Informatie: Let op! Bij aanschaf van een handopfok valkparkietje. (VERBODEN!)

Gestart door Lin, 16 oktober 2005, 19:43:48

« vorige - volgende »

Lin

LET OP BIJ AANSCHAF HANDOPFOKVALKJE!

Sinds juli 2014 is het verboden om papegaaien en parkieten met de hand groot te brengen indien het geen noodzaak is.

De jonge vogels mogen tevens niet van de ouders gescheiden worden voordat de jonge vogels minimaal volledig zelfstandig kunnen eten. Dat houdt dus in dat ze volledig zaad moeten eten. Niet een deel nog pap. Vanaf 51 dagen oud mag een valkparkiet verkocht worden.

Zie punt 4.6 over de exacte invulling hiervan
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2014-210.html




Handopfok niet/wel doen
Veel mensen kopen hun eerste valkparkiet in de dierenwinkel of kijken bijvoorbeeld op internet. Op internet worden veel valkjes aangeboden die nog niet zelfstandig zijn. Via dit topic willen wij duidelijk maken wanneer handopfok nodig is en wanneer niet.

Voor de duidelijkheid bedoelen we met handopfok totale overname door mensen.

Waarom gebeurt het dat een valkje wordt verkocht terwijl het nog niet zelfstandig is?

Kwekers (die niet noodgedwongen handopfok toepassen):

- Willen snel geld in het laatje zien
- Willen ze zo snel mogelijk weer kweken
- (Teveel) vertrouwen in de koper dat het goedkomt

Kopers:

- Meestal eerste valkje
- Geen slechte ervaringen gehad
- (Totaal) niet in verdiept
- Kan niet wachten totdat ze zelfstandig zijn ook al duurt dat   
nog maar twee weken
- Denken dat bij handopfok een valkje echt tam wordt

Wanneer is het wel nodig?

Dit geldt dus eigenlijk alleen voor de kwekers die ervoor kiezen om aan handopfok te beginnen om een goede reden.

* Als je een jong valkparkietje hebt wat echt totaal is kaalgeplukt dus echt vrijwel alle veren en dus niet alleen de kuif. Dit kan zo erg worden dat het valkparkietje er serieus door beschadigd kan worden denk dan aan bloedingen aan de huid dan kan je ze beter eruit halen. Uierzalf smeren op de huid of een plukkooi helpt ook wel eens tegen plukken. Probeer dit eerst!

* Het valkje wordt verstoten of krijgt minder voer. Dit is duidelijk wanneer het valkje niet goed aankomt (wegen) of juist afvalt. Let op vanaf vier weken worden ze altijd minder gevoerd.
- een lege of slecht gevulde krop, weeg elke dag om er zeker van te zijn dat je valkje wel aankomt.
- soms zelfs bruine tot zwarte ontlasting. Dit wijst op darmbloedingen (bijmenging van gestold bloed in de ontlasting).
- Een valkje dat niet goed gevoerd wordt, vertoont ook vaak uitdrogingsverschijnselen en de huid wordt roder van kleur
- Vermageringen. Het jong wordt 'hoekiger' van vorm
- Onderkoeling. Het jong kan zichzelf door te weinig voedsel niet goed meer warm houden.  Het koelt af en wordt sloom.

* Het valkje heeft geen ouders meer

* Er is wat aan de hand met het valkje. Hier kan je denken aan gebroken pootje, ziek enzovoort.

Wanneer niet aan beginnen

Kwekers:

Als er niet aan de voorgaande situaties kan worden voldaan

Koper:

Als je gelooft dat je valkje tammer wordt. Een valkje is alleen in het begin tammer maar als je er geen aandacht aan besteed is het zo weer voorbij.  Een valkje die zelfstandig eet (gemiddeld 7 weken) kan even tam worden.

Voor de ervaring. Spelen met levens van een levend dier is natuurlijk nooit goed.

