alleen het beste van het beste voor mijn beessies.

Gestart door Bianca, 10 augustus 2005, 20:31:31

« vorige - volgende »

Bianca

hoiHoi,

Ik zit de laatste tijd druk in het uitzoeken van voersoorten en toevoegingen aan het normale voer ten behoeve van een goede groei en goede kweek van de vogels.
Dit komt door Kirsten, die heeft me min of meer aangestoken.
We waren laatst samen in belgie geweest bij een grote kweker en die gaf ons heel veel tips.
Daardoor ging kirsten nog meer uitzoeken over hoe of wat, nu loop ik ook al te neuszen in boekjes en bekijk alle zakjes zaad bij alle winkels waar ik kom.
Nu was de planning van kirsten al om alles wat ze "uitvind" hier ergens neer te zetten maar pas als al het "onderzoek"af is, hihihihihihi

Mischien kunnen jullie nog helpen door te vertellen wat jullie aan toevoegingen aan jullie vogels voeren ten behoeve van goede kweek en groei van jongen, wat de werkzame stof is en wat voor werking het heeft.

Thank You!

Oh ik lees wel eens over jodium, in welke vorm geven jullie dit?
Ik heb pas van die kleine zakjes zaad meegenomen maar mischien is er ook een andere manier, want dit is nar verhouding erg duur.

Bianca

(wat een verhaal he?!)

Ervaring is de optelsom van alle vergissingen die je hebt begaan.

Marco

Ik geef eigelijk geen speciale toevoegingen:

Ik geef dagelijks:
Een zaadmengsel voor grote parieten van het merk Prestige en een beetje Gold Patee voor grote parkieten en papegaaien van Orlux.
Gold Patee is een soort van nat eivoer met granen, vruchten, honing, schaal.- en weekdieren en insecten.

Een paar keer per week voer ik verschillende soorten fruit en/of sla, net wat er voor handen is.

Kirsten

Hoi hoi,

Ja we hebben een hoop geleerd in Belgie, maar ook had ik er niet eerder over nagedacht om voeding iets te kunnen aanvullen/aanpassen in periode dat dat ten gunste van de valk komt. Denk aan rui, broedperiode, groei van jongen, zomer, winter enz

Bianca, Jodium heeft te maken met de schildklier als ik me niet vergis. Een jodiumtekort kan lijden tot een vergroting van de schildklier wat als gevolg heeft, dat de vogel ademhalingsproblemen krijgt omdat de schilklier dan drukt tegen de luchtpijp. Ook kan er kropverzuring optreden omdat de voeding minder snel naar de maag kan. Wel wordt er gezegd dat er steeds meer juiste hoeveelheden jodium in het voer zitten, waardoor deze aandoening zeldzamer geworden is. Je kan ook een klein beetje zout met jodium aan het krachtvoer toevoegen. Ik geloof dat gewenste hoeveelheid per kg voer op 0.5 mg ligt. Ik weet ook niet of 'teveel' kwaad kan,

hihih we zoeken het uit ;)

Groetjes
Kirsten


Onze hobbykwekerij en webshop vind je hier!

--------------------------------

Inger m

Hoi,
Tegenwoordig wordt al steeds meer bekend dat het voeren van zaden aan vogels niet ideaal is. Op de langere termijn lijdt dit tot gezondheidsproblemen. Er wordt tegenwoordig ook meer aandacht besteed aan goede vogelvoeding.

Momenteel ben ik aan het proberen om pellets te voeren aan mijn vogels. Nutribird werd maar matig gegegeten, maar Harrisons wordt vrij goed gegeten. Ik meng het nu nog met zaden erbij.

Dus wat zaden betreft hoef je niet aan te komen als volledige voeding voor vogels, ongeacht of het mengsel nu 15 of 30 verschillende zaden bevat. Bepaalde voedingsstoffen zullen hieraan ontbreken.

Het toevoegen van allerlei kunstmatige vitamines en andere wondermiddelen bij vogels moet ook niet al te makkelijk mee omgesprongen worden, aangezien er ook schade mee toegebracht kan worden. De meeste kwekers zijn geen voedingsdeskundigen.

