23 april 2024, 18:51:54

Lever aandoening

Gestart door Rafaella, 5 juni 2005, 15:24:12

« vorige - volgende »

Rafaella

Beste mensen, ik ben nieuw hier op het forum, maar ik schrijf even omdat ik gister met mijn valkparkiet (vrouwtje 9 jaar) een aantal dierenartsen af geweest ben.  Uiteindelijk heeft een gespecialiseerde vogelarts de diagnsose kunnen stellen van een leveraandoening :(

Vorige week vrijdag ontdekte ik een opeenstapeling van uitwerpselen rondom zijn kontje,  en bij het schoonmaken en onderzoeken ontdekte ik een grote bobbel onder zijn buik voor zijn kont.  De vogel toonde zich niet ziek(dus ik dacht misschien een ei dwars of even een optstipatie),  echter deze vrijdag begonnen benauwdheids verschijnselen en was de vogel kortademig.  Ik kon gisteren bij een spoedarts terecht,  en deze heeft een punctie in de bobbel uitgevoerd. Er kwam een helder gele vloeistof uit,  eerst een buisje, en bij de 2e punctie nog een groter buisje vol.  De diagnose was een leveraandoening, en de vooruitzichten zijn zeer somber, waarschijnlijk moet de vogel ge-eutaniseerd worden. Op dit moment is mijn vogel nog ter observatie bij de arts, die gaat morgen een bloedonderzoek doen waarna ze kunnen zien in hoe verre de lever aangetast is.

De oorzaak ligt volgens de arts bij de voeding (dat schijnt te vet te zijn waardoor het de lever vergroot)
Ik geef al mijn vogels altijd EXTRAVITAL + regelmatig fruit / wat groen / of een stukje gekookt ei, maar volgens de arst is pellets het beste voer voor de vogels.  Gierst wordt helemaal afgeraden omdat het te vet is.

Ik kon helaas op deze website niets terugvinden over deze leveraandoening onder het kopje ziekten, dus ik vraag mij af of het überhaupt bekend is. Verder stel ik vraagtekens bij het stukje voeding (het advies van de arts) aangezien bijna elke vogel in gevangenschap zaden krijgt, en maar een klein gedeelte waarschijnlijk pellets (ze eten het niet gauw) en zaden worden overal standaart verkocht voor vogels, waardoor ik mij dus afvraag of we niet een hoop ellende kunnen besparen als gespecialiseerde vogelartsen niet wat meer advies geven bij dierenwinkels etc etc.
Ik ben me ervan bewust dat vogels in de vrijheid ook eten wat ze vinden en het lekkerste eten wat ze tegenkomen echter hebben ze daar meer bewegingsvrijheid / conditie dat in gevangenschap dus geloof ik wel dat het zelfde voedsel te vet kan zijn in gevangenschap.

Morgen hoor ik de uitslag. Ik ben voorbereid op een slechte afloop en het doet me erg veel pijn en verdriet, echter wéét ik dat als het een aandoening is wat niet te genezen / verhelpen is, dat het beestje ook geen leven heeft en daarom euthenasie het beste zal zijn, ook al is het een vervelende en pijnlijke beslissing. :(

Het voordeel is dat je op zo'n manier wel weer meer te weten komt en zoals je die kennis zó met elkaar kunt delen, kunnen we steeds beter zorg dragen voor onze lieve vogels, alert zijn, en in de toekomst beter helpen.

m.v.g.  Rafaella

Peter

Hallo Rafaella,

Er is helaas niet heel veel over bekend, aan het einde van het jaar organisaren wij (Valkparkiet.com) samen met Dr. Feld (Vogel arts) een informatie dag.

Een slechte lever wil ook nog wel eens een lutino doen verkleuren in een gele valkparkiet. Veel info kan ik je er niet over geven maar als je meer er over weet via de arts ben ik er zeker in geintresseerd.

Na welke arts ben je geweest?

Groetjes,
Peter

Dit heb ik verder op het forum kunnen vinden:
Enkele bacteriele ziekteverwekkers zijn:

*Pseudotuberculosis:
Deze bacterie is de veroorzaker van pseudo tbs en komt veel voor bij kanaries en cultuurvogels. De laatste jaren ook bij de grote parkietensoorten. Besmetting vindt plaats door de ontlasting van muizen, ratten en in het wild levende vogels. De incubatietijd is 3 tot 6 dagen.
Ziekteverschijnselen zijn niet specifiek voor deze besmetting. Bij sectie op dode vogels vindt men witte speldvormige puntjes in de lever (die overigens vergroot is),de milt en de longen.
Behandeling kan door 10 dagen chloortracycline te verstrekken.