De realiteit, als het misgaat:

Het valkparkietje wordt opgehaald. De kweker zegt : "Geef nog maar 3 voedingen op een dag en dan is ie lekker tam." Bij thuiskomst is alles nog goed. Daarna worden veel valkparkietjes ziek bij de mensen die zich er niet meer verder in verdiept hebben. Helaas lezen wij op het forum veel verhalen vooral bij het topic ziek of bij handopfokvalkjes. Deze valkparkietjes vaak krijgen te weinig of voeden op een andere manier verkeerd. Een valkparkiet leeft bij een groot te kort aan voeding zo'n 5 tot 8 dagen.

De valkparkietjes vermageren en soms krijgen ze nog andere ziektes erbij. Of het valkparkietje wordt 8 weken en dan verwachten ze dat ie al zelfstandig is en stoppen met voeren omdat ie volgens hun al oud genoeg is. Vaak heeft een handopfokvalkparkietje echt niet genoeg aan 8 weken en is 10 weken meer realistischer als het valkparkietje geen zaadjes nog eet.

Het is erg triest als er een valkparkietje overlijd omdat de koper geloofde dat het makkelijk is een valkje op te voeden. Er zijn veel personen die verhalen hierover hebben geschreven. Het overkomt zelfs de meest ervaren kwekers die aan handopfok doen.

Wat kan er misgaan:

Te weinig voeropname: vermagering, ziekte, donkere ontlasting en pap in de longen krijgen waardoor hij stikt.
Andere ziektes: Deze kunnen ontstaan doordat het valkje zwakker is of door verkeerde voeding waardoor bijv. kropverzuring kan ontstaan.
Het valkje kan heel laat pas zelfstandig eten omdat het eerst op sterkte moet komen en zal vaak zwak blijven doordat er te weinig stoffen zijn binnengekomen. Bij valkjes komt het ook voor dat de koper te lang doorgaat met de handopfok, waardoor het laat pas zelfstandig is.

Naar schatting gaat in handen van onervaren mensen bijna de helft dood !

Gedragsproblemen bij handopfok

Een valk die te vroeg bij de ouders weggaat, of ze zelfs helemaal niet ziet omdat hij in de broedmachine wordt uitgebroed, mist een belangrijk stuk van de socialisatie die hem in staat stelt spannende situaties met succes te doorstaan. Gaat het wel goed, dan leert het diertje de mens kennen als een soort adoptie-ouder, en zal hij zich net zo tegen "zijn" mens net zo gedragen als tegenover zijn valkenpapa en -mama. Het kan zijn dat de baby-roep overgaat in schreeuwgedrag, in manipuleren van de mens. Het diertje mist de socialisatie met soortgenoten, en zal zich dientengevolge onzeker voelen. Hij heeft de drang om te poetsen, maar heeft niet geleerd om dat correct te doen. Als gevolg hiervan kan hij gaan plukken. Dit gedeelte heeft voornamelijk betrekking  op papegaaien maar kan ook betrekking hebben op valkparkieten. (bron:www.demodernepapegaai.nl)

Je hebt al een Handopfok

Lees alle sticky onderwerpen (deze staan altijd bovenaan) in Handopfok en informeer ontzettend goed op het forum of je het goed doet. Vaak gaat het mis door dezelfde fouten zoals: te weinig voeding, te koude pap en te weinig op een dag voeren of juist niet zorgen dat het kropje leeg is. Een handopfok is niet altijd met 7 weken zelfstandig vaak is dat pas rond de 10 weken.

Twijfels??

Lees alles goed door en maak een besluit of het als kweker nodig is om in te grijpen. Stel je vraag op het forum voordat je straks te laat bent of juist te voorbarig en dan risico loopt. Wil je een handopfokvalkje kopen, denk dan goed of het waard is om risico te lopen dat het valkje misschien dood kan gaan omdat je het eerder bij je wilde hebben. Onthoud dat een handopfokvalkje even tam kan worden als een niet-handopfok valkje. Het gaat er om hoe je na aankoop voor het valkje zorgt. Als je wil dat 'ie handtam is, vraag dan of de kweker hem vaak wil oppakken voordat hij bij je komt. Sommige kwekers voeden de jongen ook bij met pap en voeren dus deels met de ouders mee. Laat het dan dus aan de kweker over en ga niet zelf aan handopfok beginnen!

Dit verslag is samengesteld uit diverse meningen en verhalen van personen.

Geschreven door: Linda Koorn


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)