Wat betreft jodium, geef ik een jodiumblok. Hier kunnen ze naar behoefte van eten. Deze blokken zijn vrij goedkoop. In een dierentuin waar ik stage heb gelopen gaven ze de papegaaien een paar keer per week een jodiumoplossing door het drinkwater. De verhouding weet ik niet meer, maar hiervoor hebben ze deskundigen in dienst om te bepalen wat de vogels nodig hebben.

Voor meer info kun je lezen op: www.sppw.nl, www.pakara.nl (bij artikelen), www.papegaaienhulp.nl.

gr Inger

Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Bianca

Citaat van: Inger m op 11 augustus 2005, 13:50:15

Het toevoegen van allerlei kunstmatige vitamines en andere wondermiddelen bij vogels moet ook niet al te makkelijk mee omgesprongen worden, aangezien er ook schade mee toegebracht kan worden. De meeste kwekers zijn geen voedingsdeskundigen.




Dat wil ik ook niet beweren maar ik ben wel nieuwsgierig naar alles.
Heb ook nog niet lang geleden een boekje van nutribird mee genomen bij de speciaalwinkel hier.
Ik vind nog steeds de pellets naar verhouding erg duur, zelfs als je ervan uitgaat dat alles wordt opgegeten.
Voor mij dus voorlopig geen optie!
En dan ik heb 17 vogels die gevoerd moeten worden, dan is zaad plus toevoegingen toch nog iets goedkoper dan pellets.
ik meng nu af en toe een groot pak pellets door mijn zaad zodat ze zelf kunnen kiezen.

Ook snap ik ergens niet waarom er ineens zo moeilijk over zaad wordt gedaan, ik bedoel er hangen nergens pellets in de bomen in australie.
en mischien ook niet in alle gebieden complete variatie van zaden.
Ik vind het best leuk en interessant om me wat erin te verdiepen en de vogels iets extra's te geven maar sommige dingen gaan me wat te ver.
Wij hebben ook koi-karpers en die voer je ook met pellets, maar dat vind ik iets anders.
Die geef je ook voor de afwisseling zijderupsen, garnalen of een sinaasappel.
En voor vissen is er eigenlijk niets anders te krijgen als basisvoer.


Ik vind dat er een beetje vreemd op gereageerd wordt, wie weet was dit niet de bedoeling maar het komt een beetje over alsof zaad nergens goed voor is en dat je maar niet moet proberen om je voer beter te maken want het heeft toch geen nut.


Ik hou er een beetje rotgevoel aan over terwijl ik normalerwijs erg opkijk tegen de expertise!
Ik denk dat 99 procent van de mensen zaad geeft in plaats van pellets.

ik zal het eens peilen via een poll.
En ben benieuwd wat de bevindingen en ervaringen zijn.

Zou zaad uit de handel genomen moeten worden dan?!

Bianca


Ervaring is de optelsom van alle vergissingen die je hebt begaan.

Marco

Het lijkt een beetje een rage te worden om de vogels over te zetten op pellets.
Ik vraag me alleen wat voor de meeste mensen de reden is over te stappen en hoe zij daar met de door hen gekweekte vogels mee omgaan.
Geven ze bijvoorbeeld alleen maat pellets of blijven ze altijd een combinatie geven van pellets en zaad, en wordt er bij vogels die verkocht worden mede gedeeld hoe en waarmee deze gevoerd worden??
Want zoals al in de diverse topics vermeld is moeten vogels langzaam op pellets overgezet worden, dit geldt dus ook in omgekeerde volgorde.

Zoals de titel van het topic al aangeeft wil iedereen het beste voor zijn dieren maar het is nog steeds zo dat alle dieren verschillend zijn.

Ikzelf geef alleen zaad met eivoer en af en toe wat groente of fruit, nooit geen vitaminen en dat soort zaken.
Dit doe ik al jaren en heb nooit de indruk gehad dat mijn vogels iets te kort gekomen zijn.