Protozoën .

Protozoën zijn ontzettend kleine, eencellige organismen die onder andere voorkomen in de darm en in het bloed. Protozoën zijn een primitief soort parasieten
.

Enkele Protozoën zijn:

*Coccidiose
Coccidiose is een darminfectie, die een zéér grote sterfte in de volière kan veroorzaken. Deze is te genezen door Baycox te gebruiken

*Atoxoplasmose:
Dit wordt ook wel de dikke leverziekte genoemd. Jonge vogels sterven vaak bij een leeftijd van 7 tot 10 dagen en vaak zijn sterk gezwollen gelig verkleurde darmen zichtbaar met een sterk vergrote lever.

Enkele ziekteverwekkers zijn:
*Psittacose (Ornithose of Chlamydia)
De ziekteverwekker is Chlamydia psittacose. Deze kan bij mensen voor enorme problemen zorgen onder andere longinfecties en hartinfarcten. De ziekteverwekker gedraagt zich tijdens de ontwikkelingsfae soms als een bacterie, en is daardoor ook te behandelen middels chloortetracycline.
Het gebruik van Doxycycline is aan te bevelen. Sommigen gebruiken gemedicineerd voedsel.

*Kliermaagdilatatiesyndroom:
De papegaaiachtigen die aangetast kunnen worden zijn ara's, grijze roodstaarten, edelpapegaaien en valkparkieten.
Doodsoorzaak is een nog onbekend virus die de zenuwknopen in de maag laat verlammen. Mede hierdoor gaat de kliermaag en de achterliggende darm flink opzwellen. Stellen van de diagnose kan alleen door sectie te doen op een dode vogel en maagwand of darmwand te onderzoeken op de aanwezigheid van een virus. Behandeling is niet mogelijk.

*leucose:
Dit is een afwijking die mogelijk te maken heeft met een virusinfectie. De vogels die besmet kunnen worden zijn een aantal papegaaiachtigen. Verschijnselen zijn een grote lever met alle bijverschijnselen die daar het gevolg van kunnen zijn. Genezing is niet mogelijk.

Rafaella

Nou... we zijn een aantal dagen verder en mijn valk is nogsteeds onder behandeling in de vogelkliniek.

Het punctiewater is onderzocht en er bleken vlokken in te zitten wat zou duiden op een eventuele otsteking.
De assistente legde mij uit dat de buik van een vogel bestaat uit verschillende 'vlakken'/'kamers' en dat het punctievocht niet uit een ruimte kwam waar normaliter vocht zou zitten met het leverprobleem.
Waarschijnlijk is het dus geen leveraandoening, maar ze vermoeden nu een ontsteking of iets met de geslachtsorganen. Alleen willen ze uitsluitsel.

Ze is wel weer begonnen met zelf eten, maar daarnaast wordt ze ook nog ge-dwangvoederd daar ze nog ietsjes afegvallen was. Ze zeggen wel dat ze wel wat is opgeknapt.

Nog wat onzekerheid dus, en helaas loopt het kostenplaatje zo erg op, niet dat dat het ergste is, maar het is wel een feit. Hopelijk is ze dus te behandelen en is het het allemaal waard geweest.

Moeilijk heh met die kleine beestjes,  en ik heb mijn vogel nu ook al sinds zaterdag niet meer gezien, maar ja ik weet dat ze in goede handen is.
Hopen op een goede afloop dus.


Vriendelijke groetjes,  Rafaella

Rianne

Ik hoop het ook Rafaella. Had je maar wat meer zekerheid.

Paul

Hoi Rafaella,

Als het een ontsteking is dan is dat vaak goed te behandelen ik neem aan dat ze bij de dierenarts daar al antibiotica voor gekregen heeft.
Het is natuurlijk nooit fijn als de kosten soms behoorlijk oplopen maar als je valkje er wel beter van word zou ik dat het altijd waard vinden.
In elk geval is het al een goed teken dat ze weer zelf is gaan eten dat lijkt er dan op dat ze toch aan de beterende hand is.
Hopenlijk heb je haar snel weer thuis in goede gezondheid.

Groetjes, Paul

Rafaella

 ??? ??? ???

Vanavond mijn valkje opgehaald,  daarover later meer...

Maargoed, vanochtend belde ze me dat ze nog bloed gingen prikken, en latert belde ze dat het bloed afnemen gelukt was.  Halverwege de middag belde ze dat ze een gedeelte van de bloeduitslag terug had en dat het toch niet goed zat, en het zou toch duiden op iets met de lever.....


