag ik je een dringend advies geven om nooit met deze vogel te kweken. Een kruising is mss mooi om te zien, maar goede kwekers zullen hier nooit mee kweken. Ik hoop dat jij het ook niet doet.

De vogel komt uit Australie waar al een tiental jaren een exportverbod geldt. Dit betekent dat er nooit meer zuivere vogels naar Nederland zullen komen en dat we zeer zuinig moeten zijn op de populatie die we hebben. Met de huidige DNA technieken kan nog beter gekeken worden of het om zuivere vogels gaat of om waardeloze hybriden.

Hybriden vogels zijn mooi om naar te kijken en in een voliere te houden, maar laat je niet verleiden om met deze vogel te kweken. Als je niet kweekt dan ben je heel goed en verantwoordelijk bezig. Neophema's zijn in gevangenschap ook (nog) niet echt zeldzaam, dus zoek eventueel verder naar een zuivere vogel als je toch wilt kweken. (tenzij er gekruist gaat worden)

Het zuivere ras (overigens is het een soort en dat is een groot verschil) hoeft er niet uit te gaan als jij en andere kwekers niet met dergelijke vogels kweken, maar alleen zuivere vogels inzetten voor de kweek en hybriden om naar te kijken (liefst voorkomen natuurlijk).

Succes met de vogel!

gr Inger

nb. Ik ben wel benieuwd naar een foto van de vogel  :)
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

ziralioness

''Waardeloze Hybriden''?

Als mensen er bij hondenrassen net zo over dachten, was het niet best....  :censuur

Maar goed, om even terug te komen... als je hybriden zou willen kweken, (waar ik persoonlijk geen bezwaren tegen heb, maar dat is een persoonlijke mening) dan zou ik hier altijd eerlijk in zijn naar de koper... die moet dan wel weten wat hij krijgt!

Verder... zuivere vogels kweken is natuurlijk zéér aan te raden sinds import (goddank) verboden is... maar opnieuw, ik heb zelf geen bezwaren bij het kweken van hybriden... het kan hele sterke en gezonde vogels geven.

Just my cup of tea, want ik kan Inger ook héél erg goed begrijpen!

Diane en haar valkjes; Nina, Kiko, Ricky, Breezer, Chiko, Bontje, Parel, Dina & Minki!
Rust zacht, lieve Sparky, Cinna & Wuppie...

Inger m

13 april 2006, 18:34:30 #8 Last Edit: 13 april 2006, 18:44:36 by Inger m
Hoi,
Ik zal je even het verschil uitleggen.

De hond is de domestica vorm van de wolf. De wolf is een wilde dierSOORT. Mensen zijn hieruit al duizenden jaren geleden honden gaan fokken voor heel veel gebruiksdoeleinden. Bij honden spreek je van RASSEN.

RASSEN: gedomesticeerd, door mensen gecreert en gefokt.
Bij vrijwel alle gedomesticeerde dieren kom je rassen tegen: katten, konijnen, kippen, ganzen, eenden.
Bij honden heb je als belangrijk nadeel bij rasdieren dat de genenvariatie vaak klein is door het gebruik van inteelt. Hierdoor komen er tal van genetische gebreken voor. Door rassen te kruisen, vergroot je de genenvariatie en in het algemeen zijn bastaardhonden sterkere dieren als rasdieren (dus helemaal niet waardeloos!).

SOORTEN: Niet-gedomesticeerd, komen oorspronkelijk in de natuur voor.
Deze zijn ontstaan door aanpassingen aan hun omgeving en hebben zeer specifieke soortkenmerken. Soorten vermengen onder natuurlijke omstandigheden niet met andere soorten. Vaak omdat hun leefmilieu en leefwijze gescheiden is en andere eisen stelt aan hun uiterlijk, gedrag, voortplanting etc.

Soorten ontstaan door selectie. Door soorten te kruisen verlies je bepaalde genetische kenmerken. Er zijn kruisingsexperimenten gedaan bij agaporniden, waaruit bleek dat de dieren zich niet goed konden aanpassen, omdat het gedrag van beide soorten verschilde. Bij hybride dieren komt dus zgn. conflictgedrag voor, omdat ze zich in bepaalde situaties moeilijk kunnen aanpassen.
Muildieren (ezel x paard) schijnen behoorlijke problemen te hebben in hun sociale gedrag naar ezels en paarden toe, omdat deze soorten gedragsmatig sterk verschillen.

Wanneer je een vogel kruist met een andere soort, duurt het 15 generaties of langer terugkweken om weer tot 95-99% om weer genetisch gezien bij de oorspronkelijk soort te komen.

