16 juni 2024, 09:32:23

brief dierenarst de liemers

Gestart door emca, 4 december 2005, 15:08:45

« vorige - volgende »

emca

deze brief staat ook bij voeding ik ahd hem perongeluk bij verkeerde topic geplakt  :-\.
maar nog maals de brief.

Dieren kliniek de Liemers
Esdoornstraat 5
6903 cl zevenaar
tel: 0316- 525100

Zevenaar, 02 dec 2005

Geachte eigenaar,

Uw vogel roosje krijgt op dit ogenblik een te slechte voeding. Helaas is dit een probleem van de meeste 'krom-snavelinge'. De samenstelling van de meest verkochte parkieten- of papagaaienvoeders stamt uit de tijd van de Verenigde Oostindische Compagnie, toen de eerste papagaaien in europa werden ingevoerd.
Inmiddels weten we dat de voeding van papagaai-achtigenaan heel andereeisen voldoen. De ara's in Burger's zoo krijgen bijvoorbeeld katenvoer. Het belangrijkste aspect van de voeding is de vitamine A en D en veel te veel vet (vooral in zonnenpitten en pinda's!).

Voor in huis gehouden papagaaien bestaan en twee goede alternatieven
Een v olledige brok of pellet
Dit is voeding in de vorm van korrels en brokjes. Groot voordeel is dat de vogel niet de meest lekkere (minder gezonde) beetjes eruit kan pikken. Daarnaast is het hierbij mogelijk om voor enkeledagen voer te gelijk te geven.
Een nadeel is dat het niet op een zaadmensel lijkt,  hierdoor kost het over het algemeen meer moeite Roosje te laten wennen.

Een mengsel op basis van zaden
Een voordeel hier is dat hier nog de betrouwbaren zaden in zitten en dus vaak beter gegeten wordt. Nadelen zijn dat het voer dagelijks ververst moet worden ( Dat word door ons elke dag gedaan!!!) en soms de vogels toch te veel selecteren.
Het mengsel bestaat uit:
•   één deel zaadmengsel (zonderzonnepitten!!)
•   één deel eikrachtvoer
•   één deel brinta
•   eventueel een beetje Roosvicée (waardoor je een papje maakt de vogels moeten er aan wennen, onze emca eet het nu ook sinds vrijdag af !!)
•   wat water
Dagelijks het voer goed mengen en zoveel water toevoegen dat alles goed aan elkaar kleeft. Door het eten van het zaad krijgt Roosje dan de zelfde voldoende vitamine-rijke eiktachtvoer binnen. Hellaas heeft het voor roosje niks meer kunnen doen ze is hier bij ook laat in de avond overleden.

Het is heel belangrijk dat Roosje zijn dagportie helemaal op heeft. Wordt er teveel aangeboden dan zal Roosje de lekkerste beetjes kunnen selecteren en alsnog een niet voldoende gebalanceerd dieet hebben. Dus , elke dag moet het bakje schoon op zijn ( en niet helft op de bodem van de kooi liggen). Daarnaast is het belangrijk dat er elke dag opnieuw gemengd wordt. Door het gebruik van water zal ersneller bederf optreden.

Verdere aandachts punten
•   afhankelijk van de conditie van roosje is er op de korte termijn erxtra nodig om deze teherstellen. Zoals bijvoorbeeld yoghurt, extra kalk (krijt) en vitamines A/D druppels.
•   Af en toe iets lekkers mag op den duur, maar vette dingen zijn uit den boze. Dus géén pinda's, zonnepitten, chips, koek, cake, etc. (deze veten zoals chips, koek en cake werd niet aan onze twee kindertjes geven)


emca, kuifje, roosje r.i.p, luna jongies en verzorgers




1e eitje is gelegt op 22-05-06 bevrucht niet geboren
2e eitje is gelegt op 24-05-06 bevrucht geboren op 12 juni.
3e eitje is gelegt op 26-05-06 bevrucht geboren op 13 juni
4e eitje is gelegt op 28-05-06 bevrucht geboren op 16 juni
5e eitje is gelegt op 30-05-06 bevrucht geboren op 17 juni

Tara

Hoi,

poeh ik ben geen dierenarts maar ik vind het zeer vreemd dat het aan het voedsel ligt, is het zaad voor grote parkieten?

Nu goed,
ik vind het zeer nuttig om deze brief op het forum te kunnen lezen in ieder geval.

Groetjes, Tara

Inger m

Hoi Emca,
Nuttig dat je hier de brief plaatst. Ik vind het ook nuttig om bij 'voeding' te laten staan. Als je enkele vogels hebt kun je bv Harriosons pellets geven. Dit is wel prijzig, maar wel goede voeding. Er zijn ook andere pelletmerken. Verder kun je voor de afwisseling af en toe zaden blijven geven.


Hoi Tara,
Een heel groot deel van de gezondheidsproblemen wordt (indirect) veroorzaakt door verkeerde voeding. Alleen zaden (ook voor grote parkieten) leidt uiteindelijk tot gezondheidsproblemen. Door een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen in zaden kan de vogel (op langere) termijn minder goed functioneren en kunnen daardoor uiteindelijk ziektes ontstaan. Ik voer zelf nog grotendeels zaden, maar ik ben wel pellets aan het uitproberen bij de vogels.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Tara

Hoi Inger,

maar die gezondheidsproblemen worden zoals je zegt veroorzaakt door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Maar dat is dan wss als je alleen zaden geeft en niks anders toch?

Dat wil ik nog effe weten anders ga ik ook meteen pellets uitproberen ;D

Inger m

Hoi Tara,
In principe bedoelen ze daarmee alleen zaden. Door bijvoeding van andere voedermiddelen als groente, fruit, kiemzaad en eivoer kan dit weer gecompenseerd worden. Nadeel is echter wel dat de vogels dan nog steeds selectief kunnen eten. Je kunt bv proberen om deels pellets bij te geven, maar hou er rekening mee dat vogels eerst omgezet moeten worden op pellets (gewenning).

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Valerie

Klein vraagje: Waar koop je die pellets? De dierenwinkel heeft ze niet. En per hoeveel koop je die en wat kost het? ;)



Inger m

Hoi,
De prijs is afhankelijk van het merk. Harrisons is vrij prijzig en verkrijgbaar via alle dierenartysen in Nederland.

Nutribird is verkrijgbaar in sommige dierenwinkels, maar ook te bestellen via http://www.dedierenvriend.nl/.

Ecobird is te bestellen via http://www.happy-bird.nl/.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.