Het is allemaal erg vaag, de ene dag krijg ik het een te horen en de andere dag dat. Vooral het verhaal van gisteren dat het vocht uit n andere 'kamer' zou komen dan dat zou moeten ala het iets met de lever was, en nuhet toch uit de bloedtest zou blijken dat het toch met de lever te maken zou hebben vind ik behoorlijk tegenstrijdig.

We hadden voor morgen ochtend half tien een afspraak gemaakt bij de lokale dierenarts voor euthenasie, aangezien het in de vogelkliniek vanavond niet meer kon omdat er geen dienstdoende arst aanwezig zijn,  en momenteel ben ik er ook even van terug gekomen.

Mijn valkje eet wel weer en op zich is ze redelijk levendig,  ze loopt heen en weer op de stokken, poetst de veren en komt bij je zitten koppies kroelen. Ik vind wel dat ze (nog) niet goed in haar verenpak zit, en ook draagt ze zo'n sterke lichaamgeur bij zich,  maar we kijken het nog even aan hoe ze zich houdt,  een terminale beslissing kan áltijd nog wanneer het toch weer achteruit zou gaan.

Zowieso wil ik morgen de specialist spreken en nu eeens concreet hóren wat de diagnose is, want het blijft maar vaag, en bovendien heb ik nog geen dossier of foto ingezien.
Toen ik vanavond mijn vogel kwam halen kreeg ik haar ook zomaar mee zonder enige legitimatie of wat ook, ik had bij wijze van spreken die grijze roodstaart mee kunnen nenen!!!???!!!  :o >:(

Mijn valk is dus in onderzoek geweest op het UKG (de Universitaire Kliniek Gezelschapsdieren) te Utrecht, op een gespecialiseerde afdeling voor vogels.
Ik was in de veronderstelling dat dat de beste vogelkliniek in NL was, maar echt geholpen voel ik me toch niet...

KORTOM:  IK WEET HET NIET MEER!!! ??? !!!  :-\ :'(

iemand...tips,suggestioes, advies???

mvg Rafaella & valkje Riki  :'(

Paul

Hoi  Rafaella,

Ik vind het inderdaad ook allemaal vaag gaan zo hoor :(
Ik zou zeker een second opinion laten doen bij dr Feld wat mij betreft heb ik daar meer vertrouwen in dan in andere artsen.
Als die hetzelfde zegd dan kan je er ook zeker van zijn dat het zo is maar ik zou zelf niet op de conclusie van 1 arts af gaan.
Bel morgen even naar dr Feld die zit in Amersfoort en die zijn ook heel erg vriendelijk vind ik en je word goed geholpen.
In laten slapen kan altijd nog als het echt slecht blijkt te gaan maar dr Feld heeft wel voor veel problemen een oplossing met vogels.
En bellen kan in elk geval altijd dat kost verder niks.
Leg het hele verhaal uit en kijk wat ze er daar van zeggen.

Groetjes, Paul

Rafaella

Hoi  Paul  bedankt voor je reactie, ik ga inderdaad morgen nadat ik utrecht heb gebeld nog even Feld bellen, daar had ik zaterdag ook heen gebeld maar ook op het 06 nummer werd toen niet opgenomen en de lokale dierenarts verwees me door naar Utrecht.

Mijn valk is voor zover ik weet niet behandeld met antibiotica's.  Ze is wel gedwangvoederd, ik weet niet of ze daar nog iets doorheen doen maar ik heb er niets over gehoord,  maar ze waren  zo erg bezig met onderzoeken verrichten en achter de oorzaak komen, en daar zijn ze 3 volle dagen mee bezig geweest, en nog niets concreets eigenlijk.....  :(

Weet je,  euthenasie kan altijd nog, maar ik ben zo bang dat dat beestje lijdt, terwijl je t dan misschien niet zo snel doorhebt, en dat is natuurlijk ook niet wat je wilt.  Lastig :( Jehoopt natuurlijk dat t goedkomt, maar ik vrees er n beetje voor....  :(

bedankt in iedergeval,  groet, Rafaella



(ps zag dat ik bij 'n eerste login een foutief email heb ingevuld,  wanadoo ipv hotmail, klopt niet...)