Karin

Hoi Bianca,

Je hoeft er zeker geen rotgevoel aan over te houden  hoor, iedereen denkt er anders over. kijk maar eens naar hondenvoer, al jaren wordt er gezworen bij kant en klare brokken, maar nu zijn er heel veel mensen die juist weer over gaan op BARF ( rauw vlees, botten en rauwe groenten ) en er bij zweren, gezondere en gelukkigere honden.

Ik was laatst ook bij een kweker en die beweerde dat al het voer slecht was behalve dat van hem.... ja, daaaag ! Het zag eruit als supermarkt vogelzaad  ;D

Ik hou het zelf op de gulde middenweg : ik geef een zaadmengsel ( inderdaad die met 23 zaden  ;D ), geef hier triovit doorheen ( algen, vitaminen, mineralen ), ze krijgen een bakje eivoer en een bakje pellets ( ik meng het dus niet ! de ene valk eet er graag van en de ander kijkt het niet aan. Ik gebruik nutribird, maar dan het maatje voor de grasparkiet. Die van de valkparkiet krijgen ze niet door en vallen op de grond. Ik vul het bij als het op is ) en daarnaast geef ik af en toe groenten en bruin brood. 1 maal per week trosgierst en altijd een mineraalblok ( zit ook jodium in, maar volgens mij is dat vooral belangrijk voor grasjes ) en sepia. O ja, en grit.

Mijn vogels zien er goed en gelukkig uit, ze krijgen mooie jongen, zorgen er goed voor, wat wil je nog meer !  ;D

Overigens zit ik op diverse amerikaanse lijsten en daar was een tijd geleden juist heel veel ophef over pellets, omdat een dierenarts er achter was gekomen dan als je een röntgenfoto maakt van vogels ( ging in dit geval over kaketoes ) die op pellets staan  dat er allemaal metaalvezeltjes in de vogels zaten ( maag, darmen ) ! Bleek bij het proces vrij te komen als de pellets gemaakt werden, van de machines. En vooral in.... harrison's ! Inmiddels hebben ze andere machines, maar al die jaren kregen die vogels wel dit binnen terwijl pellets juist zo goed moesten zijn.

Ik heb zelf ook ooit harrison's geprobeerd, maar tot mijn grote verdriet heb ik het aan de mussen kunnen voeren  ::) Ze moesten het echt niet. Nu krijgen ze dus nutribird, weten ze wel te waarderen  ;D

Groetjes, Karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

marianca.

Hallo Bianca,


Je hoeft je helemaal niet rot te voelen :-*.Ik geef mijn valken zaad en wel van teurlings 228 en meng met 230 omdat mijn valkjes ook graag zonnepitten eten.Ik persoonlijk vind dat je een vogel wel een vogel moet laten zijn en niet op pellets moet zetten.Zoals jij al zegt...in Australie groeien ook geen pellets in de boom ;)
Ik vind sowieso dat veel kwekers een beetje te gek doen met name het voer.Laat de valkjes of andere soorten toch lekker zaadjes eten en zoals Karen het doet met alles nog eraan en erop(dat heb ik nm ook)en een bakje met pellets voor degene die het willen eten ;)
Ook mijn valkjes en andere vogeltjes zijn heel levendig en goed gevuld en hebben mooie jongen gehad die er prachtig gezond uitzien...de valkjes van mij glanzen bijna net zo mooi als mijn Rottweilers ;D :D 8)

groetjes
marianca

Kirsten

12 augustus 2005, 21:16:28 #8 Last Edit: 12 augustus 2005, 23:05:05 by Kirsten
Hoi hoi,

Ja ik heb het er al met je over gehad, maar vind ook dat de vogel zijn snavel gekregen heeft om lekker zaadjes te pellen :D, verder zijn we goed bezig denk ik om ons goed te verdiepen in alles eromheen. We hebben gezonde jongen, gezonde volle vogels dus ik denk inderdaad dat we het best oké doen :-*

Groetjes
Kirsten

ps Marianca je hebt rottweilers lees ik?,. leuk!,. wij hebben er ook één, een gecastreerde rue van 4,5 jaar :D


Onze hobbykwekerij en webshop vind je hier!

--------------------------------

marianca.