Het gaat er niet om dat hybride vogels gezonde en sterke vogels opleveren, maar dat de vogels genetisch 'vervuild' raken en we daardoor zoveel verliezen wat nooit meer omkeerbaar is. Dus laten we zuinig zijn op de vogelsoorten die we in gevangenschap houden. Alles wat er wordt gehybridiseerd krijg je nooit meer terug. Vrijwel alle vogelverenigingen zijn tegen het hybridiseren van vogelSOORTEN.

Ik heb er weinig bezwaar tegen wanneer RASSEN en mutaties worden gekruist. Deze zijn ontstaan door mensen en gaan verloren door mensen (soms).

Maar laten we op alles wat in de natuur (nog) voorkomt zuinig zijn en het is zo simpel om hybridisatie te voorkomen
en zo zonde om het kwijt te raken.


Ik hoop dat jullie nu beter begrijpen, waarom we verantwoordelijk moeten omgaan met de vogelhouderij en soorten.

gr Inger

nb. Parkieten en papegaaien behoren tot de niet-gedomesticeerde diersoorten. Ze worden nog relatief kort in gevangenschap gehouden en ook gekweekt (voorheen wel import, maar weinig kweekresultaten). Er komen bij deze dieren ook geen rassen voor, maar alleen soorten. Bij de veel-gekweekte soorten komen ook vele kleurmutaties voor.

Vergelijk: Sommige bovengenoemde dieren (paarden, ezels, honden, katten etc.) worden al duizenden jaren gehouden en gefokt door mensen. Bij parkieten en papegaaien gaat dit om nog geen eeuw. We kunnen nog lang niet spreken van een gedomesticeerde diersoort.
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

nick01

helemaal eens met inger.
dit zijn soorten en soorten moet je niet kruisen.
t is juist de kunst om ze zuiver te houden.
en valkjes en honden kun je inderdaad niet met elkaar vergelijken.
t kan er allemaal wel leuk uit zien maar ik ben er tegen.
ik snap ook niet waarom men dat toelaat , mijn moeder had een zelfde geval een bourke met een turquoisine daar heb ik de eieren gewoon van weggegooid en de bourke verkocht want ze zullen t toch weer proberen dus 1 verkocht en een ander van tzelfde soort erbij.
gewoon mee stoppen en hou alles zuiver hebben we allemaal uiteindelijk profijt van.

Marco

CitaatIk heb een kruising van splendit/ turqoisine genomen.


Waar baseer je het op dat het een kruising is?
Is dit op basis wat de verkoper je verteld of hoe moet ik dat zien?

Splendid- en turquoisine poppen lijken zo ontzetten veel op elkaar dat iemand die niet veel met deze beestjes omgaat het verschil niet een ziet.
Je zult de niet zijn die een turquoisine man met een splendid pop aanschaft....................of anders om.
Splendids en turquoisines in 1 voliere houden is de slechtste combi die je tussen de neo 's kunt maken.
Ik heb in het verleden gekweekt met een koppel turquoisines, eleganten en bourken in 1 vlucht, wat prima ging.

trienke

Hoi marco

Het is mij inderdaat verteld dat het een krusing was, maar waar hij wegkomt, die heeft hem ook zo gekocht.

de turquisines en splenditen lijken heel veel op elkaar, alleen is de splendit meer roder en heeft de mannetje geen rode strepen op de vleugel.

Die ik gekocht hem heeft dat wel.

Inger

Je hebt natuurlijk gelijk, Ik zal er nog eens over na gaan denken

Groetjes Trienke

Marco

Heb je mss een foto van de vogel want ik dacht dat je opzoek was naar een broedrijpe man.
Ik was dus in de veronderstelling dat het om een "gekruisde" pop ging.
Het onderscheid tussen de mannen van beide soorten is heel duidelijk, die van de pop juist niet en hebben geen van beide rood als we over een zuivere wildkleur praten.

trienke

Ik heb op dit moment geen foto van hem

Ik ben namelijk nu niet thuis en kom pas maandag weer thuis, Maar weet wel heel zeker dat deze rode strepen heeft en dat hoort een splendit niet te hebben, maar een wildkleur turquisine hoort groenig/geele buik te hebben, en deze heeft dus wel rood en dat heeft dus een splendit.

De turquisines zijn hier op dit moment heel moeilijk te krijgen

Groetjes Trienke

Marco

Ja oke maar er is ook nog zoiets als een roodbuik turquoisine, dit is niet echt een gekweekte mutatie want deze schijnen in het wild ook voor te komen.
Verder heb je nog een turquoisine met rode buik en borst.....zie hieronder



Hieronder koppeltje wildkleur


Let voornamelijk op de kleurintensiteit van de kop, de kop van de splendig is nl. veel blauwer en loopt verder door dan bij de turquoisine.

Volgens mij heb jij gewoon een turquoisine met rode borst

Hieronder de splendid