Paul

Hoi  Rafaella,

Als een vlakje veel pijn heeft zal je dat wel merken soms aan het gedrag dan zitten ze er toch jeel anders bij.
Een ontsteking word bijna altijd behandeld met antibiotica dus als het een ontsteking is lijk het me vreemd dat ze je valkje daar niks voor geven.
Als je dr Feld buiten de normale uren belt neemt hij zijn telefoon niet op anders zou die man helemaal gek worden.
Je moet dan zijn voicemail inspreken bij noodgevallen en dan belt hij binnen een half uur terug zelfs op zondag heb ik hem wel eens moeten bellen.
Ik heb het zelfs meegemaakt dat hij speciaal op zondag nog open ging om me te helpen met een spoedgeval dat is echt super.
Dus ik zou in elk geval zeker even dr Feld om raad vragen voor je een moeilijke beslissing gaat nemen.
Heel veel sterkte morgen in elk geval.

Groetjes, Paul

Rafaella

Nou,  vanochtend toen ik beneden kwam zat Riki aan z'n voerbakje zaadjes te peuzelen, hij begon al te roepen toen ie me van de trap af hoorde komen, maar je hoort wel dat z'n stemmetje anders is.
Toen ik in de stoel ging zitten wist íe niet hoe snel ie naar de deur van z'n voiliere moest lopen en vloog direct naar me toe.  Dan zit ie lekker op z'n gemakkie te snavelknarsen, dus voelt ze zich op dat moment wel op haar gemak. Ook heeft ie een paar slokjes water gedronken.

Ik vind zelf dat íe niet zo lekker in z'n verenpak zit, en dan die lichaamsgeur, maar hij is wel erg levendig, en dat maakt het wel lastiger.  Ik ben er van overtuigd dat hij (nog) niet in orde is, want ja er zijn alleen onderzoeken verricht en hij is verder niet behandeld (okee op de puncties in die vochtbobbel na dan, wat in iedergeval de druk/benauwdheid heeft weggenomen) en waar ik wel bang voor ben is dat doordat ze (nog) niet echt behandeld is, dat vocht weer terug komt en straks weer benauwd wordt,  daar kun je op wachten denk ik, maar ja het is nu dus de vraag of ze te behandelen is. Als het tóch die lever is, dan met grote waarschijnlijkheid niet,  en dat is de moeilijkheid van het verhaal.

Zie je nu een doodziek zielig vogeltje voor je dan is het makkelijker te begrijpen en beslissen, dan in dit geval, een roepend, levendig vogeltje dat eet en bij je komt...

Net ff Dr Lumey gebeld maar die zat in operatie. Ik kan dus pas Feld bellen wanneer ik Lumey heb gesproken.
Moet nóg wachten dus...   :( >:(

Zeer lastige situatie...  :-\

Annouschka

Hoi,

vorig jaar heb ik hier de papegaaienziekte gehad, mijn Yabba was blijkbaar allergisch aan de AB of reageerde er toch heel slecht op..
Ze hield niks meer binnen en was uitgedroogd, heb haar toen met spoed naar de dierenkliniek hier in België (Merelbeke) gebracht, daar schatten ze haar kansen zeer laag, ook was er een vermoeden van KDS, een virus wat de kliermaag onherstelbaar aantast.
Na bloedafname zagen ze dat haar leverwaarden veel te hoog stonden.  Ik ben toen op aanraden van de DA Mariadistel in tablettenvorm gaan halen en heb haar nog ruim anderhalve week gedwangvoederd en dan terug langzaamaan opgebouwd naar vast voedsel, dit heeft ruim een maand geduurd eer ze er weer bovenop was.
Maand later terug bloedafname gedaan en haar leverwaarden stonden weer normaal!

Wat ik hiermee wil zeggen, denk niet te vlug aan euthanasie, mijn Yabba gaven ze ook geen kans meer maar ik heb ze wel nog een kans gegeven en ze is nu nog steeds bij mij, gezond en wel.  Dus, geef de moed niet te vlug op!!

groetjes en heel veel sterkte,

Annouschka

en ja, neem nog eens een second opinion bij Dr Feld.

Rafaella

Poeh.. okee...  :-\

Dr. Lumey gebeld:  heeft mij de volgende opsomming gegeven n.a.v. de onderzoeken:

gevonden: een afwijking in de stolling,  laag eiwit, kleine lever,  geen ontstekingscellen, geen tumorcellen.
Laag eiwit veroorzaakt dat vocht in de buik  (hij had het over buikwaterzucht maar dat is vlg mij heel wat anders??!!)