Hallo Kirsten,


We hebben 2 echte rotties en een mixje.Lara komt uit het asiel breda en woont in februari 2006 alweer 4 jaar bij ons.Artos en Duke hebben we van pupje.Artos is 10 jaar van 10 mei en Duke 8jaar van 3 mei :)
Het zijn mijn kanjers en super super super braaf ;DZe zijn wel(de 2 reuen)helemaal afgetriand..boefwerk etc.
Leuk dat jij ook een reu hebt..waarom is hij gecas...ik denk wel dat we of topic gaan :-\







groetjes
marianca

Kirsten

12 augustus 2005, 23:02:59 #10 Last Edit: 12 augustus 2005, 23:05:30 by Kirsten
hihi dat denk ik ook,. maar één keertje mag nog wel,. hihi

Dit is onze Shanka,



We hebben hem laten castreren, omdat ie toch wel dominant was tegen andere honden. Verder hoopte we ook dat ie iets rustger zou worden, maar dat is nog niet echt veranderd ;)
Wij trainen ook met hem en hij luistert super,.
Leuk om iemand via het Forum tegen te komen met rottweilers en ik vind het alledrie moppen :-*

Groetjes
Kirsten


Onze hobbykwekerij en webshop vind je hier!

--------------------------------

Bianca

Hey wat is dit nou?!!!! >:( >:( >:( >:(



whahahahahahahahahaha, ik zie geen kuif.............

wacht ik heb een idee om het te laten lijken dat we het toch over valkjes hebben............





Ervaring is de optelsom van alle vergissingen die je hebt begaan.

Annouschka

Hoi,

:D :D een nieuw ras ;D een rottievalk :) :D
Nog heel even offtopic :-[ :-\ ik zou ook heel erg graag een rottweiler hebben maar m'n vriend wil voorlopig nog niet :(

Oke, over tot het topic.
Ik geef mijn valkjes ook teurlings 228, 1 of 2 keer per week eivoer, 1 tot 2 stengels trosgierst per week (ze moeten ze met z'n vijven delen), mineraalblok, pellets van Nutribird (heb nu wel eens Harrisons besteld bij de DA om te proberen), sepia, grit en maagkiezel en vitamines van de DA (aminovit), ook krijgen ze om de maand +/- 1 snoepstengel en een paar keer per week groenten en fruit en 1 keer per maand 2 dagen na elkaar melkzuurfermenten (darmflora).  Ik heb laatst op de site van Avian gekeken en daar zag ik spirulina staan om hun weerstand te verbeteren, aangezien er nu coccidiose vastgesteld is, wil het na de ABkuur eens gaan proberen met dit aangezien ze toch redelijk veel ziek zijn vind ik :(
Wie heeft dit al geprobeerd en wat zijn de bevindingen?  Of is het beter om triovit te geven ipv de vitamines van de DA??  Omdat ik zag dat er daar ook algen inzitten (zie ik nu in de reaktie van Karin)?? :-\

Je moet er echt geen rot gevoel aan overhouden, Bianca, je wil gewoon het beste voor de valkjes  ;) net zoals ons, ik ben nieuwsgierig naar je bevindingen, ik blijf je topic dan ook volgen.

groetjes

Inger m

13 augustus 2005, 17:59:56 #13 Last Edit: 13 augustus 2005, 18:02:02 by Inger m
Hoi Bianca en de rest,
In Australie of ergens anders groeien idd geen pellets aan de bomen. Echter de hoofdvoeding van parkieten bestaat daar ook niet uit gedroogde, rijpe zaden, maar uit groen en vruchten ed. Zo is er oa onderzocht dat ze slechts 25% zaden eten, waarvan onrijpe.

Het grootste probleem bij vogelvoeding is de onbekendheid. Daarnaast zijn vogels commercieel niet echt interessant en is daarom het wetenschappelijk onderzoek naar vogelvoeding beperkt. Echter er wordt inmiddels steeds meer onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat zaden een groot deel van de benodigde voedingsstoffen niet bevatten. Dat is dus een reden waarom tegenwoordig steeds meer gesproken wordt over pellets.

Het voer dat vogels in de natuur eten zullen we nooit evenaren, maar we moeten er rekening mee houden dat de vogels op die voeding duizenden jaren zijn aangepast en het daarop dus ook heel goed doen. Een zaadmengeling lijkt ook niet op de natuurlijke voeding. Daardoor hebben voedingswetenschappers gekeken naar de voedingsstoffen die een vogel nodig heeft en daarvan volledige brokjes/ pellets gemaakt.

Mijn persoonlijke mening is dat goede en verantwoorden voeding een heel lastig onderwerp is. Met alleen zaden zijn we er sowieso niet. Ik ben zelf sindskort pas begonnen met pellets, waaronder Harrisons (Had het aan mij gegeven Karin, want ze eten het hier al vanaf de eerste dag  ;)).
Ik geef daarnaast nog zaden bij, omdat het pellen een bezigheid is voor de vogels en bovendien de spiermaag zou stimuleren (de zaden). Ik ben niet tevreden over de voeding die ik gaf (zaden, eivoer, groente en fruit), omdat ik denk dat het beter kan.

Een nadeel van pellets vind ik de vele merken die er zijn. Het is 'in' en daardoor wordt er minder kritisch gekeken naar de kwaliteit. Er zijn een aantal merken onderzocht, waarbij sommige beter niet gegeven konden worden. Daarnaast heb je het risico bij pellets (als je alleen pellets geeft) dat de voedingswaarden afwijken van de behoeften (er is immers onbekendheid). Hierdoor zouden vogels structureel te weinig of te veel van bepaalde stoffen krijgen.

Hoi Marco,
Wat betreft verkoopvogels. Ik geef zelf de verkoopvogels die apart zetten gewoon zaden (geen pellets) en de rest. Ik vind dat de verkoper de koper moet informeren over de gegeven voeding, zodat overgeschakeld kan worden op andere voeding indien nodig. Aangezien de meeste mensen zaden voeren, geef ik deze vogels ook zaden.

Hoi Annouschka,
In de Pakara (www.pakara.nl) heeft een interessant artikel gestaan over probiotica (melkzuurfermenten ed.). Hieruit kwam naar vogel dat dit soort toevoegingen niet zo nuttig zijn, aangezien parkieten nauwelijks een darmflora hebben. (bv. kippen, herkauwers en kippen hebben dit wel). Daarnaast zijn dit soort toevoegingen niet soorteigen en spoelen dus weer snel uit. Voederfabrikanten hebben hier soms hun eigen mooie verhaal over, maar blijf kritisch!
Ik heb zelf geen ervaring met Spirulina, maar er worden mooie eigenschappen aan toegeschreven. Probeer er achter te komen, waaruit dit bestaat (ingredienten zoals vitamines) en probeer hieruit af te leiden of dit idd nuttig kan zijn.
Verder neem ik aan dat ze geen antibioticakuur krijgen tegen coccidiose?

Tenslotte, blijf gewoon heel kritisch! Het is pas van de laatste jaren dat ik bemerk dat er beter naar vogelvoeding wordt gekeken in Nederland. Ik denk dat goede voeding een hoop gezondheidsproblemen kan oplossen.

Verder vind ik dat het geen tweestrijd mag worden tussen pellets of zaden. Kijk naar de voor- en nadelen van beide. Ik geef het zelf beide gemengd. Soms geef ik eerst pellets en tijdje later pas de zaden. Iedereen wil het beste voor de vogel, dus maak er geen welles-nietes discussie van en zoek veel info. Op www.pakara.nl staan een aantal artikelen over voeding. OP vele andere sites is ook veel info te vinden.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Annouschka

13 augustus 2005, 19:05:15 #14 Last Edit: 13 augustus 2005, 19:08:28 by Annouschka
Hoi,

ik heb van m'n DA die melkzuurfermenten gekregen, hij is nogthans gespecialiseerd in vogels.
Over de kuur die ze nu krijgen, het geneesmiddel heet Emdotrim, dit heb ik van m'n gewone DA gekregen aangezien de vogelarts redelijk ver woont en zij de ontlasting heeft onderzocht.

Over dit spirulina, hier is het analyserapport:
http://www.avian.nl/nl/index.html
groetjes