Als het hartfalen zou zijn zou de lever vergroot moeten zijn, dat is niet het geval.
Als het leverfalen is wordt dat vocht aangetrokken, da's wel het geval, en ook met het lage eiwit zou dat kunnen kloppen, echter ze kunnen geen gestoorde leverfunctie hardmaken n.a.v. het bloedonderzoek!
Hij kan niet uitsluiten dat het wel of niet aan een ontsteking/eileider/tumor zou kunnen liggen.

Kortom, om een lang verhaal kort te maken, het is en blijft nogsteeds onzeker en vaag.

Mogelijkheden zijn:  nog een leverbiop / lever endoscopie maken en kijken of er afwijkingen zijn (stukje afsnijden voor onderzoek)  maar dan ben je een paar honder euro kwijt en hij kan geen garanties geven, op noch de diagnose, noch herstel.

Dit maakt het verhaal dus niet makkelijker.
Ik heb daarna Dr. Feld gebeld,  hij was echter op vacantie dus de medewerkster heeft mij aangehoord en advies gegeven.
Zij vind het ook een zeer moeilijke situatie,  maar heeft mij het volgende advies gegeven:
Gewoon een week aankijken, en als met een week blijkt dat ze weer erg vol loopt met vocht dan kun je bijna met zekerheid zeggen dat het levercirrose is (de lever functioneert dan niet of nauwelijks meer waardoor het vocht niet afgevoerd wordt), en dan is ze ook niet meer te helpen.
Dus ik kijk het maar gewoon een weekje aan.
Het is niet alles, omdatje weet dat ze (nog) niet in orde is, maar het lijkt de beste oplossing op dit moment.
Verdere operaties lijken mij weinig uit te halen, en het zou Riki nog eens enorm veel stress opleveren, dus waar doe je dan goed aan.

:'(

Groetjes, Rafaella

Valerie

Jeetje! Wat jammer dat Feld nu op vakantie is.  :'(
Je wil haar toch niet zien achteruitgaan? Kan je geen andere vogelarts proberen te bereiken? Kijk even hier op de site en bel gewoon, kan nooit kwaad. Mss is er toevallig eentje bij die wel iets kan doen.
Arme Riki.
Heel veel sterkte in ieder geval!!



Paul

Hoi Rafaella,

Ik vind het toch als ik dat zo lees dat het een gok is van die arts wat er nou precies aan de hand is.
Hij weet het zelf niet met zekerheid en het kan dus best zo zijn dat het helemaal niet de lever zelf is.
Dus zolang ze zich goed gedraagd en geen zieke indruk heeft zou ik toch even afwachten je hebt best kans dat het nu toch vanzelf verbeterd.
En ik zou als dr Feld terug is toch nog even bellen en ook even vragen of een kuurtje met antibiotica misschien toch ook een optie zou kunnen zijn.
Als een valkje echt pijn heeft zal die er niet zo vrolijk bij zitten dus ik denk dat de pijn best meevalt op het moment.
Xtravital is op zicht goed voer maar er zit eivoer doorheen wat ze elke dag eten en eivoer hebben ze normaal niet zo veel nodig daar worden ze te dik van bij teveel.
Misschien kan je proberen haar een tijdje ander voer te geven en zorg er ook voor dat er niet teveen zonnepitten in zitten haal er daar desnoods een aantal van uit als dat teveel lijkt die zijn ook veels te vet.

Groetjes, Paul

Rafaella

Bedankt voor de reacties

Het is inderdaad een beetje een vaag probleem,  als ze het open maken kunnen ze misschien wel meer zien, maar ja, misschien...  dan nog geen zekerheid dus.

Als Feld terug is bel ik zeker nog ees op voor zijn advies,  in iedergeval wat zijn assistente zei,  kijk het een week aan, als het vocht zo snnel terug komt weet je eigenlijk genoeg, dan functioneert de lever niet meer of nauwelijks.  Als het niet zo snel terug is dan kunnen we misschien nog wel verder kijken,  idd misschien met antibiotica ofzo.

Riki komt graag uit de kooi, en eet gewoon, dat zijn toch zaken die een zieke vogel liever niet doet.  Haar stem is nog wel een beetje 'zielig' en ze zit niet strak in het verenpak,   dus dat houden we gewoon in de gaten en die buik uiteraard.

Ik wil mijn vogel liever ook niet kwijt uiteraard maar je moet wel reeël blijven,  als zelfs n gespecialiseerde arts het niet (meer) weet tja.......  ???

oh  ze is alweer ondeugend en op onderzoek uit! ze voelt zich weer thuis!  ;D


ik hou jullie op de hoogte.
groetjes, Rafaella